Στα νέα δεδομένα που προκύπτουν ή στην επικαιροποίηση των υπαρχόντων όσον αφορά στον κορονοϊό αναφέρθηκε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Αναφερόμενη στην παραλλαγή Όμικρον, τόνισε ότι “είναι αξιοθαύμαστος ο πλούτος των γνώσεων που έχει συσσωρευθεί. Εξ αρχής απασχολούν ουσιαστικά δύο βασικές ιδιότητες του ιού”.

“Η ιδιότητα της μεγάλης μεταδοτικότητας όπως και η ανοσιακή διαφυγή που συνδέεται με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων” υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, η οποία συνέχισε κάνοντας “ανασκόπηση των δεδομένων από τη χορήγηση της τρίτης δόσης και την επίδρασή της σχετικά με:

δήλωση εμβολιασμών εξωτερικό

τη λοίμωξη από τον ιό Όμικρον και
την αποτελεσματικότητα ως προς τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο μετά τη χορήγηση δύο ή και τριών δόσεων εμβολίου” όπως είπε.
“Η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης ως προς τη μείωση των λοιμώξεων είναι της τάξεως του 50%. Είναι ακριβώς το γεγονός που μας έχει απογοητεύσει ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσίας και να σταματήσει τη μετάδοση. Όμως το 50% είναι κριτήριο, σύμφωνα με τον FDA, χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικού” επεσήμανε η καθηγήτρια και συμπλήρωσε:

“Η πρώτη μελέτη σχετικά με τη θνητότητα προέρχεται από το Ην. Βασίλειο, η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει τον θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες, ενώ αντίστοιχα με δύο δόσεις εμβολίου μετά 25 εβδομάδες, το ποσοστό είναι 59%. Δηλαδή και με την Όμικρον με την τρίτη δόση επιτυγχάνονται τα ποσοστά που είχαμε πριν, με την παραλλαγή Δέλτα. Η αποτελεσματικότητα για την εισαγωγή στο νοσοκομείο αποτυπώνεται από τρεις διαφορετικές μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Καλιφόρνια και το CDC: είναι η μελέτη με το όνομα Vision. Είναι ασύνηθες να υπάρχει τέτοια ταυτότητα στα συμπεράσματα και των τριών μελετών”.

Στη συνέχεια η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε: “Σύμφωνα με τις μελέτες, η μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο με δύο δόσεις μετά από 4-6 μήνες είναι της τάξης του 44%-68%, ενώ με τρεις δόσεις εμβολίου, η αποτελεσματικότητα κυμαίνεται από 83%-90% και με διάρκεια πέραν των τριών μηνών”.

“Υπενθυμίζω τον φόβο που υπήρχε με την εμφάνιση της Όμικρον για την ανοσιακή διαφυγή και την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο ρόλος της τρίτης δόσης είναι διπλός: έχουμε την αύξηση της χημικής ανοσίας για τα εξουδετερωτικά αντισώματα, αλλά ταυτόχρονα και των Β και Τ λεμφοκυττάρων που εκπροσωπούν την κυτταρική ανοσία. Για την Όμικρον η κυτταρική ανοσία είναι σημαντικότερη, δεδομένου ότι προστατεύει από σοβαρή νόσο και έχει μακρότερη προστασία.

Χώρες όπως η Ευρώπη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν αυξημένο μεν αριθμό κρουσμάτων αλλά χαμηλό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων, ενώ αντίθετα στην Αμερική με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού 63% και 24% ποσοστό για τη χορήγηση της τρίτης δόσης έχουν αυξημένο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον ερευνητή που κάνει την ανασκόπηση, αποτελεί μεγάλη τύχη ένα εμβόλιο, που παρασκευάστηκε με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν, μετά από τόσους που μήνες που κυκλοφορεί και προκαλεί εκατομμύρια λοιμώξεις και υπάρχει και η υπερμετάλλαξη Όμικρον, να εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό” τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου στη συνέχεια.

Για την Όμικρον 2 είπε ότι η μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να επικρατήσει, αλλά δεν αυξάνει νοσηλείες και θανάτους.

Τι είπε για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης

εμβολιασμός – πρόστιμα

Αναφερόμενοι στη χορήγηση τέταρτης δόσης, ανέφερε ότι οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί διεθνώς. “Όπως ο Καβαλέρι, ο διευθυντής του ΕΜΑ, υποστηρίζει ότι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα χρονικά διαστήματα δεν αποτελούν οπωσδήποτε μία βιώσιμη μακροπρόθεσμη στρατηγική” είπε και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ισραήλ που άρχισε τη χορήγηση τέταρτης δόσης σε άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών.

“Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα αποτελέσει τη λύση για την αναστολή της ανάδυσης νέων στελεχών, το μεγάλο στοίχημα είναι να παρασκευαστεί ένα νέο ή πολλά νέα εμβόλια που θα σταματούν τη μετάδοση του ιού και θα έχουν ευρεία και μακρά προστασία” πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ανοσοποίηση με φυσική λοίμωξη ή με εμβολιασμό με την κυκλοφορία της Όμικρον θα φθάσει σε υψηλά ποσοστά. Όμως όσο τα παγκόσμια ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά δεν επιτρέπεται εφησυχασμός για την απομάκρυνση της επιδημίας.

Το σύνδρομο long Covid

Το σύνδρομο μετά Covid, το σύνδρομο long Covid, σύνδρομο άγνωστης παθογένειας, υποστηρίζεται ότι πιθανόν να οφείλεται σε φλεγμονώδη αντίδραση του ατόμου που μολύνθηκε με τον ιό και το οποίο εμφανίζεται έπειτα από τέσσερις τουλάχιστον εβδομάδες από τη λοίμωξη του ατόμου, με συμπτώματα τα οποία είναι κυρίως η κόπωση, η αδυναμία άσκησης, η δυσκολία στην αναπνοή, αλλά και συμπτώματα όπως απώλεια όσφρησης και γεύσης ή ακόμη και διαταραχή νοητικών λειτουργιών, επεσήμανε η Μαρία Θεοδωρίδου που αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανέδειξε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας σχετικά με τον long Covid.

Το θέμα αυτό απασχολεί την επιστήμη, υπάρχουν όμως πολλά κενά σημείωσε. “Φαίνεται από την καταγραφή στην Αγγλία ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid με δύο δόσεις έχουν κατά 50% μικρότερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτό το σύνδρομο και μάλιστα χαρακτηρίζουν ως ισχυρό παράγοντα υπέρ του εμβολιασμού το να αποφύγει κάποιος το σύνδρομο long Covid” ολοκλήρωσε την ενημέρωση η κυρία Θεοδωρίδου.

Προηγούμενο άρθροΥπόθεση Novartis: Η εκκωφαντική κατάρρευση μιας σκευωρίας – Από τις κραυγές για σκάνδαλο, στην αποδόμηση κατηγοριών
Επόμενο άρθροΔωρεάν self-test για μαθητές και εκπαιδευτικούς και δήλωση στο edupass.gov.gr