Παρουσιάστηκε το 2ο Οικονομικό Βαρόμετρο των επιχειρήσεων Καβάλας από το Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του κ. Μάρκος Δέμπας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το 2ο Οικονομικό Βαρόμετρο αφορούσε 335 επιχειρήσεις, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιχειρηματικότητα και τα μέτρα που θα προτείνουν για την στήριξη των επιχειρήσεων. Όπως ανέφερε “Έχουμε πλέον στα χέρια μας το 2ο οικονομικό βαρόμετρο για την οικονομική συγκυρία που εκπόνησε το Επιμελητήριο Καβάλας σε συνεργασία με την εταιρία Ανάλυσις, την Interview. Μια έρευνα που έγινε σε 335 επιχειρήσεις ως δείγμα. Το προηγούμενο είχαμε 315 επιχειρήσεις και ήταν το διάστημα Μαΐου – Ιουνίου ενώ τώρα έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο. Ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο με το οποίο βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν για να δούμε προς ποια κατεύθυνση πηγαίνει η επιχειρηματικότητα πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν και να δούμε και εμείς τι πρέπει να προτείνουμε ως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας».

ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ

Και πρόσθεσε ότι «Να σταθούμε βέβαια στην ικανοποίηση που δηλώνουν οι επιχειρήσεις για το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου σε ό,τι αφορά εισπράξεις και τζίρους. Εμφανίζονται πιο ικανοποιημένοι σε ποσοστό επιπλέον 8% σε σύγκριση με το προηγούμενο δείγμα.

Φυσικά αυτό το καταλαβαίνουμε και εμείς οι ίδιοι. Βλέπουμε κόσμο, βλέπουμε έσοδα άρα αυτό το κομμάτι αποτυπώνεται στο δείκτη ικανοποίησης. Παράλληλα έχουμε και έναν δεύτερο δείκτη όπου εκεί βλέπουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία. Έχουμε πτώση του δείκτη για το τι περιμένουμε για το επόμενο 2μηνο.

Και επειδή αυτά που ακούμε για το ενεργειακό κόστος, για το κόστος των καυσίμων, μας δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις είναι συγκρατημένες.

Ο δείκτης από το 40% που ήταν στο προηγούμενο δίμηνο έπεσε στο 33% κάτι που δείχνει την ανησυχία των επιχειρήσεων για το επόμενο δίμηνο. Άρα ναι, έχουμε ικανοποίηση για το καλοκαίρι, οι επιχειρήσεις πάνε καλά αλλά αγωνιούμε και το επόμενο δίμηνο».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Όσο για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης όπως ο κ. Δέμπας είπε «και η αυτή έχει αυξηθεί στο 68% δηλαδή 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν κρατήσει το προσωπικό τους αλλά ενώ αναζητούν προσωπικό, δεν μπορούν και δυσκολεύονται να το βρουν. Ενώ θέλουν προσωπικό δεν βρίσκουν και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.

Υπάρχουν επιχειρήσεις που μειώνουν την κίνηση τους ελέω έλλειψης προσωπικού. Το επόμενο δίμηνο όμως θα έχουμε πλήρη εικόνα για το 6μηνό».

Προηγούμενο άρθροΕπιμελητήριο Καβάλας: Σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης
Επόμενο άρθροΟικονομική ανάσα για το υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, ικανοποιημένος ο πρόεδρος του Κώστας Πανταζής