Αντίθετος είναι και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας στην ταυτότητα κτιρίων. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Γιάννης Νεστορίδης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα πολλών ετών και έγιναν ήδη ενέργειες από το Πανελλήνιο όργανο που ζητούν να αναβληθεί η εφαρμογή για 6 μήνες ώστε να υπάρχει καλύτερη προετοιμασία.

Όπως εξήγησε “Με καθυστέρηση αρκετών ετών ήρθε αυτό το θέμα στην Ελλάδα. Ο πρώτος που το ανέφερε ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου που όπως έφερε όλα τα άλλα για τα κτήρια προγραμμάτισε και αυτό. Αλλά δεν έγινε η κατάλληλη προεργασία και όπως έχουμε στην χώρα μας αυτή την πολυνομία με τις αλλαγές των νόμων να παίζουν πολύ και με τις παραγωγές νέων νόμων, μας οδήγησε σε αδιέξοδο.

Το διαδικαστικό και κάποια τεχνικά θέματα λοιπόν έχουν έρθει στην επιφάνεια με τις νέες εξελίξεις επί του θέματος. Οι μηχανικοί μας αναλαμβάνουν μια ευθύνη και δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν την πηγή των εγγράφων αυτών.

Επίσης επικαλούνται μια μη υποχρεωτική εφαρμογή της ταυτότητας των κτηρίων για ένα εξάμηνο περίπου επικαλούμενοι μάλιστα το γεγονός ότι λόγω της πανδημίας πολλά πράγματα δεν γίνονται όπως θα έπρεπε.

Δεν λειτουργούμε όπως πρέπει. Πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία για καλύτερη οργάνωση. Σε ότι αφορά εξάλλου το θέμα των ευθυνών σίγουρα έχουν δίκιο. Διότι αν ο ιδιώτης σου δίδει έγγραφα τα οποία δεν μπορείς να ελέγξεις σε σχέση με τη νομιμότητά τους, την πηγή δηλαδή, την σοβαρότητά της δήλωσης, δεν μπορείς να έχεις και την ευθύνη ότι μπορεί να έκανες μια λάθος ενέργεια.

Τουλάχιστον ας μην είναι υποχρεωτική η εφαρμογή. Η ασυδοσία 10ετίων έρχεται να αλλάξει ή μάλλον ζητείται να αλλάξει μέσα στην κρίση όπου ο κόσμος δεν έχει δουλειές και εισοδήματα και σαφώς δεν μπορεί να κάνει κάτι ώστε να καλύψει αυτές τις απαιτήσεις».

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Και πρόσθεσε πως «Έχουμε φτιάξει ένα κράτος που απειλεί συνεχώς τον πολίτη. Και άντε να βρεις τα λεφτά…Πως θα κάνεις κάτι τώρα; Πρέπει να δοθεί παράταση ή καλύτερα να μην είναι κάτι με χρονική προθεσμία. Όλα αυτά δεν έχουν λογική και επίσης δεν μπορούμε να απειλούμε τον κόσμο συνεχώς. Δεν μπορείς συνέχεια να λες ότι θα κατεδαφίσεις κάτι. Είτε σαν μηχανικοί, είτε σαν κράτος δεν μπορείς να πορεύεσαι με απειλές. Εγώ πιστεύω ότι η ταυτότητα του κτηρίου θα βοηθήσει πολύ. Αλλάζουν νόμοι, αλλάζει η πολεοδομική νομοθεσία, Τίποτε δεν σταματάει σε ό,τι αφορά το νόμο. Δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο νόμου. Δεν μπορεί να αλλάζει ο νόμος ανά 4 έτη. Όλα αυτά δεν έχουν λογική. Συνεχώς έρχονται νέα πράγματα και εκπλησσόμεθα εμείς που τα ακούμε. Γι αυτό λέμε ότι πρέπει να γίνει κάτι επιτέλους και μάλιστα άμεσα».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Με νέα επιστολή εξάλλου ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ προς το ΥΠΕΝ, ζητά την κατάργηση διάταξης που προβλέπει ότι ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός είναι “υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας” ενώ ζητά εκ νέου την αναστολή εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για μια σειρά από λόγους, όπως π.χ. την αδυναμία χρήσης της βεβαίωσης μηχανικού που εκδόθηκε για αυτοψία μέχρι την 31/01 σε συμβόλαια που λόγω δυσλειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών στην περίοδο του lockdown καθυστερούν να υπογραφούν, την ανάγκη διατήρησης του συστήματος εκδόσεως των ανωτέρω βεβαιώσεων μέχρι την πλήρη διασύνδεση του συστήματος “Ταυτότητα Κτιρίου” με τα πληροφοριακά συστήματά “e-Άδειες” και “Δηλώσεων Αυθαιρέτων”, των συστημάτων Κτηματολογίου, αλλά και των ψηφιοποιημένων αρχείων των οικοδομικών αδειών των Πολεοδομιών κλπ

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακά έγινε η γενική συνέλευση του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Καβάλας
Επόμενο άρθροΈλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζει η περιοχή του Νέστου