ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Οι αυξανόμενες οικονομικές και επιστημονικές συνεργασίες καθώς και η αμοιβαία πρόβλεψη για τις υπηρεσίες επεξεργασίας δεδομένων έχουν ως επακόλουθο την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, μία τάση που ενισχύεται από την ολοένα αυξανόμενη χρήση σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μέσων.

Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο η επεξεργασία των δεδομένων να γίνεται με προσοχή.

H επιχείρηση με την επωνυμία «ΝΙΚΟΛΑΟΣ X.ΤΑΡΑΠΑΤΣΗΣ» που εδρεύει στο Καβάλα, επί της οδού Βενιζέλου αρ. 11 με ΑΦΜ 127202774, Δ.ΟΎ. Καβάλας (εφεξής η Εταιρεία) δηλώνει ότι η συμμόρφωση με τις αρχές που διέπουν την προστασία των δεδομένων για την επεξεργασία αυτών αποτελεί σκοπό της καθώς έχει δεσμευθεί να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή των ατόμων. Η Εταιρεία χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα με ειδική μέριμνα και πάντοτε σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ 2016/679 ,τον εφαρμοστικό Εθνικό Νόμο και την ισχύουσα νομοθεσία.

Για τους σκοπούς της παρούσας Οδηγίας θα έχουν εφαρμογή οι ακόλουθοι ορισμοί:

Υποκείμενο Δεδομένων: κάθε φυσικό πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από ή για λογαριασμό της Εταιρείας

Προσωπικά Δεδομένα: κάθε πληροφορία σε σχέση με ένα προσδιορισμένο ή προσδιορίσιμο φυσικό πρόσωπο η οποία αφορά στην φυσική, φυσιολογική, ψυχολογική, συναισθηματική ή οικονομική κατάσταση, την πολιτιστική ή κοινωνική του ταυτότητα.

Επεξεργασία: επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (“επεξεργασία”), κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγματοποιείται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως ενδεικτικά η συλλογή, η καταχώριση, η αποθήκευση, η τροποποίηση, η ανάλυση, η χρήση, η συσχέτιση, η δέσμευση (κλείδωμα), η διαγραφή ή η καταστροφή.

1. Κριτήρια νομιμότητας

Τα προσωπικά δεδομένα μπορεί να γίνουν αντικείμενο επεξεργασίας εφόσον τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω ισχύει:

  • το υποκείμενο έχει δώσει την συγκατάθεσή του
  • η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση συμβάσεως στην οποία το υποκείμενο είναι συμβαλλόμενο μέρος
  • η επεξεργασία είναι απαραίτητη για τη συμμόρφωση σε νομική υποχρέωση.

2. Αρχές που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία

Επιτρέπεται να επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, προκειμένου να παρέχουμε προσωποποιημένες υπηρεσίες, βάσει του νόμου (άρθρο 6(1β) του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679) και του σχετικού Εθνικού Εφαρμοστικού Νόμου. Τα προσωπικά σας δεδομένα δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, πλην των όσων περιγράφονται στη Παρούσα, εκτός αν λάβουμε την προηγούμενη άδειά σας, ή εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται ή επιτρέπεται από το νόμο.

Τα προσωπικά δεδομένα θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας κατά τρόπο συμβατό με τον σκοπό για τον οποίο έχουν συλλεχθεί.

Η αρχή της αναλογικότητας εφαρμόζεται κατά την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων. Μεταξύ άλλων, δημιουργεί την υποχρέωση να μην συλλέγονται προσωπικά δεδομένα χωρίς λόγο.

Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι ακριβή και ενημερωμένα.

Τα προσωπικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται και τα οποία δεν είναι πλέον ακριβή και πλήρη, θα πρέπει να διορθώνονται ή να διαγράφονται.

Με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου βάσει νόμου υπάρχει υποχρέωση διατήρησής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τα προσωπικά δεδομένα δεν θα πρέπει να φυλάσσονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από όσο είναι απαραίτητο για τους σκοπούς για τους οποίους συλλέγησαν ή έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας.

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης. Αυτό σημαίνει ότι τα υποκείμενα των δεδομένων μπορούν να βασίζονται ότι οι εκτελούντες την επεξεργασία θα δείξουν την πρέπουσα φροντίδα σε όλα τα θέματα επεξεργασίας δεδομένων.

Τα άτομα των οποίων τα προσωπικά δεδομένα έχουν γίνει αντικείμενο επεξεργασίας θα πρέπει να ενημερώνονται αναλόγως εφόσον το ζητήσουν. Συγκεκριμένα, έχουν το δικαίωμα να πληροφορηθούν για τους σκοπούς για τους οποίους γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα τους, το είδος των δεδομένων που αφορούν, καθώς και την ταυτότητα των παραληπτών των δεδομένων. Όπου κρίνεται απαραίτητο, τα υποκείμενα των δεδομένων έχουν επίσης το δικαίωμα να ζητήσουν την διόρθωση, μη διαβίβαση ή διαγραφή των δεδομένων τους.

Τα ανωτέρω δικαιώματα μπορεί να περιορισθούν μόνο εφόσον ο περιορισμός αυτός προβλέπεται από το νόμο. Αυτό ισχύει, συγκεκριμένα, κατά την διενέργεια επιστημονικής έρευνας.

Ειδικότερα, τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται ενάντια σε μη εξουσιοδοτημένη κοινοποίηση και σε οποιαδήποτε παράνομη επεξεργασία τους. Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή θα πρέπει να διασφαλίζουν ένα επίπεδο ασφάλειας ανάλογο με την φύση των δεδομένων που πρέπει να προστατευθούν και τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την επεξεργασία τους.

Η Εταιρεία είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή και συμμόρφωση με τον Κανονισμό ΕΕ 2016/679 και τον εφαρμοστικό Εθνικό Νόμο .

Οι υπάλληλοι της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ που ασχολούνται με την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων θα πρέπει να είναι ανάλογα ενημερωμένοι. Οι διαδικασίες για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων τρίτων μερών κατόπιν συμφωνίας, θα πρέπει να ορίζονται γραπτώς. Η Εταιρεία θα εξασφαλίσει ότι το συμβαλλόμενο τρίτο μέρος επεξεργάζεται με το σωστό τρόπο τα προσωπικά δεδομένα και ότι βρίσκεται σε συμμόρφωση με τις αρχές που τίθενται με την παρούσα Δήλωση. Σε περίπτωση που το τρίτο μέρος κριθεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, η ΕΤΑΙΡΕΙΑ θα τερματίζει την συνεργασία.

3. Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα και Δικαιώματα

Εφόσον το επιθυμείτε, μπορείτε να αιτηθείτε οποτεδήποτε να ενημερωθείτε σχετικά με τα προσωπικά σας δεδομένα που τηρούνται από την Εταιρεία, τους αποδέκτες τους, το σκοπό της τήρησης και της επεξεργασίας τους καθώς και την τροποποίηση, διόρθωση ή τη διαγραφή τους, αποστέλλοντας σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνση info@nownews.gr από την ηλεκτρονική διεύθυνση επικοινωνίας την οποία έχετε δηλώσει, επισυνάπτοντας αντίγραφο της αστυνομικής σας ταυτότητας. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να αναθεωρήσετε τα προσωπικά δεδομένα που τηρούμε και γενικά να ασκήσετε κάθε δικαίωμα που προβλέπεται από τη νομοθεσία για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Tα προσωπικά δεδομένα που γνωστοποιείτε στην Εταιρεία μέσω του www.nownews.gr ή μέσω αυτοπρόσωπης παρουσίας στην Εταιρείας μας, είτε κατά την εγγραφή σας είτε και σε μεταγενέστερο στάδιο, συλλέγονται και τυγχάνουν χρήσης και επεξεργασίας σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. και συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τις διατάξεις του Ν. 2472/1997 και του Ν. 3471/2006, ως ισχύουν  αλλά και του νέου Ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 .

Διατηρείτε τα εξής δικαιώματα αναλυτικά:

  • Δικαίωμα ενημέρωσης σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα σας: Μετά από σχετικό αίτημά σας, θα σας παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα που τηρούμε για εσάς.
  • Δικαίωμα διόρθωσης και συμπλήρωσης των προσωπικών δεδομένων σας: Εφόσον μας ειδοποιήσετε σχετικά, θα διορθώσουμε τυχόν ανακριβή προσωπικά δεδομένα που σας αφορούν. Θα συμπληρώσουμε ατελή δεδομένα εφόσον μας ειδοποιήσετε σχετικά, υπό την προϋπόθεση ότι τα δεδομένα αυτά είναι αναγκαία για τους σκοπούς επεξεργασίας των δεδομένων σας.
  • Δικαίωμα για διαγραφή των προσωπικών δεδομένων σας: Μετά από σχετικό αίτημά σας, θα διαγράψουμε τα προσωπικά δεδομένα που τηρούμε για εσάς. Ωστόσο, ορισμένα δεδομένα θα διαγράφονται μόνο μετά από μια καθορισμένη περίοδο διακράτησης, για παράδειγμα επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις υποχρεούμαστε εκ του νόμου να διατηρούμε τα δεδομένα, ή επειδή τα δεδομένα απαιτούνται για την εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων απέναντι σε εσάς.
  • Δικαίωμα δέσμευσης των προσωπικών δεδομένων σας: Σε ορισμένες περιπτώσεις που προβλέπονται από το νόμο, θα δεσμεύσουμε τα δεδομένα σας, εάν μας το ζητήσετε. Περαιτέρω επεξεργασία δεσμευμένων δεδομένων γίνεται μόνο σε πολύ περιορισμένη έκταση.
  • Δικαίωμα ανάκλησης της συγκατάθεσής σας: Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων σας στο μέλλον. Η νομιμότητα της επεξεργασίας των δεδομένων σας παραμένει ανεπηρέαστη από την ενέργεια αυτή, έως το σημείο ανάκλησης της συγκατάθεσής σας.
  • Δικαίωμά σας για προβολή αντιρρήσεων κατά της επεξεργασίας των δεδομένων σας: Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να προβάλετε αντιρρήσεις κατά της επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων σας στο μέλλον, εφόσον επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα σας στη βάση μίας εκ των νομικών αιτιολογήσεων που προβλέπονται στο άρθρο 6 (1ε ή 1στ) του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679. Εάν προβάλετε αντιρρήσεις, θα σταματήσουμε την επεξεργασία των δεδομένων σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συντρέχουν νόμιμοι λόγοι για περαιτέρω επεξεργασία τους. Η επεξεργασία των δεδομένων σας για σκοπούς διαφήμισης δεν συνιστά νόμιμο λόγο.

4. Ασφάλεια των Προσωπικών Δεδομένων

Η Eταιρεία εφαρμόζει συγκεκριμένες διαδικασίες τεχνικής και οργανωτικής ασφαλείας, προκειμένου να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες από απώλεια, κακή χρήση, μεταβολή ή καταστροφή. Οι συνεργάτες μας που μας υποστηρίζουν στη λειτουργία αυτού του διαδικτυακού τόπου επίσης συμμορφώνονται με αυτές τις διατάξεις.

Η Εταιρεία καταβάλλει κάθε εύλογη προσπάθεια να τηρεί τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται μόνο για το χρονικό διάστημα για το οποίο χρειάζεται τα δεδομένα αυτά για τον σκοπό για τον οποίο συνελέγησαν ή μέχρις ότου ζητηθεί η διαγραφή τους (εάν αυτό συμβεί νωρίτερα), εκτός εάν συνεχίσει να τα τηρεί κατά τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

5. Αναθεωρήσεις της Δήλωσης

Η Εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί ή να την αναθεωρεί περιοδικά την παρούσα Δήλωση, κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν αλλαγές, η Εταιρεία θα καταγράφει την ημερομηνία τροποποίησης ή αναθεώρησης στην παρούσα Δήλωση και η επικαιροποιημένη Δήλωση θα ισχύει για εσάς από την ημερομηνία αυτή. Σας ενθαρρύνουμε να μελετάτε κατά περιόδους την παρούσα Δήλωση προκειμένου να εξετάζετε εάν υπάρχουν τυχόν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα.

Η παρούσα αποτελεί Δήλωση Συμμόρφωσης με τα οριζόμενα στον Κανονισμό ΕΕ 2016/679 και τον εφαρμοστικό Εθνικό Νόμο.