manitaria

Τρόπους συντονισμού για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης αναζητούν οι τοπικοί φορείς, μετά τα τελευταία επαναλαμβανόμενα κρούσματα παράνομης αλιείας και συλλογής μανιταριών.

Πρόσφατα, σε δύο περιπτώσεις, οι αρχές εντόπισαν Βούλγαρους που επιχειρούσαν να επιστρέψουν στη χώρα τους έχοντας στο αυτοκίνητό τους μεγάλες ποσότητες (περίπου 150 κιλά) μανιταριών από την περιοχή του Νευροκοπίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εργάτες που… «εφοδιάζουν» με μανιτάρια εργοστάσιο της γειτονικής χώρας και πληρώνονται με το κιλό.
Σε συνάντηση στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, που οργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των Δασικών Υπηρεσιών Δράμας και Ξάνθης, του Τμήματος Αλιείας Ξάνθης, της Θηροφυλακής, του ΚΠΕ Παρανεστίου, της Εναλλακτικής Κοινότητας “Πελίτι” και του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ.
Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η παράνομη αλιεία και η παράνομη συλλογή μανιταριών είναι μεγάλα προβλήματα για τη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου και ότι απαιτείται επαγρύπνηση και καλύτερος συντονισμός για την αποτελεσματική φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής.
Επιπλέον δεσμεύτηκαν για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης του κοινού, όπως δημιουργία δίγλωσσου ενημερωτικού έντυπου και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

Προηγούμενο άρθροΣτο Δικαστικό Μέγαρο οι εργαζόμενοι στα λιπάσματα
Επόμενο άρθροΈρχεται μπαράζ κατασχέσεων & πλειστηριασμών (video)