ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Οι ειδικοί επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι τα γάντια είναι μίας χρήσης, δηλαδή προστατεύουν μόνο μία φορά που θα ακουμπήσουμε κάπου. Μετά θα πρέπει να τα απορρίψουμε και να βάλουμε άλλα.

Μία νοσοκόμα από τις ΗΠΑ, η Μόλι Λίξεϊ, έδειξε χαρακτηριστικά το λάθος που δεν αναγνωρίζει πολύς κόσμος φορώντας γάντια στα ψώνια του.

Όπως μάλιστα τονίζουν πολλοί επιστήμονες, τα γάντια από μόνα τους δεν αυξάνουν σημαντικά την προστασία του ατόμου, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να τον μολύνουν!

“Αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταματήσουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους, τα γάντια δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό”, σημειώνει η Amesh Adalja, από το Κέντρο Ασφάλειας Υγείας του Johns Hopkins. Μια μελέτη του 2015 στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Infection Control έδειξε, ότι οι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους κατά μέσο όρο 20 φορές την ώρα. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με το δέρμα, καθώς μεταφέρονται μολυσμένα σταγονίδια βλέννας μέσω των αυτιών, των ματιών και της μύτης.

“Τα γάντια δεν αποτελούν υποκατάστατο για το πλύσιμο των χεριών σας”, δήλωσε η Adalja, προσθέτοντας ότι τα χειρουργικά γάντια πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρικό περιβάλλον. “Αν φοράτε γάντια, τότε δεν πλένετε τα χέρια σας, και αυτό είναι πρόβλημα”, σημειώνουν με νόημα.

Προηγούμενο άρθροΣυνεδρίαση-Θρίλερ στο Eurogroup: Με θετικές ενδείξεις αλλά χωρίς συμφωνία
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: Μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για το σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας