Οι φωτιές στον κάμπο του Νέστου έχουν προβληματίσει την Διοίκηση του Δήμου Νέστου όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Σάββας Μιχαηλίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι “Δυστυχώς υπάρχουν οι ανεγκέφαλοι. Διότι το να βάζει κάποιος φωτιά θεωρώντας ότι έτσι είναι “ξερόλας” είναι τραγικό. Συνεχίζοντας την αλόγιστη κίνηση τους, αγρότες του Νέστου προχθές το βράδυ κατά τη προσφιλή τους καταστροφική πολλές φορές συνήθεια, άναψαν φωτιές για να κάψουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους. Δυστυχώς όμως δεν υπολόγισαν τον δυνατό αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει διαστάσεις, να απειληθούν περιουσίες, εργασιακοί χώροι, αλσύλλια της περιοχής, έργο της ΔΕΗ και να γίνουν αιτία να μείνει χωρίς ρεύμα η μισή Θάσος, αφού κάηκαν καλώδια που ηλεκτροδοτούν το νησί. Όταν έχεις όμως έξι μποφόρ και βάζεις μια φωτιά, γιατί οι φωτιές μπήκαν, δεν ήρθαν έτσι ξαφνικά, τότε αυτό σημαίνει ότι 2-3 που είχαν την ίδια ιδέα είχαν την ίδια αρνητική ιδέα”.

Η ΧΡΟΝΙΑ

Αυτό δεν ήταν αναμενόμενο γιατί τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο βαθμό μετά τις σχετικές απαγορεύσεις των αρμοδίων υπηρεσιών , το φαινόμενο έχει περιοριστεί. “Δυστυχώς αυτή την φορά αυτό το φαινόμενο σε όλο τον κάμπο ξεκινά από κάποιες εστίες που λόγω των θυελλωδών ανέμων, μετέφεραν σε αρκετά χιλιόμετρα την φωτιά μέσα στον κάμπο και δημιούργησαν εν μέσω χειμώνα μια λαίλαπα. Η δική μας ετοιμότητα σε πολλές περιπτώσεις ήταν αποτελεσματική για να μην έχουμε τα χειρότερα.

Αφού πέρασε η φωτιά από αρκετά στρέμματα έφτασε να κάψει χώρο αποθήκης που ευτυχώς περιορίστηκε γρήγορα και δεν επεκτάθηκε μέσα στην βιοτεχνία. Όμως έγινε πολύ μεγάλη καταστροφή. Επίσης στην περιοχή του Ερατεινού, ένα μικρό παραδοσιακό άλσος που υπάρχει εκεί έκτασης 50 στρεμμάτων, κάηκε σε έκταση 10 στρεμμάτων ενώ η φωτιά απείλησε και τα πρώτα σπίτια. Και στο Αγίασμα είχαμε φωτιές που πέρασαν μέσα στον χώρο του αεροδρομίου και κινδύνευε να περάσει στην παραλία. Όλη την νύχτα σβήναμε φωτιές. Η φωτιά στην Κεραμωτή επίσης, έκαψε και κάποια καλώδια, στο σημείο όπου γίνεται ένα μεγάλο έργο από την ΔΕΗ και την αποτίμηση θα την κάνουμε σήμερα.

Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Ορισμένοι δεν λειτούργησαν με γνώμονα την λογική, ούτε παρατήρησαν τα καιρικά φαινόμενα. Με αυτό τον αέρα των 6 μποφόρ, η φωτιά δημιούργησε απειλή για πολλές περιπτώσεις. Ευτυχώς η ετοιμότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δημοτικών υπηρεσιών (ευτυχώς είχαμε και όχημα δέκα τόνων) κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Χρειάστηκε να ανοίξουμε δρόμο για να πλησιάσουμε την φωτιά. Όλοι αυτοί που λειτουργούν με ελαφρά τη καρδία, πρέπει να αντιληφθούν πως έχουν και ποινικές ευθύνες. Ο νόμος θα είναι αμείλικτος σε όποιον συλληφθεί επ` αυτοφώρω να βάζει φωτιές. Αυτό όμως δεν είναι δική μας δουλειά. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα όμως να συνδράμουμε στην διαδικασία αποφυγής των συνεπειών απέναντι σ αυτούς που δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΤΑ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ

Και πρόσθεσε πως «Καλαμιές όμως δεν υπάρχουν μόνο στα αποστραγγιστικά. Υπάρχουν και υπολείμματα στις καλλιέργειες από παλιούς ορυζώνες από καλαμπόκια κλπ. Αυτό το φαινόμενο που συστηματικά γινόταν πρίν από πολλά χρόνια έχει σταματήσει κατά πολύ. Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν να κάνουν και με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τα σπίτια τους, όμως εδώ δεν έχουμε παιδιά, αλλά ενήλικες που γνωρίζουν τι θα γίνει αν βάλουν φωτιά με τόσο δυνατό αέρα. Όλη η κίνηση ήταν απαράδεκτη και δεν μας τιμά καθόλου. Είμαι κάθετος και θέλω να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”.

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφορικά στην συνέχεια με τα οικονομικά των Δήμων τόνισε ότι “Όπως έχουν δρομολογηθεί τα πράγματα αυτό που λέω εγώ είναι το ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Από την άλλη βέβαια πρέπει να καταλάβουν οι κρατούντες ότι εμείς εδώ με ψίχουλα δεν μπορούμε να τα φέρουμε εις πέρας και βέβαια δεν υπάρχει περίπτωση οι Δήμοι να τα μετακυλήσουν όλα στους δημότες. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε καμία περίπτωση. Και από την άλλη βέβαια θα πρέπει να βρεθούν πρακτικές και εφαρμόσιμες και γρήγορες λύσεις για να μπορούμε να πούμε ότι θα ανταπεξέλθουμε. Και επειδή το φαινόμενο της ενεργειακής κρίσης δεν είναι κάτι καινούριο και δεν θα σταματήσει με το τέλος του πολέμου όταν αυτό συμβεί βέβαια, θα έχει και συνέχεια. Πρέπει η πολιτεία και οι Δήμαρχοι όλοι, όχι απλά να δηλώνουμε κάτι για να είμαστε αρεστοί, αλλά πρέπει να δηλώνουμε αυτά που πρέπει για να είμαστε πρακτικοί!

Το να έρθει η πολιτεία και να χρηματοδοτήσει με όποιο χρηματοδοτικό εργαλείο ώστε να γίνουν σε κάθε Δήμο εγκαταστάσεις υποσταθμών που θα έχουν μόνο μια κατεύθυνση, δηλαδή μόνο θα συμψηφίζουν ρεύμα και δεν θα πωλούν, αυτό θα δώσει τη δυνατότητα νομίζω, πρώτα στους Δήμους και μετά στους ιδιώτες όλους που έχουν ανάγκη αυτής της έμμεσης υποστήριξης να μπορούν να ελπίζουν ότι θα απαλλαγούν από ένα φοβερό κόστος”.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Βέβαια ο ίδιος έκανε λόγο για ενεργειακές κοινότητες που θα μπορούν να δράσουν ως στήριγμα. “Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ενεργειακή κοινότητα που θα συγκριθεί με τον Κοπελούζο. Αυτό που κάνει σήμερα δηλαδή η ενεργειακή κοινότητα είναι να έχει μια προστασία. Σαφώς και οι επιχειρήσεις έχουν προβλήματα αλλά δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουν θέματα όπως τη διακοπή στην παροχή της ενέργειας” δήλωσε. Μάλιστα θύμισε ότι επενδύθηκε το 1/3 από τα χρήματα του Αντώνης Τρίτσης “και με 4 εκ 600 χιλιάδες ευρώ θέλουμε να δημιουργήσουμε NET METERING να παράγουμε δηλαδή ρεύμα και θα γλυτώσουμε 400 – 500 χιλιάδες ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να μην πάμε σε καμία αύξηση αλλά να πάμε και σε μειώσεις. Αυτό εγώ πρότεινα και στην ΠΕΔ πριν το συνέδριο της ΚΕΔ να γίνει πρόταση και υποχρέωση τουλάχιστον μέσα από πρόγραμμα οι δημοτικές επιχειρήσεις να εντάξουν έργα ανάλογα με αυτό που προανέφερα” πρόσθεσε θυμίζοντας ότι είναι μεγάλη υπόθεση η διάθεση της ενέργειας στην Περιφέρεια. “Ενώ εμείς έχουμε έτοιμο έργο παραγωγής ενέργειας από τη γεωθερμία και τώρα αναμένουμε τις χρηματοδοτήσεις” σημείωσε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθρο“Θετικές είναι οι εξελίξεις για το Ειρηνοδικείο Θάσου” δηλώνει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος
Επόμενο άρθροΘεωρητικό θεωρεί το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου Καβάλας ο Σωτήρης Παπαδόπουλος