Έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζει η περιοχή του Νέστου λόγω του ότι έχουν κλείσει και οι συνοριακοί σταθμοί με την Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου κ. Αργυράκη Σάββα το πρόβλημα είναι σοβαρό κυρίως με τα ακτινίδια και τα σπαράγγια.

Ο κ. Αργυράκης ανέφερε ότι “Στο χωράφι κινδυνεύουν να μείνουν τα σπαράγγια στο Δήμο Νέστου αν δεν «τρέξουν» γρήγορα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με την ανεργία να καλπάζει στην Καβάλα ξεπερνώντας το 23% και αναζητούνται 2.500 εργάτες στα σπαραγγοχώρια του Δήμου Νέστου. Παρά την ανεργία οι 2.500 εποχικοί εργάτες που είναι αναγκαίοι για την συγκομιδή των σπαραγγιών είναι δυσεύρετοι στην ελληνική αγορά με αποτέλεσμα να αναζητούνται και πάλι εργάτες από το εξωτερικό.

Ενημερώσαμε και τους βουλευτές και τον Περιφερειάρχη για την έλλειψη των εργατικών χεριών. Άλλωστε τα χέρια που έρχονται είναι από τη Βουλγαρία και δύσκολα έρχονται στην χώρα. Υπάρχουν πέντε δίοδοι συνολικά για την έλευση των εργατών αλλά είναι κλειστοί.

Γι αυτό εμείς θέλουμε να ανοίξουν δύο τουλάχιστον δίοδοι στα σύνορα ώστε να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι πιο εύκολα και να μπορέσουν να εργαστούν στα χωράφια μας. Για τα σπαράγγια και για τα ακτινίδια, τα αμπέλια και κάποια άλλα θέματα χρειαζόμαστε ανθρώπινες εργατοώρες και θέλουμε σίγουρα πάνω από 2000 άτομα. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται εδώ για να προσφέρουν εργασία σε καίρια πόστα και θέλουμε να ισχύσει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ώστε να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί γρήγορα, να τρέξουν την εργασία τους και να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις μας”.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ενδεικτικό, είναι ότι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κώστα Αντωνιάδη και του Προέδρου της Ενωσης Αγροτικών Συναιτερισμών Καβάλας κ. Κώστα Λεπίδα, σημειώνοντας ότι καθυστερούν λόγω γραφειοκρατίας οι διαδικασίες εν μέσω πανδημίας στις αντίστοιχες πρεσβείες και στους τελωνειακούς σταθμούς προκειμένου να εισέρθουν στην χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Δήμου Νέστου στα σπαραγγοχώρια 2.500 εργάτες γης από την Αλβανία και την Βουλγαρία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε “αν και οι διαδικασίες από πλευράς Περιφέρειας ΑΜΘ έχουν ήδη γίνει στην ώρα τους, στην περίπτωση που δεν ξεπεραστούν τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά προβλήματα κινδυνεύει ολόκληρη η φετινή παραγωγή σπαραγγιού να μείνει αμάζευτη. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη συγκομιδή της ελιάς αλλά και του ροδάκινου, των ακτινιδίων αλλά και των καπνών. Εμείς θέλουμε να τηρηθούν όλα τα μέτρα, να κάνουν τεστ οι εργάτες, να μπουν σε καραντίνα, όλα να γίνουν νόμιμα και να προχωρήσουμε όπως πρέπει.

Εμείς μεταφέραμε το αίτημα μας και αναμένουμε να γίνει κάτι και να λυθεί το θέμα μια και είναι κάτι εύκολο. Αρκεί όλα να γίνουν με τον σωστό και νόμιμο τρόπο”.

Προηγούμενο άρθροΑντίθετος και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας με την ταυτότητα κτιρίων σε ότι αφορά την υποχρεωτική εφαρμογή της
Επόμενο άρθρο«Καμπανάκι» Παυλάκη: Χρειαζόμαστε ένα τίμιο σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες – «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα»