Με αφορμή το 8χρονο παιδί, το οποίο κατέληξε την Τρίτη στο νοσοκομείο παίδων “Π. Και Α. Κυριακού”

Με αφορμή τον αδόκητο θάνατο του 8χρονου παιδιού, στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας “Π. Και Α. Κυριακού”, χθες, με διάγνωση στρεπτόκοκκου Α και με συμπτώματα πονόλαιμου και πυρετού, το parapolitika.gr υπενθυμίζει ότι ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, είτε ήπιες είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο, η οποία είναι μία μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος, και η οστρακιά.

Διαβάστε σχετικά: Πέθανε 8χρονο αγόρι στο Αγλαΐα Κυριακού – Διαγνώσθηκε θετικό στον στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί αν κάποιος έρθει σε στενή επαφή με τον νοσούντα, μέσω των σταγονιδίων του βήχα ή του φτερνίσματος.

Η πιο διαδεδομένη ασθένεια που προκαλεί είναι η οστρακιά, της οποίας τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και, στη συνέχεια, εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται ‘’γλώσσα φράουλα’’.

‘’Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια”

Από την πλευρά της η παιδίατρος, Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, δηλώνει στo parapolitika.gr τα εξής για το θέμα:

“Όχι πανικό, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς”.

Απευθυνόμενη, κυρίως, στους Έλληνες γονείς, η κ. Τζέτζη, συμπληρώνει και προειδοποιεί:

“Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α εκδηλώνεται κλινικά ως φαρυγγίτιδα ή οστρακιά, δηλαδή φαρυγγίτιδα με συνοδό εξάνθημα στο σώμα, η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτική αγωγή. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις της διεισδυτικής λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μικροβιαιμία ή/και σηψαιμία, και της πρόκλησης σοβαρής νόσησης, αλλά και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονείς των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή τα παιδιά έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη λοίμωξη για να την καταπολεμήσει εγκαίρως. Έτσι, επί υπόπτων συμπτωμάτων συνιστάται η επικοινωνία με τον παιδίατρο για κλινική εκτίμηση και ο παιδίατρος είναι εκείνος οποίος θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση”.

Προηγούμενο άρθροΞεκινά η λειτουργία της νέας φυλακής στη Δράμα – Στόχος η αποσυμφόρηση Νιγρίτας και Κομοτηνής
Επόμενο άρθροΟ Ανδρουλάκης δεν πείθει και χάνει έδαφος – Η αδυναμία να πείσει τους ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ