Οι υβριδικές μορφές πολέμου περιλαμβάνουν στρατούς με πληκτρολόγια που ως στόχο έχουν να εξουδετερώσουν κάθε μορφή επικοινωνίας ή δομές οργάνωσης του αντιπάλου προξενώντας χάος.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Η κυβερνοάμυνα αποτελεί ακόμη μία προτεραιότητα του ΓΕΕΘΑ, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία δεδομένων, την διαχείριση θεμάτων cyberwarfare και τις υβριδικές απειλές.

Η Διεύθυνση Γ5 του ΓΕΕΘΑ αποτελεί το αθόρυβο όπλο της ψηφιακής θωράκισης της χώρας. Είναι η Διεύθυνση που έχει την ευθύνη της ανάπτυξης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους τομείς του Διαστήματος και της Κυβερνοάμυνας.

Η Διεύθυνση Διαστήματος (Γ5) του ΓΕΕΘΑ μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και ιδρύθηκε ως αρμόδιος επιτελικός φορέα στον τομέα του Διαστήματος, ως αναγνώριση της ανάγκης για την συνεχή ψηφιακή αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων με παράλληλο εναρμονισμό τους με τα σχετικά Ευρωπαϊκά και Συμμαχικά πρότυπα.

Από την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου διεξήχθη στο ΓΕΕΘΑ η άσκηση «CYBER COALITION 2022», η οποία αποτελεί την σημαντικότερη άσκηση κυβερνοάμυνας του ΝΑΤΟ.

Η «CYBER COALITION 2022» διευθύνεται από το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοάμυνας (Cooperative Cyber Defence Center of Excellence – CCDCoE) του ΝΑΤΟ στο Ταλλίν της Εσθονίας. Από ελληνικής πλευράς συντονίζεται και παρακολουθείται από την Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ και σε αυτήν συμμετείχε προσωπικό τόσο του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ (ΔΙΚΕΚΥΒ/ΓΕΕΘΑ) όσο και των αντίστοιχων Διευθύνσεων των Γενικών Επιτελείων.

Η «CYBER COALITION 2022» διεξάγεται κάθε χρόνο από το 2008 και φέτος έλαβαν μέρος σε αυτήν περίπου 1.000 ασκούμενοι από τα κράτη – μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, καθώς και από φορείς της βιομηχανίας και του ακαδημαϊκού χώρου.

Η άσκηση διεξήχθη μέσω τηλεματικής με διασύνδεση σε εικονικό πεδίο ασκήσεων του CCDCoE, και αποσκοπούσε στην εκπαίδευση του προσωπικού στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο καθώς και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του στην άμυνα δικτυακών υποδομών, όπως και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στον κυβερνοχώρο.

Κατά τη διάρκειά της έλαβαν χώρα σενάρια που αφορούσαν σε αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε δικτυακές και πληροφοριακές υποδομές που υποστηρίζουν επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ καθώς και εναντίον κρίσιμων υποδομών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως επίσης εξετάστηκαν και θέματα νομικής φύσης που αφορούν στην θεώρηση των κυβερνοεπιθέσεων ως ένοπλες επιθέσεις.

Προηγούμενο άρθροΣέρρες: Ελεύθεροι οι δύο συλληφθέντες για τη φονική έκρηξη – Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας
Επόμενο άρθροΣυναντήσεις εργασίας για την τουριστική ανάπτυξη διοργανώνει η Περιφέρεια ΑΜΘ σε Καβάλα και Δράμα