Σοβαρές ελλείψεις παρουσιάζονται με τις ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία Καβάλας. Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή υπογράμμισε ότι πιέζουν το Υπουργείο Υγείας να βρεθεί λύση διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα είπε ότι «το πρόβλημα το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και χρονίζει. Προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις, είμαστε πάντα συντονισμένοι με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο και πιέζουμε το Υπουργείο και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου που κάνει εισαγωγές προκειμένου να μην λείψουν φάρμακα από τη χώρα. Όμως παρά τις προσπάθειες φτάσαμε στο απροχώρητο. Αν δεν βρεθεί λύση ή δεν μας ακούσουν σ’ αυτά που ζητάμε και είναι αναγκαία, θα πάμε σε κινητοποιήσεις. Είναι κάτι που έχει καταντήσει κοροϊδία. Ένα από τα βασικά προβλήματα είναι ότι οι πολυεθνικές ανοίγουν όλες σήμερα, μετά τις 20 Δεκεμβρίου. Έπρεπε να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας όλες αυτές τις προηγούμενες μέρες για να μοιράζονται κάποια φάρμακα στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Το θέμα των τιμών που όλοι γνωρίζουμε, η Ελλάδα έχει το πιο φθηνό φάρμακο παγκοσμίως, οπότε αυτές οι εταιρείες που είναι πολυεθνικές προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακά τους σε άλλες χώρες κι όχι να τα αφήνουν στη χώρα μας. Το κόστος είναι οικονομικό, εννοείται ότι μια πολυεθνική εταιρεία θα δει το κέρδος της, όμως το φάρμακο είναι αγαθό κι όχι εμπόρευμα. Κι από τη στιγμή που τα φάρμακά τους είναι ενταγμένα στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων της χώρας, καλό θα ήταν αν δεν τους συνέφερε να τα διανέμουν, να βγουν από το Δελτίο αυτό και εμείς θα βρούμε μια λύση, οι γιατροί σε συνεργασία με μας ώστε να μην αφήσουμε τον ασθενή χωρίς φάρμακο. Οι ανάγκες των Ελλήνων θα καλύπτονταν από άλλες εταιρείες. Είναι ίσως ο βασικός λόγος κι αν γίνει θα ηρεμήσουμε κάπως από τις ελλείψεις. Είναι θέμα κουραστικό και δημιουργεί άγχος στη δουλειά μας και στους συμπολίτες μας».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πρόσθεσε ότι «ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι έκλεισαν η Κίνα και η Ινδία που παράγουν πρώτη ύλη. Μείναμε σε δύο χώρες που παράγουν πρώτη ύλη και αναρωτιόμαστε που είμαστε όλοι οι άλλοι παγκοσμίως. Τώρα που σταμάτησαν τα μέτρα του covid θα ξαναρχίσουν να παράγονται οι πρώτες ύλες και φυσικά η παρακεταμόλη και όλα τα άλλα φάρμακα.

Για να δοθεί λύση σ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος δημιούργησε πέρυσι μια πλατφόρμα σε συνεννόηση με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ζητήσαμε από την Πολιτεία να μπαίνουμε μέσα να καταχωρούμε τις συνταγές που δεν μπορούμε να εκτελέσουμε. Η πλατφόρμα αν και είναι έτοιμη από πέρυσι δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία. Θα ήταν μια πολύ καλή λύση να φαίνεται ανά πάσα στιγμή πόσα τεμάχια φαρμάκων έχουμε ανάγκη και θα είναι υποχρεωμένοι να μας τα δώσουν. Αν δεν μπορούν να μας τα δώσουν οι εταιρείες, το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να τα βγάλουν από το Δελτίο.

Η δεύτερη λύση είναι η ανακοστολόγηση των φαρμάκων. Το Δεκέμβριο η τιμή πήρε μια μείωση τιμών κατά 5,7%, μεσοσταθμικά 2%. Αυτό ήταν και αιτία να τα τραβήξουν από την ελληνική αγορά.

Ένα τρίτο στο οποίο πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση είναι ότι για κάθε φάρμακο που λείπει, να βρίσκεται τρόπος εισαγωγής. Το ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δεν παράγει τίποτα είναι ένα θέμα. Πρέπει να στηριχθεί η βιομηχανία με κονδύλια και υποστηρικτές διατάξεις για να μπορέσουμε να παράγουμε κι εμείς φάρμακα και να μην έχουμε ανάγκη, τουλάχιστον για τα καθημερινά. Και βέβαια να μπει σε λειτουργία η πλατφόρμα.

Εύχομαι όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν δια παντός το 2023 και μάλιστα άμεσα, μέσα στον Ιανουάριο. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κινητοποιήσεις ώστε να έχει ο ασθενής το φάρμακό του όποτε το χρειάζεται».

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά της Καβάλας
Επόμενο άρθροΕξετάσεις χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος από το ΤΕΕ-ΑΜ