tsiptas_533_355
– Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρει πάνω του την εκστρατεία “πειθούς” των βουλευτών
– Συζητά ακόμη και μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή
– Δεν αποκλείεται μέχρι τη ψήφιση νόμου στις 20 Ιουλίου να αποδεχθεί…αιτήματα-προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ προκειμένου να βρεθούν οι 200
Σε πιθανές διαφοροποιήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ευελπιστεί το Μέγαρο Μαξίμου για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 200 βουλευτών προκειμένου ο νέος εκλογικός νόμος να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές. Προς τούτο με βάση με την αριθμητική της Ολομέλειας αναζητούνται 3 βουλευτές, καθώς τα “υπέρ” της απλής αναλογικής φθάνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων τα 197 και τα “κατά” είναι 103.

Ειδικότερα:

– υπέρ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ (144 βουλευτές), οι ΑΝΕΛ (9 βουλευτές), η Ένωση Κεντρώων (9 βουλευτές) και το ΚΚΕ (15 βουλευτές), ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

– κατά της κυβερνητικής πρότασης είναι οι 75 βουλευτές της Ν.Δ., οι 15 του ΠΑΣΟΚ, οι 10 του Ποταμιού, καθώς και οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, Στάθης Παναγούλης, Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ

– η Χρυσή Αυγή έχει επιφυλαχθεί για τη στάση της και εάν συνταχθεί με την κυβέρνηση, γεγονός πιθανό, τότε το σύνολο των βουλευτών που προτίθενται να υπερψηφίσουν ανέρχεται στους 197.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή στις 20 Ιουλίου έχει αναλάβει προσωπικά, από ότι φαίνεται την “εκστρατεία” για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 2/3 υπέρ του εκλογικού νόμου και η συνάντησή του με τον ανεξάρτητο βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο ήταν ενδεικτική της κινητικότητας που αναπτύσσει στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Μάλιστα από τη συνάντηση αυτή προέκυψε ότι ο κ. Τσίπρας συζητά ακόμη και μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι τη ψήφιση νόμου στις 20 Ιουλίου να αποδεχθεί…αιτήματα-προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ προκειμένου να βρεθούν οι 200, ενώ να σημειωθεί ότι σήμερα και αύριο συνεχίζεται η συζήτηση επί της κυβερνητικής πρότασης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πάντως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις επιλογές της, τόσο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου όσο και για τη συνταγματική αναθεώρηση και δείχνει δημοσίως να μην νοιάζεται εν τέλει αν ο νέος εκλογικός νόμος εφαρμοστεί στις επόμενες ή στις μεθεπόμενες εκλογές, με κυβερνητικούς κύκλους να λένε “Εμείς προχωράμε κανονικά” και ότι “το πρόβλημα είναι στους άλλους, που είναι δέσμιοι του τακτικισμού τους”.

Αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση το Μαξίμου επαναλαμβάνει ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ την 24η Ιουλίου, ημέρα αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974, αν και τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το πλαίσιο που θα παρουσιάσει θα είναι αρκετά γενικόλογο και με κατευθύνσεις χωρίς να παίρνει σαφή θέση για συγκεκριμένες αλλαγές.

Προηγούμενο άρθροΟδηγίες για υποβολή αιτήσεων για Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Επόμενο άρθροΦρίκη στις Σέρρες – Σκότωσε με φτυάρι το σκυλί της γειτόνισσας γιατί μπήκε στην αυλή του