Ρεαλιστική ήταν η προσέγγιση Στυλιανίδη στον απόηχο των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας και με τον κόσμο πρέπει, να πούμε ότι κάποιες επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές, θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να ξαναξεκινήσουν», εκτίμησε μιλώντας στον «Χ». Μάλιστα, ανέδειξε τη δυσκολία του οικονομικού εγχειρήματος, καθώς πρέπει να τηρηθούν οι ισορροπίες: «Εάν καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις θα καταρρεύσουν όλες οι θέσεις εργασίας, άρα θα πρέπει να βρούμε μία ισορροπία ανάμεσα στη βιωσιμότητα μίας επιχείρησης και στην προστασία του μέγιστου δυνατού αριθμού των θέσεων εργασίας».

Ο πολιτικός πάντως πατώντας στη γη σημείωσε επίσης πως «δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι δεν θα υπάρξει τίμημα. Βεβαίως θα υπάρξει και για επιχειρήσεις που δεν αντέχουν αλλά ενδεχομένως και για ένα μέρος των εργαζομένων», ενώ μετέφερε τον στόχο: «πρέπει με τις δυνάμεις που έχουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, για να προστατεύσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων». Το τίμημα της κρίσης αναμένεται να το δουν μπροστά τους όσοι μπαίνουν πιο ‘λαβωμένοι’ σ’ αυτή. «Εκ των πραγμάτων επιχειρήσεις που ήταν χρεωμένες, προβληματικές ή κλονισμένες, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από άλλες που ήταν σε πιο υγιή κατάσταση. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία προσπάθεια όσες είναι βιώσιμες να στηριχθούν. Θα πρέπει να ανταποκριθεί οπωσδήποτε το τραπεζικό σύστημα. Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες για να ανταποκριθούν, ώστε να μην βάζουν απαγορευτικούς όρους για επιχειρήσεις που έχουν μία προοπτική», δήλωσε ο βουλευτής.

«Νομίζω δεν έχει λήξει η ιστορία των έκτακτων μέτρων»

Αναφορικά με τα παράπονα που εκφράστηκαν μετά την ανακοίνωση των μέτρων, κυρίως από τον κλάδο της εστίασης, ο κος Στυλιανίδης απάντησε πως «αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να στηρίξει μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες, για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να κρατήσει όρθια την αγορά». Πάντως, από θέσης του ισχυρίστηκε ότι «πιέζουμε κι εμείς (στην κατεύθυνση που πιέζουν οι επαγγελματίες), προς τη μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση που είναι πολύ σημαντικό».

Πάντως, ο τοπικός βουλευτής ΝΔ έσπευσε να υπερασπιστεί τους κυβερνητικούς χειρισμούς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και στο οικονομικό πεδίο «υπάρχουν θέματα που η κυβέρνηση τα έχει ήδη αντιμετωπίσει θετικά», καταγράφοντας κυρίως την επιστροφή προκαταβολής, την απόδοση περισσότερου κοινόχρηστου χώρου στους επαγγελματίες και τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και αναψυκτικά. Όμως, έσπευσε να διευκρινίσει πως «δεν είναι δυνατό να καλυφθούν τα πάντα, καλύπτεται μία μεγάλη γκάμα και με βάση πάντα τις δυνατότητες».

Με δεδομένο ότι η οικονομική διάσταση που έχει λάβει ο κορωνοϊός ήρθε για να μείνει, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μετέφερε την προσωπική του πεποίθηση «νομίζω ότι δεν έχει λήξει η ιστορία των εκτάκτων μέτρων» και εξήγησε: «Εάν οι προϋποθέσεις ρευστότητας δημιουργηθούν, εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει ανακοινώνοντας κι άλλα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο».

Στη μεγάλη εικόνα, όμως, το εάν θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα και το πόσο «γενναία» θα είναι αυτά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. «Είναι θετικό ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπαναχώρησε η γερμανική κυβέρνηση, με τη στήριξη της γαλλικής δημιουργούν ειδικό ταμείο 500 δις ευρώ που θα μας τονίσει», είπε ο κος Στυλιανίδης με το βλέμμα στην Ευρώπη.

Πηγή:www.xronos.gr

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή – Έκκληση στους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων
Επόμενο άρθροΝέο μήνυμα Μητσοτάκη για τα σενάρια εκλογών – Το Σαββατοκύριακο η απόφαση για τα Δημοτικά