Ακολουθούν απαντήσεις σε ερωτήματα που έθεσε ο σύλλογος “Φίλοι Π.Γ. Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης” στον υπεύθυνο για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, σε ασθενείς με Covid-19, Διευθυντή πανεπιστημιακής πνευμονολογικής κλινικής κ. Πασχαλη Στειρόπουλο

«Η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19, οδήγησε σε μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και σε γρηγορότερη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, στο πλαίσιο κλινικών μελετών.
Τα μονοκλωνικά αντισώματα έναντι της COVID-19 ενδείκνυνται για μη νοσηλευόμενους ασθενείς, ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών, με διάγνωση ήπιας προς μέτριας βαρύτητας COVID-19 και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Πρόκειται δηλαδή για ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι δε χρειάζονται υποστήριξη με οξυγόνο αλλά έχουν παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση και περαιτέρω επιπλοκές της COVID-19.
Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο, ότι η πρόληψη μέσω του εμβολιασμού παραμένει προτεραιότητα και αποτελεί – μαζί με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας και προφύλαξης κατά του SARS-CoV-2- το βασικό εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σε ποιους ασθενείς θα χορηγούνται;
Οι ασθενείς με COVID-19, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων. Κατά κύριο λόγο, πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου.

Με ποιο τρόπο γίνεται η αίτηση για χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων;
Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19, θα υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής πληροί όλα τα παρακάτω κριτήρια:
• Έχει ηλικία μεγαλύτερη των 12 ετών
• Έχει επιβεβαιωθεί η νόσηση του με μοριακό διαγνωστικό έλεγχο (PCR test)
• Ο μοριακός έλεγχος έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο

Ο θεράπων ιατρός θα συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής, είτε αυτή είναι θετική, είτε είναι απορριπτική.
Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση το χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικά από το Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και θα προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και θα κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Διαδικασία χορήγησης:
Η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων γίνεται αποκλειστικά σε νοσοκομειακό περιβάλλον. Τα αντισώματα χορηγούνται με ενδοφλέβια έγχυση. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία που διαρκεί περίπου 30 λεπτά.
Η μέγιστη δυνατή διάρκεια παραμονής στην ειδική μονάδα είναι περίπου δύο ώρες (περιλαμβάνεται η έγχυση και η παρακολούθηση για το ενδεχόμενο να εκδηλώσει ο ασθενής κάποια σπάνια αλλεργική αντίδραση).»

Φιλοι Π.Γ. Νοσοκομειου Αλεξανδρουπολης

Προηγούμενο άρθροΟ Μητσοτάκης πρότεινε επίσημα τον Παύλο Μαρινάκη για νέο γραμματέα της ΝΔ
Επόμενο άρθροΧατζηδάκης: Ποια επιδόματα θα καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα – Η επόμενη πληρωμή αναδρομικών