Για το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αλλά και για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα μίλησε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι «λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά της ενέργειας και της πρόσθετης επιβάρυνσης στα νοικοκυριά, ο Πρωθυπουργός θεώρησε χρήσιμο να προχωρήσει στις πρόσθετες παροχές και είναι πραγματικά στο όριο των αντοχών του προϋπολογισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός εξήγησε ότι αποφασίστηκε να το λάβουν οι υγειονομικοί που σηκώνουν το βάρος της κρίσης του κορονοϊού, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που πιέζονται και τα ΑμεΑ.

«Στα επιδόματα που θα δοθούν τώρα, πριν από τα Χριστούγεννα, είναι και η διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που αφορά στους ανθρώπους εκείνους που είναι οι φτωχότεροι μέσα στην κοινωνία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ερωτηθείς αν θα λάβουν το επίδομα και όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη, επισήμανε ότι οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν αυτή την εβδομάδα με νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων, Εργασίας και Οικονομικών. Ξεκαθάρισε πάντως ότι το επίδομα θα υπολογιστεί με βάση την κύρια σύνταξη κι όχι την επικουρική.

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για τα αναδρομικά και τον κατώτατο μισθό

Σχετικά με τα αναδρομικά, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι την Παρασκευή πληρώθηκαν 12.500-13.000 συνταξιούχοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το 2016 και ακόμη 16.500 άτομα θα τα λάβουν έως το τέλος του χρόνου.

«Μένουν κάποιες εκκρεμότητες στο 1/10 των παλαιών συνταξιούχων. Από αυτούς θα έχει κλείσει μέχρι τέλος του έτους και το μισό θα μείνει για αργότερα, καθώς απαιτείται χειρόγραφη διαδικασία. Πάντως, μέχρι το τέλος του έτους το 95% των συνταξιούχων θα έχει καλυφθεί», υπογράμμισε.

αναδρομικά

Τέλος, σε ό, τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και ο κ. Χατζηδάκης απέφυγε να αποκαλύψει το ύψος του, δήλωσε ότι παρά τις εισηγήσεις τις Τράπεζας της Ελλάδος και του ΚΕΠΕ, δόθηκε μια συμβολική αύξηση 2% το καλοκαίρι και τώρα δεδομένου ότι η οικονομία έχει μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, είναι δέσμευση της κυβέρνησης να υπάρξει αντανάκλαση και στις τσέπες των εργαζομένων.

«Θα υπάρξει διαβούλευση και θα αποφασίσουμε πού θα διαμορφωθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Χατζηδάκης: Το 2021 θα καταγραφεί ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων

Ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση συντάξεων θα καταγραφεί το 2021, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι θα ξεπεράσουν τις 200.000.

«Από τον Συνήγορο του Πολίτη προκύπτει ότι το 48% των παραπόνων σε όλο το Δημόσιο αφορά στον ΕΦΚΑ. Και αυτό το αλλάζουμε. Δεσμεύομαι ότι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το θέμα απονομής συντάξεων. Αυτή τη στιγμή, έχουμε πέσει στις 90.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν έχουμε το περιθώριο να συνεχιστούν αυτές οι καθυστερήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, θα φέρουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο που θα κάνει τον ΕΦΚΑ πιο αποτελεσματικό και πιο κοινωνικό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΟ Δήμος Θάσου ολοκλήρωσε επιτυχώς το διασυνοριακό έργο “Destinations for all”