Προς παράταση πέραν της 7ης Δεκεμβρίου φαίνεται πως οδεύουν τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κοροναϊού.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για την σταδιακή άρση των περιορισμών είναι η 14η Δεκεμβρίου, με πρωταρχικό παράγοντα της συζήτησης τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας όπου το τοπίο σχετικά με την πορεία της πανδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρο.

Η συζήτηση, όπως επιβεβαίωσε και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό.

Επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

«Γρίφος» το άνοιγμα της εστίασης

Παράλληλα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επεσήμαινε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

Προηγούμενο άρθροΣύψας: Παράταση του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου – Χριστούγεννα μόνοι μας, καμία οικογένεια γύρω μας
Επόμενο άρθροΤουρκία: Σαρώνει ο κορονοϊός – Νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων