Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Τουρκίας είχε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος και στις δύο συνομιλίες, εξέφρασε τον φόβο της Μόσχας για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Άμυνας, οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Τουρκίας συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εξέφρασε τις ανησυχίες που είχε εκφράσει και νωρίτερα σήμερα, στο Γάλλο ομόλογό του για το ενδεχόμενο χρήσης μιας “βρόμικης βόμβας” από την Ουκρανία, προκειμένου να κλιμακωθεί η πολεμική ένταση.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν παρουσίασε κάποιες αποδείξεις για να υποστηρίξει τον παραπάνω ισχυρισμό. Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Σοϊγκού και του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο Σοϊγκού είπε ότι ο πόλεμος έχει την τάση να εξελίσσεται σε μία «ευρεία, μη ελεγχόμενη κλιμάκωση» της σύγκρουσης.

Τι είναι η βρώμικη βόμβα

Η βρώμικη βόμβα είναι στην ουσία μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας. Είναι ένα υποθετικό ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από το σημείο στο οποίο θα ριφθεί η βόμβα, η οποία έχει εκτός από συμβατικά εκρηκτικά και ραδιενεργά υλικά. Η έκρηξη του συμβατικού περιεχομένου της βόμβας θα διασκορπίσει στην ευρύτερη περιοχή τα ραδιενεργά υλικά.
Έτσι η περιοχή θα γίνει απαγορευτική για πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό αν και το τελευταίο μπορεί να προσεγγίσει χρησιμοποιώντας στολές ΡΒΧ Πολέμου. Η βόμβα αυτή δεν πρέπει να συγχέεται με μια πυρηνική βόμβα. Δεν γίνεται πυρηνική έκρηξη, όπως γίνεται με μία κλασική βόμβα σχάσης, η έκρηξη της οποίας είναι πολύ ισχυρότερη από μία συμβατική κι έχει επιπλέον και ραδιενέργεια.
Αν και μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό σε μεγάλη περιοχή, μια βόμβα που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά εκρηκτικά και παράγει ωστικό κύμα θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρα για τους ανθρώπους από όσο είναι ο κίνδυνος θανάτου από το ραδιενεργό υλικό που μπορεί να σκορπίσει μία βρώμικη βόμβα, σύμφωνα με κάποιες μελέτες.

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ – 20 χρόνια προσφοράς στην κοινωνία της Καβάλας
Επόμενο άρθροΟι δεύτερες σκέψεις Καραμανλή, η υποψηφιότητα Μαντζουράνη και οι φήμες για αποχώρηση τεσσάρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ από