Με «ούριο άνεμο» από την πορεία των κρατικών εσόδων τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο , αλλά και με ανησυχία και προβληματισμό για την πλεύση της οικονομίας στο εξής λόγω των καταιγιστικών διεθνών εξελίξεων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως ανάσχεση στο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τη χώρα μας.

«Η πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 887 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022», ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι αυτό «διευκολύνει την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ανακούφισης τόσο των νοικοκυριών, προπαντός των ευάλωτων, όσο και των επιχειρήσεων, από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης».

Τη λήψη νέων μέτρων την είχε προαναγγείλει από τις Βερσαλλίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως θα γίνουν «συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από τις σημαντικότατες ανατιμήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία», όχι οριζόντια αλλά «με έξυπνο τρόπο ώστε να ευνοήσουμε πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά».

Το πακέτο με τα μέτρα στήριξης θα χωρίζεται σε τρία σκέλη και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο, Πέμπτη, από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Ενίσχυση των αδύναμων

Το πρώτο σκέλος, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αφορά στην ενίσχυση για τους πιο αδύναμους οικονομικά. Η βασική λογική του επιδόματος αυτού θα κινείται στο αντίστοιχο των 250 ευρώ που δόθηκε πριν τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους, με την προϋπόθεση τότε το ατομικό φορολογητέο τους εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 7.200 ευρώ και το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. Ανάλογες αναμένεται να είναι και τώρα οι προϋποθέσεις.

Ρεύμα και φυσικό αέριο

Το δεύτερο μέτρο είναι οριζόντιο και αφορά, όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «την ενίσχυση σε όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η οποία συνεχίζεται και θα ενισχυθεί. Θα είναι οριζόντια. Θα αφορά τους πάντες. Θα αφορά νοικοκυριά, θα αφορά επιχειρήσεις, θα αφορά αγρότες». Με τις επιδοτήσεις που δίνονται τον Μάρτιο, για έβδομο συνεχόμενο μήνα, στο μεν ηλεκτρικό ρεύμα η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 kWh/μήνα ανέρχεται σε 39 ευρώ, στο δε φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh (συν άλλα 20 ευρώ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας) για όλα τα νοικοκυριά και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Αυτές λοιπόν οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς αναμένεται να διατηρηθούν και να είναι τον Απρίλιο πιο γενναίες.

Καύσιμα

Η τρίτη παρέμβαση, αφορά στα καύσιμα, όπου «χωρίς πολύπλοκες και πολύ δύσκολες διαδικασίες, θα πληρώνουμε, τιμή μικρότερη από αυτή που αναγράφεται στην αντλία, όχι οριζόντια, όχι όλοι, αλλά πάντως πολλοί. Χωρίς αμφιβολία θα αφορά περισσότερους». Η μείωση ΦΠΑ στα καύσιμα ή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι μια επιλογή που δεν εξετάζεται και το μέτρο που θα θεσπιστεί θα κινείται στη λογική του επιδόματος θέρμανσης που δίνεται τον Δεκέμβριο.

«Στοχευμένο»

«Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα ακόμα πακέτο υποστήριξης», σημείωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. «Στοχευμένο στους συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Στους πιο ευάλωτους. Χωρίς να τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Έχουμε απόλυτη αίσθηση των δυσκολιών που υπάρχουν σήμερα στην ελληνική κοινωνία».

Προηγούμενο άρθροΕπέστρεψε στο γαλάζιο χρώμα του το #AXD στην στροφή της Εγνατίας
Επόμενο άρθρο“Ο δρόμος για την ουσιαστική ισότητα της γυναίκας είναι πολύ μακρύς” τόνισε η Πρόεδρος του ΕΥΚ Ματίνα Τσούτσα