Αναπτυξιακή αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα προετοιμάζει η κυβέρνηση, με φόντο την έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών, την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν ως την απαρχή για τη σταδιακή επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς κανονικότητας και το πέρασμα της πραγματικής oικονομίας σε περίοδο ομαλότητας και προοπτικής.

Η πορεία του εγχειρήματος αυτού και ο χρόνος επίτευξης των αντίστοιχων στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση θα καθορίσουν εκτός των άλλων και τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, αφού, όπως έχουν γράψει εδώ και καιρό τα «Π», τα νέα δεδομένα που έφερε η πανδημία και το εκ βάθρων διαφορετικό πρόγραμμα που καλείται να παρουσιάσει και να φέρει εις πέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σε σχέση με αυτό του Ιουλίου του 2019), είναι πιθανό να επαναφέρουν τα σενάρια και τις εισηγήσεις περί προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, παρά τις περί του αντιθέτου τοποθετήσεις του συνόλου των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

«Τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας που θα υπάρξουν με μαθηματική ακρίβεια σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δημοσκοπικής διαφοράς Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΜητσοτάκηΤσίπρα, αποτελούν το καλύτερο σκηνικό για τον πρωθυπουργό στην περίπτωση που θελήσει να δώσει ισχυρό συμβολισμό, αλλά και πολιτική δυναμική στη νέα εποχή που θα ξεκινήσει για την Ελλάδα, αφού βεβαίως θα έχει τεθεί υπό έλεγχο ο κορονοϊός», λένε χαρακτηριστικά οι γνωρίζοντες τις θέσεις και τις αναλύσεις μερίδας συνομιλητών του πρωθυπουργού.

«Εξάλλου, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ακυρωθεί εν τη γενέσει της η σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο για την Υγεία όσο και για την οικονομία. Κι από τη στιγμή που η αντιπαράθεση, αλλά και το ενδιαφέρον των κοινωνικών ομάδων που θα έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση θα επικεντρωθούν πια στο δεύτερο μέτωπο, τότε μοιραία οι όροι του παιχνιδιού θα έχουν αλλάξει», διαμηνύουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κάθε άλλο παρά απαρατήρητα περνούν τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου, αν και επιβεβαιώνεται η «γαλάζια» πολιτική κυριαρχία, καταγράφεται για πρώτη φορά ένας σκεπτικισμός για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς της μάχης κατά της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό και ανεξαρτήτως των όποιων σκέψεων υπάρχουν στους κόλπους του κυβερνητικού στρατοπέδου περί στησίματος καλπών (η επικρατούσα άποψη σε κάθε περίπτωση παραμένει η εξάντληση του κυβερνητικού χρόνου), είναι σαφές ότι από τη στιγμή που το εμβόλιο θα μπει στη ζωή μας και μετά η κυβέρνηση θα δώσει τα ρέστα της για την ολική επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάτπυξης. Αλλωστε, είναι κοινός τόπος ότι πρόκειται για τον παράγοντα που επί της ουσίας θα κρίνει τον βαθμό της φυσιολογικής φθοράς της και θα διαμορφώσει αποφασιστικά το κλίμα του κρίσιμου δεύτερου εξαμήνου του 2021.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ

Το πρώτο ισχυρό δείγμα γραφής θα δοθεί με ευνοϊκά για τον στόχο της ανάπτυξης νομοθετήματα, τα οποία θα μπουν στην εξίσωση από τον Ιανουάριο κιόλας του 2021 και εκτός των άλλων θα «ακουμπάνε» στις προβλέψεις του Ταμείου Ανάκαμψης και των αντίστοιχων προτεραιοτήτων που θα τεθούν από το οικονομικό επιτελείο. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αν κριθεί απαραίτητο, να θεσπιστούν επιπλέον μέτρα άμεσης στήριξης -πέραν των ήδη υπαρχόντων- και ανάλογα με τις καταγεγραμμένες συνέπειες του lockdown για εργαζομένους και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, από τα μέσα Δεκεμβρίου και μετά κατατίθεται μια δέσμη νομοσχεδίων, τα οποία δίνουν απάντηση σε μια σειρά από ανάγκες που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας σε όλο το φάσμα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και συνιστούν μια πρόγευση για τις κομβικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν μέχρι την προσεχή άνοιξη σε όλα τα επίπεδα. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που αφορά «τον εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων», το «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης» και τις «Δομές υποστήριξης εκπαιδευτικού έργου», καθώς και το πλαίσιο για «τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Παράλληλα, προωθούνται το νομοσχέδιο με τίτλο «Η Ελλάδα σε κίνηση. Βιώσιμη αστική κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» και οι διατάξεις για «τον εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ».

Δημοσιεύθηκε στην εφημε΄ριδα Παραπολοτικά το Σάββατο 28 Νοεμβρίου

Προηγούμενο άρθροΠαράταση του lockdown: «Αγώνας δρόμου» για τη λειτουργία των καταστημάτων πριν τα Χριστούγεννα – Τι ανοίγει στις 7 και τι στις 14 Δεκεμβρίου
Επόμενο άρθροΚτηνωδία στο Σουφλί: Κρέμασαν το σκυλί του Γενικού Γραμματέα του Δήμου