Στο έλεος της κακοκαιρίας βρέθηκε για μία ακόμη μέρα η Θάσος. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμυρισμένα σπίτια, κατολισθήσεις και εγκλωβισμοί ατόμων σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης (26/11) σε πολλά σημεία με τα κύρια προβλήματα να εντοπίζονται σε Λιμένα, Ποταμιά, Παναγία, Λιμενάρια και Ποτό. 

Οι κάτοικοι πιάστηκαν στον ύπνο

Όπως αναφέρουν κάτοικοι, αλλά και αρμόδιοι φορείς η κατάσταση είναι άσχημη. Το φαινόμενο που έπληξε την περιοχή ήταν εντονότερο από αυτό των προηγούμενων ημερών και η ποσότητα βροχής που έπεσε ήταν πολλαπλάσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα και με τον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Καβάλας, Σταύρο Κιβράκη, τα προηγούμενα 24ωρα έβρεξε τόσο,όσο είχε βρέξει ολόκληρο το 2018. 

Το φαινόμενο χτύπησε αρχικά τον Λιμένα

Οπως δήλωσε ο διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου της Θάσου, Κωνσταντίνος Κοντογεωργίου, “παρότι ο στρατός λειτούργησε και παρότι ήμασταν κι εμείς σε επιφυλακή, ήταν τόσο μεγάλη η ποσότητα της βροχής που ήταν αδύνατο να αποφύγουμε αυτά που συνέβησαν”.

Εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην πρωτεύουσα του νησιού, εγκλωβίστηκαν τέσσερα άτομα στο σπίτι τους και σύμφωνα με τους ανθρώπους της Πυροσβεστικής κόντεψαν να πνιγούν διότι το νερό έφτασε μέχρι και το 1,80 σε ύψος με τους άνδρες της υπηρεσίας να βγάζουν τους ενοίκους έξω από την οικία τους. 

Παρόμοιο σκηνικό και με ένα ζευγάρι πάλι στον Λιμένα όπου εγκλωβίστηκε στο σπίτι του.  Ενώ η Πυροσβεστική είχε και άλλες κλήσεις όπως στον Ποτό. 

Δείτε στο βίντεο τις εικόνες που κόβουν την ανάσα: 

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της το δευτερο κύμα κακοκαιρίας στη Θάσο τα ξημερώματα της Τρίτης – YouTube

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της το δευτερο κύμα κακοκαιρίας στη Θάσο τα ξημερώματα της …

“Πνίγηκαν” περιουσίες 

Εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης πλημμύρισαν πάλι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και σπίτια στον Λιμένα, υπερχείλισαν ρέματα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στη Σκάλα Ποταμιάς και την Παναγία. Στα Λιμενάρια τα πράγματα ίσως είναι λίγο καλύτερα με το κύριο πρόβλημα να εντοπίζετε στο γεγονός οτι υπερχείλισε ξανά ο χείμαρρος. 

Το οδικό δίκτυο είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το πρωί ενώ χρειάστηκε στην περιοχή της Ποταμιάς να κοπούν δέντρα για την διάνοιξη των δρόμων. 

Οι κλήσεις για άντληση υδάτων ήταν δεκάδες και διπλάσιος απ ότι τις προηγούμενες ημέρες, ενώ και στο χωριό του Θεολόγου τα ορμητικά νερά περνούσαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους. 

Τα εκσκαφτικά μηχανήματα συνεχίζουν αδιάκοπα τη δουλειά τους και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης, “η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα ώστε να απομακρύνουν φερτές ύλες, να κάνουν διανοίξεις στις κοίτες των χειμάρρων και τους αγροτικούς δρόμους. Τα μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τόσο ο στρατός, όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος αλλά και ιδιώτες από τις λατομικές επιχειρήσεις με το δικό τους εξοπλισμό, συνδράμουν προκειμένου οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, διάνοιξης αγροτικών δρόμων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς”.

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε σταδιακά η καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Ήδη στο δημαρχείο του νησιού στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, έχει συσταθεί γραφείο που δέχεται τις αιτήσεις των δημοτών τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, από αύριο κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις.

Μεγάλο όμως είναι το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και πολλά μελίσσια καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που τα παρέσυραν. Ο κ. Κυριακίδης εκτιμάει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ και η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Κώστας Λουκούμης 

Προηγούμενο άρθροΠαράταση προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη της ΟΕΒΕΚ στον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη