«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά προγράμματα», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ. Χρήστος Γάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο συζήτησαν το θέμα των φωτοβολταϊκών πάρκων που είναι το μέλλον της ενέργειας.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «συζητήσαμε κυρίως ζητήματα που αφορούν τα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου που θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα καθώς και προγράμματα για χρηματοδότηση επενδύσεων. Ένα από τα κύρια θέματα ήταν η δυνατότητα, πλέον, να χρηματοδοτηθούν μέσα από τον Αναπτυξιακό Νόμο και το Ταμείο Ανάκαμψης επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο να επενδύσει σ’ αυτά, οπότε έχει νόημα και πρέπει να προβλεφθεί μία τέτοια χρηματοδότηση. Ήδη προβλέπεται στον Αναπτυξιακό να χρηματοδοτούνται μέχρι και 75% στην επένδυση που θα κάνουν οι ενεργειακές κοινότητες, δηλαδή αυτοί που θα συνεταιριστούν προκειμένου να κάνουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη διότι μέχρι τώρα όποιος επένδυε σε φωτοβολταϊκά κάλυπτε με ίδια κεφάλαια την επένδυση. Η χρηματοδότηση θα διευκολύνει τέτοιου είδους επενδύσεις. Η ενέργεια πλέον είναι το μέλλον και θα μας απασχολεί τα επόμενα χρόνια».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σκέψεις να ιδρυθούν ενεργειακές κοινότητες και από το ίδιο το Επιμελητήριο. Αλλά και ο κάθε ιδιώτης μπορεί να συνεργαστεί με άλλα άτομα και να ιδρύσουν μία ενεργειακή κοινότητα. Πρόκειται ουσιαστικά για μία Ένωση Προσώπων και δεν είναι εταιρεία. Ήδη έχουν ιδρυθεί 18 τέτοιες κοινότητες στο Νομό Καβάλας και όσο περνάει ο καιρός και δίνονται κίνητρα και επιδοτήσεις για επενδύσεις τόσο περισσότερες θα δημιουργούνται.

Και μεγάλα πάρκα φτιάνονται από εταιρείες και ιδιωτικές μονάδες δημιουργούνται και υπάρχουν κάποιες επενδύσεις. Υπάρχει γενικότερη κινητικότητα, ήδη πολύς κόσμος ζήτησε να ενημερωθεί για το θέμα. Έχει καλή οικονομική απόδοση και συμφέρει για όποιον ενδιαφέρεται».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τέλος είπε ότι «συζητήσαμε τις δυνατότητες για τον τουρισμό και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που περιμένουμε να βγούνε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία ξενώνων, ενοικιαζόμενων δωματίων και μεγαλύτερων ξενοδοχειακών μονάδων στην περιοχή. Η Καβάλα είναι ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στην Περιφέρεια ΑΜΘ οπότε έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτά τα προγράμματα».

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Λεμονίδης: Η μόνη ελπίδα που μας επισκέφθηκε ήταν οι καιρικές συνθήκες
Επόμενο άρθροΠρώτη Διαδικτυακή Συνάντηση Καλλιτεχνών της δομής Kavala Crea Center