Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας λόγω του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολο Χρόνη οι οφειλές στο ρεύμα είναι 2 εκ. ευρώ αλλά δεν θα πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας, μονάδες που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες λόγω των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών, καταναλώνουν πάρα πολύ ενέργεια. Έχει υπολογιστεί ότι το 20% της ενέργειας της χώρας αφορά τις Υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Επειδή μας έχει σφίξει όλους αυτή η θηλιά που λέγεται ενεργειακό κόστος και ρήτρα αναπροσαρμογής, όλες οι ΔΕΥΑ έχουν προβλήματα καθώς εκεί που πληρώναμε 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, καλούμαστε να πληρώσουμε 3,7 εκ. το χρόνο.

Σαν ΔΕΥΑΚ, όπως και άλλες ΔΕΥΑ, έχουμε πάρει την απόφαση να μην μετακυλήσουμε την ρήτρα προσαρμογής στους καταναλωτές. Αν το κάνουμε αυτό στους συνδημότες μας, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του νερού περίπου 30%. Αρνούμαστε να το κάνουμε αυτό. Ήδη ο κόσμος έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από το ενεργειακό κόστος και το κόστος ζωής, με τα προϊόντα να αυξάνονται διαρκώς στα σούπερ μάρκετ, γι’ αυτό δεν το φορτώνουμε στους καταναλωτές.

Κάναμε πολλαπλούς λογαριασμούς τους οποίους ενημερώνουμε συνεχώς και πληρώνουμε μόνο την κατανάλωση ρεύματος που πληρώναμε μέχρι τώρα, αλλά όχι τη ρήτρα προσαρμογής. Συσσωρεύονται, βέβαια, οφειλές. Οι δικές μας είναι γύρω στα 2 εκ ευρώ μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να πληρώσουμε αυτήν τη ρήτρα και ζητάμε από την Πολιτεία να αναλάβει αυτό το κόστος.

Στην τελευταία συνεδρίαση που είχε η ΕΔΕΥΑ πήγε και ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών κ. Πέτσας που είπε ότι θα δοθούν 20 εκ ευρώ για αν μοιραστούν όλες οι ΔΕΥΑ. Είναι ψίχουλα και δεν φτάνουν για να καλυφθεί αυτό το κόστος. Ζητάμε μια γενναία επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μπορέσουμε να καλύψουμε το ενεργειακό κόστος».

ΤΑ ΕΡΓΑ

Πρόσθεσε ότι «εμείς σαν ΔΕΥΑΚ κάνουμε πολλές κινήσεις για να μπορέσουμε να απαλείψουμε αυτό το ενεργειακό κόστος και θα το μηδενίσουμε. Έχουμε σε εξέλιξη διαγωνισμό 6 εκ. ευρώ για την αλλαγή όλων των αντλητικών συγκροτημάτων του Δήμου Καβάλας, ύδρευσης και αποχέτευσης σε Παληό, Καβάλα, Νέα Καρβάλη, Χαλκερό, Άσπρη Άμμο και Φιλίππους. Ο Δήμαρχος ερχόμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μας ενημέρωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο βιολογικός του Δάτου πάει προς έγκριση για να πάρουμε 7,4 εκ. ευρώ για αντικατάσταση όλου του εξοπλισμού. Εκεί προβλέπεται κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 270 κιλοβάτ. Στα 6,1 εκ ευρώ έχουμε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο 1 μεγαβάτ σαν ΔΕΥΑΚ. Ήδη ο Δήμος, από τους 8 πρώτους στη χώρα, με την ενεργειακή του κοινότητα των 18 μεγαβάτ τρέχουμε για να προχωρήσει το έργο. Σ’ αυτό το έργο η ΔΕΥΑΚ συμμετέχει με 20%.

Μέχρι το τέλος του 2023 αρχές του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι ενέργειες και ουσιαστικά από το 2024 στη ΔΕΥΑ Καβάλας σε ό,τι αφορά το ρεύμα θα έρχονται μηδενικοί λογαριασμοί. Όλο το ρεύμα που θα καταναλώνει θα αποσβένεται από την παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό απαιτεί χρόνο, μέχρι τότε θα μαζεύονται χρέη. Γι’ αυτό ζητάμε από το κράτος να απαλείψει τη ρήτρα αναπροσαρμογής όλων των ΔΕΥΑ της χώρας για να προχωρήσουμε καθαροί στο επόμενο βήμα. Χωρίς αυτά τα χρέη θα μπορούμε να μιλάμε και για μείωση της τιμής του νερού, όχι για αύξηση που αρνούμαστε να κάνουμε και δεν θα γίνει ποτέ».

Προηγούμενο άρθροΧρόνιο πρόβλημα οι ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία όλης της χώρας και της Καβάλας
Επόμενο άρθροΑυξάνεται η επιβατική κίνηση του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας