Η καθημερινή ζωή των κατοίκων της Μακεδονίας κατά τους αιώνες της υποδούλωσής της από τους Οθωμανούς, ήταν το θέμα που κλήθηκε να αναπτύξει ο Βαλκανιολόγος, Διεθνολόγος (  και όχι μόνο)  κ. Νικόλαος Παούνης στην επετειακή συνεστίαση του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Καβάλας, στις 20 Μαρτίου 2019 στο ξενοδοχείο Ωκεανίς.

Επιγραμματικά  και αποσπασματικά ανέφερε: ‘’…..τους λόγους που διαμόρφωσαν την Εθνολογική Μορφή της Αυτοκρατορίας , οι οποίοι ήταν η   κάθοδος των Σλάβων, η Τουρκική κυριαρχία, η πολιτική Αυστρίας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (π.χ. ίδρυση αποικιών) και το Εβραϊκό Στοιχείο. Οι δε βάσεις της Οθωμανικής Ισχύος ήταν η  Θρησκεία (προσέλκυση Γαζήδων, τα «άπιστα» βαλκανικά βασίλεια κ.ο.κ.), η αδυναμία της  Βυζαντινής Αυτοκρατορίας  να ελέγξει τα σύνορά της, οι Οικονομικοί παράγοντες καθώς και  η γεωγραφική θέση του Πριγκηπάτου του Οσμάν. Τους λόγους παρακμής της όπως ο εκφυλισμός της δυναστείας, η διαφθορά, η  διάλυση  των ενόπλων δυνάμεων, η ολιγαρχική εξουσία και οι θύλακες και η οικονομική και τεχνολογική στασιμότητα έναντι Δύσης, ….’’

 Η ομιλία του κ. Παούνη στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου σε επώνυμες αξιόπιστες  ιστορικές πηγές και αδιαμφισβήτητα  πραγματικά  γεγονότα,  άγνωστα για τους περισσοτέρους, όπως το πως και πότε – χρονικά- δημιουργήθηκε το ’Μακεδονικό ζήτημα’.  O ίδιος δε αποδείχθηκε δεινός ομιλητής, μεταδοτικός, επικοινωνιακός, ο καλύτερος για να μεταφέρεις τις γνώσεις του στο εκλεκτό ακροατήριο.

Μεγάλο το θέμα, ο χρόνος λίγος μα τόσος όσος χρειάστηκε για να μαγνητίσει τα μέλη και τους φίλους που θέλησαν να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερο και αγαπημένο θέμα που αφορά την Ελληνική γη Η εκδήλωση έκλεισε με  ερωτήσεις αλλά και διάλογο μεταξύ του ομιλητή και των παρευρισκομένων.

Η Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Καβάλας, Άννα Παυλίδου, ευχαρίστησε όλους για τη φυσική παρουσία τους και  ιδιαιτέρως τον κ, Παούνη για την αποδοχή της πρόσκλησής της και του προσέφερε ιστορικά βιβλία της Καβάλας και μία γκραβούρα της Μακεδονίας του 1703.

Εφημερίδα Καβάλα

Προηγούμενο άρθροΔεχτή η παραίτηση του διοικητή του Γ.Ν. Δράμας Νίκου Λιάτση από τον υπουργό Υγείας
Επόμενο άρθροΈκρηξη χειροβομβίδας στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι – Που στρέφονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής