Αυξάνεται η ανησυχία των επιστημόνων για τα κρούσματα της γρίπης, καθώς η διασπορά της είναι μεγαλύτερη από αυτή του κορονοϊού.

Οι ασθενείς με γρίπη γεμίζουν τα επείγοντα των νοσοκομείων και μπορεί ακόμα η διασπορά της -που είναι μεγαλύτερη από αυτή του κορονοϊού- να μην έχει αποτυπωθεί στους θανάτους, ωστόσο έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι διασωληνωμένοι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την εβδομάδα 1 – 7 Ιανουαρίου 2024, καταγράφηκαν 14 νέες διασωληνώσεις. Όλοι οι ασθενείς που μπήκαν σε ΜΕΘ -συνολικά 49 από την έναρξη καταγραφής των κρουσμάτων το φθινόπωρο- διαγνώστηκαν με γρίπη τύπου Α, με εξαίρεση έναν ασθενή με γρίπη τύπου Β.

Οι επιστήμονες είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, διότι η φετινή γρίπη είναι βαριά και εμφανίζει πολλές επιπλοκές.

Όσον αφορά στα κρούσματα κορονοϊού, όπως προέκυψε από τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ στη δημοσιότητα το απόγευμα της Πέμπτης (11.01.2024), έχουν μειωθεί οι προσελεύσεις ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, αλλά και οι νοσηλείες. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 1 – 7 Ιανουαρίου 2024 καταγράφηκαν 1.679 εισαγωγές έναντι 1.818 που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα του 2023.

Ωστόσο, παρατηρείται επιβάρυνση στους σκληρούς δείκτες, καθώς αυξήθηκαν οι νεκροί -93 την τελευταία εβδομάδα- και 78 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, κάτι που η επιστημονική κοινότητα περίμενε ότι θα συμβεί αμέσως μετά τις γιορτές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων αυτών είναι ανεμβολίαστοι.

Προηγούμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Εγκρίθηκαν οι 157 από τις 160 αιτήσεις αγροτών του Έβρου για Σχέδια Βελτίωσης
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση Prorata: Το 59% υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων – Τι ψηφίζουν οι Έλληνες στις ευρωεκλογές