«Είναι περιουσία του Δήμου και δεν θα την παραχωρήσουμε σε ιδιώτες», δήλωσε στο «Κόκκινο Καβάλας» ο επικεφαλής της Δημοτικής Θασιακής Κίνησης Πάμε Μαζί, Δημήτρης Θεοδωρίδης, σχολιάζοντας τα όσα είπε στο 5ο Ναυτιλιακό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, για την επιστροφή στον έλεγχο του Υπουργείου των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, με προφανή απώτερο σκοπό την ιδιωτικοποίησή τους.Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, τα λιμάνια, οι μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια αποφέρουν ετησίως καθαρά έσοδα στον Δήμο Θάσου ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ, ποσό σημαντικότατο ιδίως μετά την δραματική μείωση των κρατικών κονδυλίων προς τους Δήμους.

Επισήμανε ότι «το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου είναι ΝΠΔΔ, που διαχειρίζεται τα λιμάνια Λιμένα και Πρίνου, τις μαρίνες Λιμένα και Λιμεναρίων, το εμπορικό λιμάνι στο Βαθύ της Παναγίας κι όλα τα αλιευτικά καταφύγια που βρίσκονται στις Σκάλες των χωριών του νησιού(…).

Τα έσοδα από εισιτήρια των ναυτιλιακών εταιρειών, από τον ελλιμενισμό πλοίων, από την ενοικίαση καταστημάτων και χώρων για τραπεζοκαθίσματα στη χερσαία ζώνη των λιμανιών και από την φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων, κυρίως μαρμάρων, είναι σημαντικά. Για το 2019, τα καθαρά έσοδα πλησίασαν το 1 εκ. ευρώ.

Επομένως, εάν αυτοί οι πόροι αφαιρεθούν από τοι ταμείο του Δήμου και περάσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για τους κατοίκους, διότι οι ιδιώτες θα θέσουν δικούς τους όρους κερδοφορίας. Σήμερα, κάτοικοι και επαγγελματίες έχουν στα χέρια τους μια περιουσία, που αφορά στη ζωή του νησιού, την οποία τη διαχειρίζονται οι ίδιοι(…).

»Δεν θέλουμε να χάσουμε αυτήν την περιουσία. Δεν θα δεχτούμε επ’ ουδενί λόγω να πάψουμε να είμαστε αφεντικά στον τόπο μας».

Μάλιστα, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα δάση του νησιού ανήκουν στον Δήμο κι όχι στο Δημόσιο, υπογράμμισε ότι πέρα από τα έσοδα που αποφέρουν στον Δήμο από τα λατομεία, δεν θα υπήρχε έλεγχος στην αδειοδότησή τους από την τοπική κοινωνία.

Επισήμανε ότι «οι ιδιωτικές εταιρείες θα έρθουν να κλέψουν την περιουσία μας, με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία τους κι όχι την ωφέλεια της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των Θασίων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εξαρτάται οικονομικά από το αθηνοκεντρικό κράτος. Τα τελευταία χρόνια, οι κρατικοί πόροι προς τους Δήμους έχουν μειωθεί δραματικά. Ο Δήμος Θάσου, ευτυχώς, έχει σοβαρά έσοδα από τα λατομεία, τις παραλίες και τα λιμάνια, και δεν θέλουμε να τα χάσουμε, γιατί τότε θα οδηγηθούμε στη λύση της αύξησης των δημοτικών τελών.

Το μήνυμα της παράταξής μας προς την κεντρική εξουσία είναι: Όπως με τις κεραίες στο Υψάριο είπαμε όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, μαζί με τους κατοίκους ένα βροντερό ΟΧΙ, έτσι και τώρα, εάν προχωρήσει η Κυβέρνηση στην παραχώρηση των λιμανιών σε ιδιωτικά θα μας βρει όλους απέναντί της. Δεν θα αφήσουμε να μας κλέψουν ένα σημαντικό κομμάτι της περιουσίας του νησιού μας. Θέλουμε να είμαστε εμείς τα αφεντικά κι όχι οι ιδιωτικές εταιρείες».

Τέλος, είπε πως η παράταξή του θα φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Προηγούμενο άρθρο20 εκ. ευρώ μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης στο νομό Καβάλας
Επόμενο άρθροΠανελλήνια πρωτοπορία: Δημοψήφισμα θέλει να κάνει ο Δήμος Ιάσμου