Αυξητική είναι η εμπορική κίνηση στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφεζυθοπωλών κ. Γιώργο Βαφείδη αυτό οφείλεται στον τουρισμό, ενώ παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι διάφοροι έλεγχοι.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η κίνηση έχει αρχίσει να βελτιώνεται εδώ και λίγο καιρό. Αυτό οφείλεται στην αλλαγή ψυχολογίας του καταναλωτή, τα υγειονομικά μέτρα σχεδόν έχουν εκλείψει και ο τουρισμός δίνει έναν χαρούμενο τόνο στην όλη κατάσταση. Όμως τα προβλήματα παραμένουν και είναι αρκετά. Όσο και αν βελτιώνεται η κατάσταση ο κλάδος θέλει χρόνο για να ανακάμψει και να επανέλθει σε μία κανονικότητα. Μας ταλαιπωρεί ακόμη το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες ανέβηκαν σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα, με τους προμηθευτές να επικαλούνται την ενεργειακή κρίση και την αύξηση στις μεταφορές. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τον κλάδο μας και αυτόν του τουρισμού να υστερεί κατά 70-80 χιλιάδες εργαζόμενους. Το παράδοξο είναι ότι υπάρχει υψηλή ανεργία και ο κλάδος μας ζητάει άμεσα προσωπικό».

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ

Πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο καιρό γίνονται πολλοί έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ο κλάδος μας έχει στοχοποιηθεί. Η νέα υπηρεσία, η Οικονομική Αστυνομία, πραγματοποίησε ελέγχους το Σαββατοκύριακο σε όλο το Νομό. Ασχολούνται κυρίως με την τήρηση της ασφαλιστικής και τις της εργατικής φορολογικής νομοθεσίας. Διαπιστώθηκαν αρκετές παραβάσεις σε καταστήματα. Θεωρώ ότι αυτά τα καταστήματα δεν θα μπορέσουν, δυστυχώς, να ανακάμψουν, αφού είναι ήδη σε άσχημη οικονομική κατάσταση με όσα προηγήθηκαν.

Σίγουρα καταδικάζουμε την υπερβολική παραβατικότητα ως κλάδος. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι, πρέπει να δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο για να μπορέσει το εργασιακό δυναμικό να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, να επιστρέψει.

Πολλές φορές ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ αυστηρά. Υπάρχουν παραβάσεις που δημιουργούνται όχι από την αμέλεια των συναδέλφων μας. Είναι τέτοιος ο κλάδος που μπορεί να υπάρξει μια αλλαγή στο πρόγραμμα, να μην προλάβουμε να ενημερώσουμε το ΕΡΓΑΝΗ. Ένας εργαζόμενος που ήταν δηλωμένος το πρωί και τελικά ο ελεγκτικός μηχανισμός τον βρίσκει να δουλεύει βράδυ, δεν αποτελεί και έγκλημα. Μπορεί να συμβεί κι αυτό. Θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο ελαστικοί».

Προηγούμενο άρθρο“Απόλυτη επιτυχία σημείωσε το Φαρμακευτικό Συνέδριο στην Καβάλα” όπως δήλωσε η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας κ. Σίσσυ Ρακιντζή
Επόμενο άρθροΧρήστος Γάκης: Η λύση που τη συζητάμε είναι να δοθεί καθολική αποζημίωση διότι η ζημιά είναι στο 100%