Το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών της χώρας μας, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, ο δείκτης μεταδοτικότητας (R0) του νέου κοροναϊού στη χώρα μας έχει περιοριστεί δραστικά κάτω από το… 0,3!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις 687 γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και λοιπού προσωπικού, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις ακόμη 1.239 υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι μονάδες Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Βασίλη Κικίλια, έχουν εξασφαλιστεί και δεσμευθεί μέχρι σήμερα περίπου 450 κλίνες για ασθενείς με νόσο COVID19 και ο στόχος είναι ο συνολικός αριθμός τέτοιων κλινών να φθάσει στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου τις 650.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν υγειονομικές μονάδες των νησιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αμοιβή η οποία θα φθάνει μηνιαίως τα 2.000 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τα νησιά δεν αφορούν απλώς τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα απαιτηθεί η αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της νόσου COVID19, δηλαδή το καλοκαίρι, αλλά διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και το λοιπό προσωπικό να παραμείνουν μονίμως στις θέσεις τους, οι οποίες θα είναι, άλλωστε, οι οργανικές τους. Ενδεικτικά και μόνον: 361 γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν ήδη προσληφθεί για τις μονάδες Υγείας της Κρήτης, 16 για εκείνες της Ρόδου, 27 για τη Σάμο, τις μονάδες Υγείας της οποίας επισκέφθηκε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, 23 για τη Λευκάδα, 20 για τη Ζάκυνθο, 11 για τη Νάξο, 6 για την Κω. Όσον αφορά τις 1.239 επικείμενες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τις μονάδες Υγείας των νησιών, σε αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά επίσης, 89 για την Κεφαλλονιά, 92 για τη Ζάκυνθο, 29 για τη Σάμο και 25 για τη Λέσβο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το προσωπικό να παραμείνει μόνιμα στις θέσεις του στα νησιά, οι οποίες θα είναι άλλωστε οι οργανικές

Τέλος, στοχευμένη διενέργεια μαζικών τεστ θα πραγματοποιούν διαρκώς στα νησιά δεκάδες Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ένα εύρος δράσης το οποίο εκτείνεται από τη Σαλαμίνα και την Αίγινα μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο. Το σχέδιο του κ. Κικίλια περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των νησιών σε ατομικά μέσα προστασίας, καθώς και των πλωτών και πτητικών διακομιδών. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί μεθαύριο, Κυριακή, τις υγειονομικές μονάδες της Λέρου.

ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ξεκίνησαν από τη ∆ευτέρα τεστ αντισωμάτων στους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Ομάδες Υγείας και τα τοπικά και περιφερειακά ιατρεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Εντός του Ιουνίου μάλιστα προβλέπεται, η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας. Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέραν των επαγγελματιών Υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.), που θα μπορεί να το κάνει στον φορέα όπου υπηρετεί σήμερα. Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα στους εργαζομένους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζομένους σε αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων του ΕΣΥ (ξενώνες, οικοτροφεία). Η συμμετοχή στο τεστ είναι εθελοντική για όλους τους εργαζομένους. Η αιμοληψία διενεργείται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, και τα δείγματα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής είτε στο ΕΚΕΑ. Με μέριμνα κάθε ΥΠΕ γίνεται η συλλογή αποτελεσμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 06 Ιουνίου

Προηγούμενο άρθροΟ κοροναϊός δεν λέει να φύγει – Μπορεί να ταλαιπωρεί τους ασθενείς για μήνες
Επόμενο άρθροΔιακοπή ρεύματος την Παρασκευή στην Καβάλα | Δείτε σε ποιες οδούς