Περισσότερες και μικρότερες δόσεις από το 10% και τις 36 δόσεις σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην ΔΕΗ, μελετούν και σχεδιάζουν η διοίκηση της εταιρείας με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη.Αυτό «σκιαγράφησε» στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης κατά την ενημέρωση της Επιτροπής από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Εμμανουήλ Παπαγιωτάκη, για την προμήθεια ντίζελ και μαζούτ για το 2016.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτηριστικά ανέφερε πως «το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΔΕΗ είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που δεν δημιουργήθηκε σήμερα… Με την ανάληψη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνεται η δυνατότητα για μια νέα ρύθμιση των ληξιπροθέσμων οφειλών στην ΔΕΗ με δυνατότητα 36 δόσεων και του 10% προκαταβολής. Επίσης, η ΔΕΗ σε συνεννόηση με το Υπουργείο αντιμετώπισε και μια σειρά θεμάτων που αντιμετώπιζαν συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο κοινωνικό τιμολόγιο και καταδείξαμε την κοινωνική ευαισθησία της ΔΕΗ και του Υπουργείου… Σήμερα συζητάμε και σχεδιάζουμε προσεκτικά βήμα – βήμα για το πώς μπορεί να υπάρξουν και πιο ευέλικτοι τρόποι για ρυθμίσεις για κάποιους συμπολίτες που αδυνατούν να είναι συνεπείς με τις πληρωμές των 36 δόσεων που του έχουν βγει και να δίνουν κάποιο μικρότερο ποσό, έτσι ώστε και η ΔΕΗ να εισπράττει κάποια ποσά και συμπολίτες μας να μην στερούνται το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε και τις σχετικές ανακοινώσεις..».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, αναφορικά με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας είπε πως «η Ελλάδα κινείται στη ευρωπαϊκή στρατηγική που είναι η απελευθέρωση της αγοράς. Σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ένα μικρό μερίδιο, εμείς με το πλαίσιο που θεσπίζουμε θέλουμε να δημιουργήσουμε κανόνες ανταγωνισμού σε εκείνους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα και απέχει από το σχέδιο της Κυβέρνησης από αυτό που υπήρχε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» σε ανταγωνιστές. Η πώληση της ΔΕΗ σε ανταγωνιστές είναι αυτό ανταγωνισμός;» αναρωτήθηκε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι « έξω από την δική μας πολιτική, επίσης είναι και το σχέδιο για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που αφορούσε τα δίκτυα υψηλής τάσης… » 

Σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις των νησιών και της Κρήτης, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε πως η διασύνδεση της Κρήτης υλοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και εκτίμησε πως αυτή θα γίνει εφικτή μέσα στα 3 ή 4 επόμενα χρόνια. Για την διασύνδεση των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, ο υπουργός είπε πως αυτές θα είναι δυνατόν να το κάνουμε έπειτα από την διασύνδεση της Κρήτης.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, σχετικά με τα δημοσιεύματα για την εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου της ΡΑΕ καθώς όταν είχαν περάσει για γνωμοδότησης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν είχαν συγκεντρώσει την πλειοψηφία καθώς είχαν ψηφίσει «παρών και καταψηφίσει ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η τότε Προέδρου της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου) είπε πως « η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής δεν επιλέγει τα πρόσωπα, αυτό έχει γίνει από τον εκάστοτε υπουργό, Επιτροπή της Βουλή διατυπώνει απλά θετική ή όχι γνώμη για τους προτεινόμενους και επομένως δεν υπάρχει νομικό θέμα…»! Μάλιστα, ως επιχείρημα πρόσθεσε, πως ενώ ο νόμος προέβλεπε και μια ημερομηνία για να ασκηθούν τυχόν ενστάσεις, αλλά δεν υποβλήθηκε ούτε μια…» και πρόσθεσε «δεν σας κάνει εντύπωση, ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την τοποθέτησή τους έρχεται τώρα το θέμα στην επικαιρότητα; Είναι γιατί τώρα λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις στην αγορά ενέργειας και κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα… Και εσείς οι βουλευτές θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί στο τί υιοθετείτε…».
Η βουλευτής και συντονίστρια της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, που έθεσε το θέμα, είπε στον κ. Πάνο Σκουρλέτη ότι οι «δικές σας κατηγορίες είναι αίολες… εγώ σας έθεσα εάν θεσμικά σας απασχολεί ο διορισμό των μελών της ΡΑΕ και τον δυνητικά κλονισμό που μπορεί να έχουν αντανάκλαση σε τυχόν αποφάσεις της. Επίσης, σας ρώτησαν γιατί ζητήθηκε από ιδιώτη νομικό να γνωμοδοτήσει για την νομιμότητα της τοποθέτησης των επικεφαλής της ΡΑΕ και εάν κρίνετε ότι αυτό είναι απαραίτητο, δεν απευθυνθήκατε και δεν ζητήσατε να γίνει αυτή η γνωμοδότηση από το Νομικό Σύμβουλο του Κράτους….» και πρόσθεσε σε επικριτικά η γαλάζια βουλευτής «μάλλον, αυτός που θέλει όμηρο την ΡΑΕ είσαστε εσείς κ. υπουργέ και όχι εμείς που σας θέτουμε το θεσμικό αυτό θέμα…».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, ερωτηθείς γιατί αφού οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί και το κόστος των ρύπων δεν έχουν μειωθεί τα τιμολόγια της εταιρείας που πληρώνουν οι καταναλωτές, απάντησε πως «επειδή το 2013 και το 2014 που οι τιμές των υγρών καυσίμων ήταν πολύ υψηλές, όπως και οι τιμή αγοράς των ρύπων, η ΔΕΗ δεν αύξησε το τιμολόγιο της. Το κράτησε και τα δύο αυτά χρόνια σταθερό. Το 2015 και ελπίζουμε -όπως δείχνουν όλες εκτιμήσεις – ότι μειωμένες θα είναι και οι τιμές των υγρών των καυσίμων το 2016 θα επέλθει μια εξισορρόπηση. Του χρόνου ίσως, εάν συνεχιστούν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, θα μπορέσει να υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ…» Μια «εξέταση για του χρόνου…» στην οποία συμφώνησε και ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ότι η MOTOR OIL και η AVIN αναδείχθηκαν ως μειοδότες στον ανοικτό διεθνή διαγωνισμό της ΔΕΗ για την προμήθεια ντίζελ και μαζούτ, αντίστοιχα, για τις ανάγκες των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων των νησιών μας και των παραγωγικών μονάδων της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης για το τρέχον έτος. Όπως είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνον Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στον διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια ντίζελ αναδείχθηκε η Μοtor Oil ανάμεσα από 9 οίκους που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό, ενώ για την προμήθεια μαζούτ η AVIN από τους άλλους τρείς ομίλους που κατέθεσα προσφορές και υπογράμμισε πως ο διαγωνισμός κρίνεται πολύ ικανοποιητικός, ειδικά για την προμήθεια μαζούτ καθώς επιτεύχθηκε η καλύτερη τιμή από το 2008 μέχρι σήμερα.

Προηγούμενο άρθροΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ: Στο πλευρό του 17χρονου Παύλου, συγκεντρώθηκαν χρήματα
Επόμενο άρθροΠαιδιά που συγκλονίζουν! Αψηφούν τους βομβαρδισμούς και κάνουν μάθημα στα συντρίμμια!