Η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης άνοιξε το πέτρινο χωριό της, το Ακόντισμα, και κάλεσε και τον πρώην υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, να τον ξεναγήσει σε όσα έχει καταφέρει σχεδόν 40 χρόνια, χρησιμοποιώντας το πολιτιστικό αγαθό ως αντίμετρο στην υπανάπτυξη της περιοχής. Και, βεβαίως, ο πρόεδρος της Στέγης, Καπλάνης Ιωσηφίδης, για πολλοστή φορά ζήτησε τη βοήθεια της Πολιτείας δια του κεντρικού στελέχους και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία των τριών κυβερνητικών βουλευτών Δημ. Εμμανουηλίδη, Κ. Μορφίδη και Γ. Παπαφιλίππου.

Κατά την ειδική εκδήλωση στο «Οκτάγωνο» κτήριο του Ακοντίσματος, ο Νίκος Φίλης, απευθυνόμενος σε Έλληνες και Τούρκους, μίλησε για τον «Πολιτισμό ως μοχλό αειφόρου ανάπτυξης».

Πολιτισμός, μοχλός αειφόρου ανάπτυξης

Στην αρχή όρισε το τι σημαίνει κατά τη γνώμη του Πολιτισμός, περικλείοντας στον όρο ακόμη και την προστασία του φυσικού και του αστικού περιβάλλοντος, τη στάση απέναντι στο διαφορετικό, στον ικέτη και τον πρόσφυγα, τη συμπεριφορά απέναντι στα πιο αδύναμα όντα, τα αδέσποτα και γενικώς τα ζώα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι έννοιες της αειφορίας και της βιωσιμότητας είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση για τον τρόπο που μπορούμε να εξασφαλίζουμε τη διάσωση των πολιτιστικών στοιχείων και την ένταξή τους σε ένα σχέδιο που θα είναι επιταχυντής της ανάπτυξης.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα ρύπανσης του Περιβάλλοντος, θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους κατοίκους της περιοχής, σημείωσε ότι απαιτείται ήπια ανάπτυξη, σε συνάρτηση με τους υπάρχοντες πόρους, απέναντι στα αδηφάγα συμφέροντα.

Υπογράμμισε ότι η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, με την αναγνώρισή της ως παραγωγικό κλάδο και οικονομικό πόρο, που μπορεί να δημιουργήσει την ξεχωριστή ταυτότητα κάθε τόπου.

Για αυτόν το λόγο, τόνισε, απαιτείται δημόσια χρηματοδότηση, διότι αυτού του είδους η ανάπτυξη θα φέρει οικονομικά οφέλη και νέες θέσεις πλήρους εργασίας.

Πρέπει να είμαστε στο πλάι σας

Τέλος, δήλωσε πως

-η Νέα Καρβάλη μπορεί και πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της σύζευξης του Πολιτισμού και της Αειφόρου Ανάπτυξης,

-ο πολιτισμός μπορεί να διασώσει όχι μόνο την παράδοση, αλλά και το παρόν και το μέλλον του τόπου, και

-η Κυβέρνηση οφείλει να αγκαλιάσει κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στην ανάδειξη του Πολιτισμού και τη διεύρυνση του αριθμού των θέσεων εργασίας.

Και κατέληξε, απευθυνόμενος στα στελέχη της στέγης Πολιτισμού, λέγοντας πως «πρέπει να είμαστε στο πλάι σας».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καβάλας, Άρης Βέρρος και Νίκος Μουρτασάγας, ο δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου, Θόδωρος Μπόνος, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου, ο πρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Γιάννης Βύζικας και ο πρόεδρος της ενότητας Ν. Καρβάλης, Γιάννης Γκίκας

Kokkinokavalas.gr

Προηγούμενο άρθροΚέρδισε 0-2 ο ΑΟΚ τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΠανσερραϊκός-Αετός Ορφανού 1-1