%ce%ba%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%ce%b1%ce%bc%ce%bc%cf%8c%ce%bb%ce%bf%cf%86%ce%bf%ce%b9-7-604x384

Στις αρχές του 2019 ο δήμος Παγγαίου στοχεύει να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο, έστω κι αν είναι δοκιμαστικό, σε ένα μεγάλο τμήμα της παραλίας των Αμμολόφων. Πρόκειται για ένα πιλοτικό έργο με στόχο την προστασία της άμμου, ουσιαστικά δηλαδή των ίδιων των Αμμολόφων.

Ο δήμος Παγγαίου μέσω του προγράμματος INTERREG συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ. Σημαντική δουλειά έκανε ο Γιάνης Τσουκαλίδης, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Φίλιππου Αναστασιάδη. Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό που υπάρχει σε μία έκταση οκτακοσίων μέτρων κοντά στη θάλασσα της περιοχής των Αμμολόφων θα τοποθετηθεί ένας φράκτης με ύψος ενός μέτρου.

Ο φράκτης θα αποτελεί μια προσωρινή εγκατάσταση πάνω σε ξύλινες βάσεις. Θα δοκιμαστεί μέθοδος προστασίας της άμμου από τους ανέμους, ώστε κατ’ ουσίαν να προστατευθούν οι ίδιοι οι Αμμόλοφοι.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ ο αντιδήμαρχος Παγγαίου Χρήστος Μποσμπότης περιέγραψε πως ακριβώς ο δήμος θα επωφεληθεί από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και για άλλες δράσεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μποσμπότης, στο πρόγραμμα έχει ενταχθεί όλη η ακτογραμμή του δήμου Παγγαίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ειδικότερα προβλήματα διάβρωσης.

Ήδη στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρυανη έχει βυθιστεί σταθμός μέτρησης τα δεδομένα του οποίου αξιολογούνται από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Για τον δήμο Παγγαίου η συγκεκριμένη πιλοτική παρέμβαση στους Αμμόλοφους είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Με τα ανασχετικά πετάσματα ανέμων θα περνά από αυτά ο αέρας ωστόσο θα εμποδίζεται η μεταφορά της άμμους, εξήγησε ο Χρήστος Μποσμπότης. Μάλιστα η κατασκευή είναι ιδιαίτερα συμβατή με το περιβάλλον.

Ο δήμος προσπαθεί να ετοιμασθεί, να προχωρήσει στην προμήθεια των υλικών και να εγκαταστήσει τα πετάσματα κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν η παραλία είναι άδεια από λουόμενους. Αυτό φαίνεται ότι θα γίνει το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2019.

Προηγούμενο άρθροΠαρά τρίχα να μην εγκριθεί το τουριστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας. Πέρασε με 20 -17
Επόμενο άρθροΣύvδεση σιδηροδρομικού δικτύου με τον εμπορικό Λιμένα Καβάλας ” ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’ “