Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει… πλάνο και θα το ξεδιπλώσει εκεί που “πρέπει”. Μετά την “πρόβα τζενεράλε” με τον Μακρόν, ο πρωθυπουργός πάει για το “μεγάλο ματς” με την Άνγκελα Μέρκελ. Ποια είναι τα δύο “όπλα” της κυβέρνησης και γιατί κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν… μεγαλύτερη βαρύτητα από ό, τι στο παρελθόν. Όλες οι εξελίξεις με φόντο… και την ΔΕΘ.

«Μεταρρυθμίσεις» είναι η… μαγική λέξη για την κυβέρνηση, καθώς στο επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ την Πέμπτη, 29.08.2019, η Αθήνα θα εκπέμψει ένα μήνυμα προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις αυτές που θα την καταστήσουν μαζί με την εμπροσθοβαρή εφαρμογή τους έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και θα συμβάλλουν έτσι στην υλοποίηση του σχεδίου για την ανάπτυξη.

Ένα σχέδιο και πρόγραμμα που αποτελούν ιδιοκτησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και δεν έχουν επιβληθεί από εξωγενείς παράγοντες όπως με τα μνημόνια και γι’ αυτό έτυχαν της έγκρισης των πολιτών στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Ξεκάθαρος ο Μητσοτάκης

Όταν έλεγε ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη μετά από τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν ότι στόχος του είναι ν’ αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εννοούσε ακριβώς αυτό: Nα πείσει δηλαδή τους εταίρους ότι μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που δεν προχώρησαν ακόμη και στα χρόνια των μνημονίων κι έπειτα να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση για τα δημοσιονομικά και συγκεκριμένα για τους στόχους αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Άλλωστε, υπάρχουν και συγκεκριμένα, απτά παραδείγματα τις τελευταίες ημέρες για όσα υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως η επένδυση στο Ελληνικό για την οποία «τρέχουν» οι σχετικές διαδικασίες και ο ορισμός νέας ηγεσίας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Επίσης, εντός των επομένων ημερών θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο αντιμετωπίζει με αποφασιστικό τρόπο γραφειοκρατικά εμπόδια και το γενικότερο πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση και υλοποίηση μιας επένδυσης στην Ελλάδα.

Θετικό στοιχείο για την Αθήνα αποτελούν, επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και η αποκλιμάκωσή τους, αλλά και η προσδοκία για αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Όλα αυτά αποτελούν μια καλή «προίκα» που έχει ήδη ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μεταφέρει τις θέσεις του στους εταίρους και σε συνδυασμό με τη συνολική οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη – ιδίως με την ύφεση στη Γερμανία – κάνουν το Μαξίμου να αισιοδοξεί για την έκβαση των συζητήσεων και στο βάθος χρόνου για τη διαπραγμάτευση επί των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη.

Πηγή:newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΟρκίστηκε το νέο Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΑλεξανδρούπολη: Συνελήφθησαν οι διακινητές των μεταναστών μετά το θανατηφόρο τροχαίο