Μεγάλης σημασίας θεωρείται η συμφωνία Ελλάδος- Γαλλίας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Σύμφωνα με τον βουλευτή και διεθνολόγο Δημήτρη Κερίδη είναι μία στρατηγικής σημασίας συμφωνία και γενναία από πλευράς του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «είναι μια πολύ μεγάλη κίνηση, με βάθος που έρχεται από μακριά και στοχεύει πολύ μακριά. Αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν πρόκειται για μία απλή αγοροπωλησία. Είναι η σύναψη μιας στενής στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία, τον πιο προωθημένο γεωστρατηγικά παίκτη της Ευρώπης, τον πιο υποψιασμένο και σίγουρα τον πιο ισχυρό. Η Γαλλία είναι μια χώρα πυρηνική, με ένοπλες δυνάμεις που μπορούν κι επιχειρούν εκτός της επικράτειάς της και το κάνουν, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έρχεται η συμφωνία να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην Ανατολική Μεσόγειο όπου διάφοροι τυχοδιώκτες, κυρίως η Τουρκία, επιχειρούν να εκμεταλλευτούν. Και βεβαίως, δείχνει το δρόμο για την ευρωπαϊκή συσπείρωση, αφύπνιση και αυτονόμηση που είναι απαραίτητη στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων ανταγωνισμών, με την Κίνα, την άνοδό της και διάφορα που βλέπουμε παντού. Άρα έρχεται και καλύπτει μια πολύ πραγματική ανάγκη σε μία κίνηση πολύ θαρραλέα και προωθημένη που πήρε προσωπικά ο πρωθυπουργός. Εκμεταλλεύτηκε τη συμφωνία των ΗΠΑ με την Αυστραλία για να φέρει τη Γαλλία εδώ που θέλαμε κι έτσι θα προχωρήσουμε. Γι’ αυτό νομίζω ότι την υποδέχθηκε κι ο ελληνικός λαός με μεγάλη ικανοποίηση αλλά και οι περισσότερες των πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να αντιλαμβάνονται το εύρος και τη σημασία της συμφωνίας».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ

Πρόσθεσε ότι «οι Τούρκοι ενοχλήθηκαν από αυτήν τη συμφωνία αλλά πρόβλημά τους. Η Τουρκία έχει κάνει πάρα πολλά, το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας είναι ακραία επιθετικό και πολεμικό που αποσταθεροποιεί συνολικά την Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο σε μας αλλά σε όλες τις όμορες παράκτιες χώρες. Και φυσικά δεν μπορεί παρά να υπάρξει απάντηση.

Εμείς δεν θέλουμε την κούρσα των εξοπλισμών, θέλουμε μια λελογισμένη κι απολύτως απαραίτητη αναβάθμιση κι ανανέωση του στόλου μετά από 50 χρόνια, διότι οι φρεγάτες που έχουμε αυτήν τη στιγμή μετρούν δεκαετίες πάνω τους. Η Ελλάδα είναι ναυτική χώρα, ναυτική δύναμη με πολλά νησιά και μεγάλη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, που δεν μπορεί να αποστεί από τη ναυτική της παράδοση, ρόλο και θέση. Θέλουμε τη συνεργασία αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι κεραίας τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στη θάλασσα. Είναι κάτι που επιτέλους πρέπει να αντιληφθούν στην Άγκυρα, καθώς η Ελλάδα είναι ο καλύτερος γείτονας που έχουν οι Τούρκοι κι από άποψη πολιτικής σταθερότητας κι από άποψη οικονομικής ανάπτυξης, σχέσεων με τη δύση ως γέφυρα για την ίδια την Τουρκία. Αλλά είναι μια ευκαιρία την οποία το καθεστώς Ερντογάν προτιμά να πετάει προκειμένου να ικανοποιήσει τις εθνικο-λαϊκιστικές του φαντασιώσεις με τις οποίες τρέφει τον τουρκικό λαό. Πάντως η Ευρώπη δεν θα μείνει απαθής απέναντι στην Τουρκία Ξεκινάμε με τη Γαλλία, ο δρόμος είναι μακρύς για να φέρουμε και τη Γερμανία. Πρέπει να γίνει αντιληπτό στην Τουρκία ότι ματαιοπονεί και ματαιοδοξεί».

Προηγούμενο άρθροΦιλική νίκη για την Ένωση με 57-54 επί του Μακεδονικού
Επόμενο άρθροΚυριάκος Σταυρίδης: Η υπηρεσία Ποιότητας Ζωής στο Δήμο Καβάλας παλεύει κάθε μέρα