Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου η μελέτη- πρόταση για τη μετατροπή βασικών δρόμων (πεζόδρομων) της αγοράς του Αγίου Νικολάου σε ένα ανοιχτό εμπορικό κέντρο «Open Mall».

Το πρόγραμμα είναι σε πρώτη φάση ωρίμανσης. Δημιουργεί συνέργεια του Επιμελητηρίου- του Εμπορικού Συλλόγου και του Δήμου Καβάλας που θα εκτελέσει τα προτεινόμενα έργα. Το ίδιο πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί σε περιοχές των πόλεων Άρτας- Μεσολογγίου Καλαμπάκας (όπως αναφέρει η μελέτη).

Στην πόλη μας τα καταστήματα θα έχουν την ίδια εξωτερική όψη ενώ η πρόταση αναφέρεται σε ειδικές παρεμβάσεις στους δρόμους Σπετσών- Ψαρών και Δαρδανελλίων.

Τα βασικά σημεία της πρότασης μελέτηςΗ περιοχή μελέτης περιβάλλεται από τις οδούς Ομονοίας, Δοϊράνης, Ελ.Βενιζέλου και Κουντουριώτου. Σημεία ενδιαφέροντος:1. Εκκλησία του Αγίου Νικολάου 2. Παλιά χαμάμ 3.Πλατεία Δημοκρατίας 4. Καμάρες. Στόχοι: Ενίσχυση εμπορικής δραστηριότητας της περιοχής.

Δημιουργία πόλου έλξης για κατοίκους και τουρίστες.Πρόταση μελέτης Μετατροπή οδών σε οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Κατασκευή οδών & πεζοδρομίων στην ίδια στάθμη και επικάλυψη.(μέθοδος woonerf). Μείωση των ταχυτήτων και αίσθηση ενιαίου κοινόχρηστου χώρου (αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος).Κατασκευή πυλών –εισόδων επί των οδών Δοϊράνης & Κουντουριώτου. Σηματοδοτούν την είσοδο σε έναν ενιαίο χώρο. Προϊδεάζουν τον επισκέπτη να «τριγυρίσει» σε όλη των έκταση του.

Οι πύλες εισόδου τοποθετούνται στις οδούς, από όπου δεν διέρχονται αυτοκίνητα.Επιλέγονται διαστάσεις που θα επιτρέπουν την διέλευση οχήματος έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνουν ταμπέλα με το logo του Open Mall, ως εμπορικό κέντρο. Στις στήλες και στα σημεία ενδιαφέροντος προτείνεται ψηφιακή σήμανση για την δια δραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών.Οδοί Σπετσών & Ψαρών: Επιλέγεται η λύση ελεύθερης πρόσβασης σε όλη την έκταση του δρόμου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας μίσθωσης κοινόχρηστων χώρων σε καταστήματα, υφίσταται υποχρέωση ελεύθερου διαδρόμου στο κέντρο των οδών πλάτους 3,5μ., ο οποίος σηματοδοτείται από το σκούρο γκρι δάπεδο. Το μέσο πλάτος των δύο οδών είναι 7,50μ., συνεπώς υπολείπεται εκατέρωθεν περίπου 2μ. έμπροσθεν των καταστημάτων, το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει ελεύθερο για την καλύτερη προβολή των καταστημάτων ή / χρήση του χώρου από αυτά.Οδός Δαρδανελλίων Μέσο πλάτος οδού 5,50μ. Επιλέγεται η λύση ελεύθερης πρόσβασης σε όλη την έκταση του δρόμου.

Προτείνεται η τοποθέτηση φωτισμού κατά μήκους της οδού σε ύψος.Πρόταση μελέτης Καθιστικοί χώροι: Περιμετρικοί οδοί. Σταθερά καθιστικά επί των πεζοδρομίων και στο όριο αυτών με τον δρόμο, συνδυαστικά με τις δαπεδοστρώσεις. Έξυπνα παγκάκια με wifisensors. Έξυπνοι κάδοι, με σήμανση και ενημέρωση πληρότητας. Παγκάκια με συλλέκτη νερού για πότισμα φυτών.

Πρόταση μελέτης Ανάπλαση όψεων καταστημάτων: Χρωματισμοί: Επιλέγεται ενιαίος χρωματικός συνδυασμός και για κάθε κατάστημα, μαζί με τους ιδιοκτήτες θα οριστικοποιηθεί η ακριβής θέση, κατά την εκτέλεση του έργου. Τέντες : Αντικατάσταση του υφάσματος στις ίδιες αποχρώσεις, και τοποθέτησή αυτών, όπου είναι εφικτό στην ίδια θέση.

Ταμπέλες : Ενιαία κατασκευή τεμπέλας με την χρήση του ξύλου για κάθε κατάστημα.Στις περιμετρικές οδούς, βάφεται η επιφάνεια πάνω από την βιτρίνα και τοποθετούνται ξύλινα γράμματα. Στο εσωτερικό, κατασκευάζεται ξύλινη πινακίδα με εξωτερικά γράμματα σε χρώμα καφέ.

Διακοσμητικά στοιχεία : Δυνατότητα επιλογής μεταλλικού στεγάστρου ή διακοσμητικής κατασκευής πληροφόρησης που θα φέρουν το σύμβολο του open mall.

Προηγούμενο άρθροΣτην αγορά της Καβάλας με στελέχη της Διεύθυνσης εμπορίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης
Επόμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης:
«Η ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση
θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί»