Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι Δικαστικοί Υπάλληλοι Καβάλας λόγω της έλλειψης μονίμου γραμματέα στο Ειρηνοδικείο Θάσου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Καβάλας κ. Μαυρίδη Συμεών παρά τις προσπάθειες που έγιναν δεν έχει βρεθεί λύση.

Ο ίδιος ανέφερε ότι “Πράγματι έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα και έχουμε αναρτήσει και το έχουμε μάλιστα κάνει ευρέως γνωστό με μια ανάρτηση πανό και στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Εδώ και τρία χρόνια λοιπόν δεν υπάρχει μόνιμος γραμματέας στο Ειρηνοδικείο Πρωτοδικείο Θάσου! Οι θέσεις οι οργανικές είναι δύο, ο ένας υπάλληλος όμως έχει φύγει όντας Αντιδήμαρχος και αυτό έχει φέρει έναν μόνο υπάλληλο για έναν μεγάλο όγκο εργασίας.

Από την 2-9-2019 έως σήμερα, προς αντιμετώπιση του προβλήματος, αποσπάστηκαν ακούσια δύο δικαστικοί υπάλληλοι από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας και ένας δικαστικός υπάλληλος από το Ειρηνοδικείο Αλεξανδρούπολης. Βέβαια ουδείς έχει το δικαίωμα υπογραφών. Και όλα αυτά όταν ο όγκος εργασίας είναι τεράστιος, Κατά έτος γίνονται εκεί περίπου 250 καταθέσεις αγωγών, δέκα πολιτικές έδρες, εκδίδονται 1500 πιστοποιητικά, δημοσιεύονται 300 διαθήκες και γίνονται και 550 ποινικές αποφάσεις. Η θέση επομένως ουσιαστικά μένει κενή».

Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ

Ο ίδιος σημείωσε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφάσισαν να αποσπούν άτομα από τις υπηρεσίες της Καβάλας.

“Μέχρι τώρα έγιναν αποσπάσεις. Οι δύο αποσπασθείσες συνάδελφοι από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας προσέφυγαν κατά των αποφάσεων απόσπασής τους στο αρμόδιο Δευτεροβάθμιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και οι προσφυγές τους έγιναν αμφότερες δεκτές. Σημειωτέον δε ότι οι δύο ως άνω συνάδελφοι των δικαστικών υπηρεσιών της Καβάλας δεν έλαβαν ούτε οδοιπορικά έξοδα ούτε έξοδα διανυκτέρευσης λόγω απόσπασης. Ευτυχώς τώρα έχουμε μαι συνάδελφο που θα μείνει για έναν χρόνο. Βέβαια με τις αποσπάσεις το πρόβλημα απλά δεν λύνεται!

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του χρόνου ανάληψης καθηκόντων από έκαστον από τους τρεις ως άνω αποσπασθέντες συναδέλφους, μεσολάβησαν χρονικά διαστήματα διάρκειας πολλών μηνών, κατά τα οποία στο Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου δεν υπηρετούσε γραμματέας. Ως εκ τούτου, με Πράξεις του Διευθύνοντος το Πρωτοδικείο Καβάλας, μετέβαιναν 2-3 φορές την εβδομάδα συνάδελφοι από το Ειρηνοδικείο Καβάλας και το Πρωτοδικείο Καβάλας – μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 120 εκτός έδρας μετακινήσεις.

Εκτός όμως από το πλήθος των μεταβάσεων εκτός έδρας, θα πρέπει ιδίως να ληφθεί υπόψη το κόστος (30 ευρώ τουλάχιστον για βενζίνη και ναύλα) και ο χρόνος (1 ώρα και 25 λεπτά) για να μεταβεί ένας υπάλληλος από την Καβάλα στην Θάσο: συγκεκριμένα, ο μετακινούμενος υπάλληλος οφείλει να διανύσει μία απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Καβάλα προς το λιμάνι της Κεραμωτής (η διαδρομή διαρκεί 40 λεπτά με αυτοκίνητο και αν χρησιμοποιηθεί λεωφορείο διαρκεί πάνω από μία ώρα) και να χρησιμοποιήσει φέρρυ μπόουτ από την Κεραμωτή προς τον Λιμένα Θάσου (η διαδρομή διαρκεί 45 λεπτά).

Εννοείται ότι ο μετακινούμενος υπάλληλος μετά την μετάβασή του στη Θάσο επιστρέφει στην Καβάλα μετά τις 17.00 το απόγευμα το νωρίτερο. Η αναγκαστική μετάβαση στη Θάσο μέσω της Κεραμωτής συμβαίνει διότι το λιμάνι της Καβάλας δεν συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Λιμένα Θάσου (όπου βρίσκεται το Ειρηνοδικείο) αλλά με τον Πρίνο, η δε μοναδική πρωινή διαδρομή φέρρυ μπόουτ Καβάλας-Πρίνου είναι στις 9.15 (και μάλιστα όχι καθημερινά) και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά (με άλλα λόγια, αν ο μετακινούμενος υπάλληλος φύγει από το λιμάνι της Καβάλας και όχι από την Κεραμωτή, θα φτάσει στην υπηρεσία μετά τις 11.00 το πρωί)” σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Επιπλέον, δεν πρέπει να παρατηρηθεί και το εξής. Όπως ο ίδιος σημείωσε ότι «Παρόλο που βρίσκεται σε νησί, το Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου είναι Υπηρεσία με τεράστιο όγκο εργασιών και ειδικότερα, οι εργασίες του περιλαμβάνουν κατά μέσο όρο ετησίως 250 καταθέσεις αγωγών, 10 πολιτικές έδρες, 195 πολιτικές αποφάσεις, 1.800 πιστοποιητικά, 300 δημοσιεύσεις διαθηκών, 200 εκθέσεις αποδοχής ή αποποίησης κληρονομιάς, 60 εισερχόμενες προανακριτικές και προκαταρκτικές δικογραφίες, 15 έδρες Μεταβατικού Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και 550 ποινικές αποφάσεις.

Στις εργασίες του περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες εργασίες μιας δικαστικής υπηρεσίας (διαταγές πληρωμής, κληρονομητήρια, απόγραφα, αντίγραφα αποφάσεων και δικογραφιών, στατιστικά διμήνου και τριμήνου, προμήθειες κλπ.) Δυστυχώς, ήδη από την 11-4-2022 ο τρίτος αποσπασθείς υπάλληλος τελεί σε γονική άδεια ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών κατ’ άρθρο 104 παρ.1 του Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων έως την 1η-7-2022, οπότε και λήγει ο χρόνος απόσπασής του. Συνεπώς, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών ετών οδηγούμαστε για πολλοστή φορά στην εκ περιτροπής μετάβαση (2–3 φορές την εβδομάδα) υπαλλήλων από τις δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας στο

Ειρηνοδικείο Θάσου (με τις δυσκολίες και το κόστος μετάβασης που αναφέραμε παραπάνω). Ωστόσο, η παραμονή για λίγες ώρες του εκάστοτε μεταβαίνοντος στη Θάσο συναδέλφου δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση του όγκου εργασίας που σωρεύεται στην υπηρεσία κατά τις προηγούμες ημέρες, η δε εξυπηρέτηση του κοινού και των δικηγόρων είναι όλως προβληματική (ο μετακινούμενος υπάλληλος οφείλει να χειριστεί βιβλία με τα οποία δεν είναι εξοικειωμένος). Παράλληλα, προβλήματα υπάρχουν και στην κάλυψη των εξόδων μετάβασης των υπαλλήλων (πολλές φορές το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραλείπει να προβεί σε έγκαιρη δέσμευση πίστωσης, η δε πληρωμή των οδοιπορικών λαμβάνει χώρα με καθυστέρηση πολλών μηνών).

Τέλος, οι συνεχείς μεταβάσεις δημιουργούν πρόβλημα και στις (ίδιες τις) δικαστικές υπηρεσίες της Καβάλας που είναι ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες (στο Ειρηνοδικείο Καβάλας υπάρχουν 2 κενές θέσεις Γραμματέων, ενώ από το Πρωτοδικείο Καβάλας, μόνο το τελευταίο έτος, αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 3 Γραμματείς).

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Ειρηνοδικείο-Πταισματοδικείο Θάσου είναι άκρως δυσλειτουργική. Πρόκειται για ένα δικαστήριο που λειτουργεί χωρίς μόνιμο γραμματέα, χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς αναλώσιμα, χωρίς σύμβαση για καθαριότητα, χωρίς συντήρηση του κτιρίου, χωρίς να καταβάλλονται τα μισθώματα κλπ. Σημειώνουμε δε, τέλος, ότι στο Ειρηνοδικείο Θάσου υπηρετεί ένας (1) δικαστικός υπάλληλος του

κλάδου των Επιμελητών Δικαστηρίων, κατηγορίας Υ.Ε., ο οποίος αδυνατεί να λάβει τη νόμιμη δικαιούμενη άδεια, με αποτέλεσμα η υπηρεσία σήμερα να του οφείλει 80 ημέρες άδεια.

Επειδή δεν νοείται να λειτουργεί επί 3 χρόνια ένα δικαστήριο της χώρας μας ΧΩΡΙΣ μόνιμο υπάλληλο και επειδή συντρέχει άμεσος κίνδυνος να λάβει χώρα για τέταρτη (4η) φορά απόσπαση υπαλλήλου στο νησί της Θάσου (η οποία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή του συναδέλφου μας), θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί οριστικά το ως άνω πρόβλημα είναι η άμεση κάλυψη των θέσεων. Προσωπικά ήμουν εκεί, αποκλείσθηκα λόγω καιρικού και αναγκάσθηκα να φιλοξενηθώ μετά από παρέμβαση του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας. Μια παράλογη κατάσταση τριών ετών τώρα” πρόσθεσε.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας ότι το Ειρηνοδικείο Θάσου λειτουργεί επί σχεδόν 3 έτη χωρίς μόνιμο Γραμματέα και ΖΗΤΟΥΜΕ από όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες ώστε να καλυφθούν άμεσα οι δύο οργανικές θέσεις γραμματέων του Ειρηνοδικείου-Πταισματοδικείου Θάσου με διορισμό μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ”, τόνισε ο ίδιος καταληκτικά!

Η ΖΕΣΤΗ

Τέλος έκανε λόγο για την αδυναμία λειτουργίας των κλιματιστικών στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. “Όλο το καλοκαίρι το περάσαμε με την ζέστη. Αλλά αυτό το αφήνουμε στην άκρη και αναμένουμε απλά τον υπάλληλο στο Ειρηνοδικείο” τόνισε.

Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώνονται οι εργασίες της ΔΕΥΑΚ στην Οδό Αβέρωφ
Επόμενο άρθροΜε 20 κενά σε εκπαιδευτικούς στο Νομό Καβάλας ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά