Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, αγαπημένα μου παιδιά!

 

Ήδη έχομε εισέλθει με «την χάρη του Κυρίου ημών Ιη­σού Χριστού και την αγάπη του Θεού και Πατρός και την Κοινω­νία του αγίου Πνεύματος»[1], στο νέο έτος 2019.

Και καθώς ατενίζομε το μέλλον μας, αισθανόμεθα την α­νάγκη να εκφράσωμε την άπειρη ευγνωμοσύνη μας και τις ευ­χα­ριστίες μας προς τον άγιο Τριαδικό Θεό μας, που μας αξιώ­νει χαρισματικά να είμεθα ζωντανοί και να αισθανώμεθα καθ­ημε­ρινώς το μεγαλείο της δημιουργίας του, το φως του ηλίου και το οξυγόνο της ατμοσφαίρας, την ομορφιά και την γαλήνη των άστρων και της σελήνης, την σοφία και την πρόοδο του αν­θρώπου, του πολίτου αυτού του κόσμου.

Συγχρόνως όμως διαπιστώνομε και την ματαιότητα αυτού του κόσμου[2], τον οποίο ο άνθρωπος με την προπατορική αμαρ­τία του, στην οποία εθελουσίως προέβη, παρασυρμένος «από τον αντίδικο διάβολο που περιφέρεται σαν λιοντάρι που βρυχά­ται, ζητώντας κάποιον να καταβροχθίση»[3], εστιγμάτισε με τον θάνατο και την ροπή προς την αμαρτία ένεκα της ανθρωπίνης α­­δυ­να­μίας. Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο, βλέπομε όλοι μας, την μεγάλη ταραχή και ακαταστασία, την ασθένεια και τον πόλε­μο, την καταστροφή των λαών και των ανθρωπίνων συνειδήσε­ων εξ αιτίας της ιδιοποιήσεως του επιγείου πλούτου από τους ο­λί­γους, την ανέχεια, την φτώχεια, την ανεργία και την εκμε­τάλ­λευση, την δουλεία σε κάθε μορφής είδωλο και την υπο­ταγή στον παγκόσμιο και καταστροφικό ξεπεσμό του ανθρωπί­νου προσώπου, λόγω της αποστασίας τού «κατ΄ εικόνα και καθ΄ ομοίωση Θεού»[4] πλασμένου ανθρώπου από τον δημιουργό του.

Η σύγχρονη αθεΐα και ο υπαρκτός υλισμός σφυροκοπούν αν­ελέητα οποιαδήπτε πράξη ανθρωπίνης αξίας, πνευματικής προσφοράς και διακονίας του συνανθρώπου, και προσβάλλουν την οποιαδήποτε θρησκεία και συγχρόνως την οποιαδήποτε προσπά­θεια της ερμηνείας της ανθρωπίνης ζωής και υπάρξεως κάτω από την παρουσία ενός δημιουργού Θεού. Και αυτό συμ­βαίνει διότι οι κατ΄ ευφημισμόν άθεοι ελέγχονται για τις πρά­ξεις τους από το φώς του Χριστού, του αληθινού Θεού μας, και φοβούνται συνεχώς τον έλεγχο και την μετάνοια από τα σφάλ­μα­τά τους[5]. δυστυχώς δεν αναγνωρίζουν τον Χριστό, «τον Υιό του Θεού τον μονογενή, τον δι΄ ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών και σαρ­κωθέντα εκ Πνεύματος αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα»[6]. Τον Χριστό, που είναι η «οδός και η αλή­θεια και η ζωή»[7], όπως διεκήρυξε ο ίδιος.

Η χριστιανική θρησκεία είναι εκείνη που μετεμόρφωσε την ιστορία του κόσμου και έδωσε το πραγματικό νόημα στο αν­θρώ­πι­νο πρόσωπο. Δυστυχώς οι άνθρωποι της απιστίας και της αθεΐας αδυνατούν να ζήσουν το γεγονός αυτό, διότι όπως λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. «αυτοί έγιναν από μόνοι τους άπιστοι, και αφού έγιναν άπιστοι, δεν βλέπουν πλέον τα απόρ­ρητα του ευαγγελίου, αφού και ο Θεός περιορίζει πλέον τις α­κτί­νες του προς αυτούς»[8]. Και αλλού τονίζει. «Η αμαρτία προ­κα­λεί την απιστία. Όπως η απιστία γεννά την κακή ζωή, έτσι και η ψυχή, όταν βυθισθή μέσα στα κακά, περιφρονεί τα πάν­τα. Όταν όμως τα περιφρονήση δεν δέχεται ούτε την πίστη, ώστε να απαλλαγή από τον φόβο»[9].  Για την απιστία δε στην Ανάσταση του Χριστού εκ των νεκρών ο ίδιος άγιος Πατρι­άρχης της Κωνσταντινουπόλεως γράφει. «Πασχίζει με κάθε τρό­πο ο διάβολος, όχι μόνο στο να μη γίνεται πιστευτή η ανά­στα­ση του Χριστού, αλλά και να καταργηθούν τα έργα της α­ρε­τής. Όποιος δεν αναμένει με χαρά να αναστηθή και να δώση λόγο για τις πράξεις του, δεν θα αγωνίζεται για την αρετή. Και όταν δεν ενδιαφέρεται για την αρετή, στη συνέχεια θα δεί­χνη απιστία στην ανάσταση του Χριστού. Το ένα συνδέεται με το άλλο, η απιστία με την κακία και η κακία με την απι­στία»[10].

Τον νέο χρόνο 2019 η τοπική μας Εκκλησία τον αφιερώνει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη μας. Κατά την διάρκεια του παρόντος έτους θα μάς δοθή η ευκαιρία με ομιλίες και α­νά­λο­γες εκδηλώσεις να την παρουσιάσωμε και να την ερμηνεύ­σω­με. Τί ορίζεται όμως ως χριστιανική πίστη; Γράφει ο από­στολος Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του. «πίστη ση­μαί­νει βεβαιότητα γι΄ αυτά που ελπίζομε και γι΄ αυτά που δεν βλέ­πομε. Με αυτήν απέκτησαν και οι προπάτορές μας την κα­λή μαρτυρία. Με την πίστη αντιλαμβανόμεθα ότι ο Θεός με τον Λόγο του εδημιούργησε το σύμπαν και ότι, συνεπώς, ό,τι βλέ­πομε δημιουργήθηκε από κάτι που δεν φαίνεται»[11].

Για την πίστη στο αληθινό φώς που είναι ο Χριστός, γρά­φει ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής. «Ο Λόγος ήταν το αληθινό φώς, που καθώς έρχεται στον κόσμο φωτίζει κά­θε άνθρωπο. Μέσα στον κόσμο ήταν, και ο κόσμος δι΄ αυτού δημιουργήθηκε, μα δεν τον ανεγνώρισε ο κόσμος. Ήλθε στον τόπο τον ιδικό του και οι ιδικοί του δεν τον εδέχθησαν. Σε ό­σους όμως τον εδέχθησαν και επίστευσαν σε αυτόν, έδωσε το δι­­καίωμα να γίνουν παιδιά του Θεού»[12]. Και αλλού γράφει. «Ό­ποιος πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, αυτός είναι γεν­νημένος από τον Θεό»[13]. Αλλά και ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιη­σούς Χριστός, ο ιδρυτής της αγίας μας Εκκλησίας μάς διδά­σκει. «Όσο έχετε το φώς να πιστεύετε στο φώς, για να γίνετε παι­διά τους φωτός»[14].

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Επειδή «δεν έχομε εδώ μόνιμη πολιτεία, αλλά λαχταρούμε την μελλοντική»[15] και επειδή συνεχίζομε να ζούμε μέσα σε ένα κόσμο που έπλασε ο Θεός από την άπειρη αγάπη του για εμάς, καλούμεθα και εφέτος το νέο έτος 2019 να ζήσωμε με το έλεος και την άμετρη φιλευσπλαχνία του όλοι εμείς. Να ζήσωμε με­σα σε ένα κόσμο πληγωμένο από την αμαρτία, την αχαριστία, την αδικία, την πλεονεξία, την κακία, την διαστροφή, την α­σθένεια και τον θάνατο. Σε αυτόν τον κόσμο όμως ο Χριστός μας, μάς έχει προσφέρει την αγία μας Εκκλησία, μέσα στην ο­ποία και γεννηθήκαμε και ανατραφήκαμε και της οποίας είμε­θα γνήσια μέλη, και μέσα στην οποία καλούμεθα να γίνωμε μάρ­τυρες της αληθείας και της πίστεως, και συγχρόνως να διορ­θώσωμε τους εαυτούς μας. Η πίστη στον αληθινό άγιο Τρια­δικό Θεό μας είναι το μόνο και το πιο δυνατό όπλο έναν­τίον παντός κακού. Γι΄ αυτό και, άς αγωνισθούμε πνευματικά, μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, για να γίνωμε καλύτεροι και να ξεφύγωμε από τα πάθη και τις αδυναμίες μας, να ζητή­σωμε συγγνώμη από τον Θεό και τους συνανθρώπους μας για τα λάθη μας, να μετανοήσωμε και να είμεθα πάντοτε όλοι μα­ζύ στον αγώνα για την σωτηρία μας, αλλά και πάντοτε δίπλα στους συνανθρώπους μας και στα παιδιά μας, που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον μέσα στην βασανισμένη πατρίδα μας, την Ελλάδα.

 

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Με εγκάρδιες πατρικές ευχές και ευλογίες

Προηγούμενο άρθροΚαι το πλοίο της εταιρίας Μητσόπουλου εκτάκτως στη γραμμη Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη
Επόμενο άρθροΆστραψε και βρόντηξε ο Γ. Καλαντζής για όσους διαδίδουν εναντίον του