Ξεκίνησε χθες η νέα σχολική χρονιά και στην Καβάλα. Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ελένη Σακαλή δήλωσε πως είναι σε απόλυτη ετοιμότητα και υποδέχθηκαν χθες τους μαθητές, πλην όμως υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα 20.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι αι υποδεχθήκαμε τους μαθητές και τις μαθήτριες με τον αγιασμό και το μοίρασμα των βιβλίων, για να αρχίσουμε σιγά- σιγά μέσα στη βδομάδα τα μαθήματα.

Στο νομό Καβάλας, παρά τις προσλήψεις αναπληρωτών που έγιναν, υπάρχουν ακόμη κενά. Είναι 20 κενά καθηγητών γενικής παιδείας σε Καβάλα και Θάσο, ενώ υπάρχουν αρκετά κενά στα τμήματα ένταξης της Ειδικής Αγωγής. Αυτά τα τμήματα τα στελεχώνουν 2 καθηγητές, ένας φιλόλογος κι ένας μαθηματικός ή φυσικός. Δεν είναι καλά στελεχωμένα, συνήθως λείπει ο ένας εκ των δύο και κάποια σχολεία δεν έχουν καθόλου εκπαιδευτικούς. Είναι ένα αρκετά σημαντικό πρόβλημα για τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Περιμένουμε, δεν ξέρουμε πόσο καιρό βέβαια. Πέρυσι στη Θάσο δεν ήρθαν ποτέ εκπαιδευτικοί για αυτά τα τμήματα και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».

ΚΤΗΡΙΑΚΟ

Για το κτηριακό ανέφερε ότι «τα προβλήματα είναι αρκετά διότι τα κτήρια είναι παλιά. Ιδιαίτερα σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν το γυμνάσιο και το λύκειο των Κρηνίδων που είναι σε διαδικασία αποκατάστασης των κτηρίων. Οι εργασίες προχωράνε πάρα πολύ αργά, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είναι ακόμη στα παλιά κτήρια κι ελπίζουν να μεταφερθούν στα προσωρινά σχολικά κτήρια στο τέλος του χρόνου και να γίνει η μετακόμιση στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων.

Τα άλλα σχολεία αντιμετωπίζουν μικρότερα προβλήματα. Θα ζητήσουμε μία συνάντηση με το Δήμο Καβάλας και τον δήμαρχο για να ενημερωθούμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία».

ΜΙΣΘΟΣ

Κατέληξε λέγοντας ότι «ως εκπαιδευτικοί αναδεικνύουμε ιδιαίτερα τη μισθολογική μας καθήλωση. Ο μισθός των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών είναι 731 ευρώ και λίγο μεγαλύτερος είναι ο μισθός των αναπληρωτών. Με τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής, ένας άνθρωπος είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής. Και οι άλλοι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, εμείς όμως, ιδιαίτερα οι αναπληρωτές, έχουν μια ιδιαιτερότητα. Μετακινούνται από τόπο σε τόπο κάθε χρόνο. Αλλάζουν σπίτι κάθε χρόνο και πολλές φορές μετακινούνται σε ένα και δύο σχολεία, επομένως τα έξοδά τους είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Ως Ομοσπονδία ζητάμε τουλάχιστον να επιδοτηθεί το ενοίκιο των αδιόριστών και των αναπληρωτών καθώς και ένα μέρος από το κόστος μετακίνησης. Στην Καβάλα υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μετακινούνται κάθε μέρα στη Θάσο. Είναι προβλήματα που θα αναδείξουμε στο προσεχές διάστημα ζητώντας και τη συνδρομή του Δήμου Καβάλας σ’ αυτό, ιδιαίτερα στο στεγαστικό ζήτημα. Στην Καβάλα το ενοίκιο είναι υψηλό και οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν σπίτι, γι’ αυτό και θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας».

Προηγούμενο άρθρο“Χωρίς μόνιμο προσωπικό πώς θα λειτουργήσει το Ειρηνοδικείο Θάσου” αναρωτιέται ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καβάλας Μαυρίδης Συμεών
Επόμενο άρθροΤελευταίες πινελιές στην προετοιμασία της Kavala Expo 2022 του Επιμελητηρίου Καβάλας, δηλώσεις Μ. Δέμπα