Συνολικά στην Π.Ε. Καβάλας υποβλήθηκαν 431 ατομικά σχέδια βελτίωσης, από τα οποία εγκρίθηκαν τα 316. Σε ποσοστό αυτό μεταφράζεται στο 73,3%. Επίσης και στις ομάδες παραγωγών είχαν υποβληθεί 12 σχέδια που εγκρίθηκαν στο σύνολό τους (5 Καβάλα, 5 Νέστο και 2 Παγγαίο).Για μια πολύ σημαντική μέρα έκανε λόγο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρωί της Παρασκευής (31/1) ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης.

“Τα χρήματα που πέφτουν στην Π.Ε. Καβάλας από τα 75 εκ. ευρώ που είχαν εγκριθεί για όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ανέρχονται περίπου στα 20 εκ. ευρώ. Ευχαριστώ το προσωπικό και τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Κ. για την προσπάθεια τους, που είχε ως στόχο την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών ένταξης και υλοποίησης του προγράμματος 2014 – 2020. Αναφερόμαστε στα σχέδια βελτίωσης που αφορούν γεωργικές και κτηνοτροφικές μονάδες με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του εισοδήματος των γεωργών, αλλά και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις” ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο Κώστας Αντωνιάδης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι τα χρήματα που είχαν αρχικά εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο ήταν περίπου 29 εκ. ευρώ και στη συνέχεια, όπως υπογράμμισε, χάρη στην πίεση που άσκησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χ. Μέτιος, αλλά και ο ίδιος προσωπικά μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες κατέστη δυνατή μια επιπλέον εξασφάλιση χρηματοδότησης του ποσού των 46 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα να ανέλθει το ποσό της χρηματοδότησης για τα σχέδια βελτίωσης της ΠΑΜΘ στα 75 εκ. ευρώ.Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό για να ικανοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερα σχέδια βελτίωσης. Η Περιφέρεια κι εγώ προσωπικά στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα που αποτελεί τη βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα ,επισήμανε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Ο Κώστας Αντωνιάδης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε για το θέμα η διοίκηση της Περιφέρειας, τονίζοντας:

Επειδή ακούστηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα διάφορα σχόλια, κυρίως από τους συναδέλφους μου περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, πρέπει να πω ότι ίσως βιάστηκαν γιατί είχαν δει την αρχική χρηματοδότηση από το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν είδαν τα τελικά σχέδια που εγκρίθηκαν για την περιοχή μας. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερα κίνητρα στον πρωτογενή τομέα. Δεν είναι τυχαίο ότι στις αρχές Φεβρουαρίου θα μετέχουμε ως Π.Ε. Καβάλας στην fruit logistica της Γερμανίας, ενώ ακολουθεί στην Καβάλα η Συνέργεια.

Ο Λεωνίδας Καστανάς, διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καβάλας παρουσίασε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου πίνακα των σχεδίων βελτίωσης κατά μέτρο και Περιφερειακή Ενότητα, καθώς και το ποσό της δαπάνης που εγκρίθηκε για το καθένα εξ αυτών. Από τη μεριά του ο πρόεδρος των Γεωπόνων της Π.Ε. Καβάλας, Γιώργος Μπαλίκας, αφού συνεχάρη τους συναδέλφους του γεωπόνους – μελετητές κι όλους όσοι συνέβαλαν για αυτό το αποτέλεσμα στην περιοχή μας, σημείωσε ότι ο κλάδος του ζητά ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς τον πρωτογενή τομέα, καθώς, όπως υπογράμμισε, η ΠΑΜΘ έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης με επιδοτήσεις τέτοιου τύπου.

Προηγούμενο άρθροΆλλο ΚΟΙΝΣΕΠ και άλλο ΚΟΙΣΠΕ
Επόμενο άρθροΔημήτρης Θεοδωρίδης: Δεν θα επιτρέψουμε να κλέψουν από τον δήμο Θάσου το Λιμενικό Ταμείο