Ανησυχητικά είναι τα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας στην Καβάλα. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν.

Συγκεκριμένα είπε ότι «είμαστε πάλι σε έξαρση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ειδικά στην ανατολική. Οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν όσο θα έπρεπε και βλέπουμε πάλι αρκετούς διασωληνομένους και δυστυχώς αρκετούς θανάτους. Την Τετάρτη είχαμε 70 θανάτους και δυστυχώς αυτό το νούμερο θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες. Είναι μια δύσκολη κατάσταση και θα πρέπει να τηρήσουμε κάποια μέτρα. Έχουμε ξεχάσει εντελώς να τα τηρούμε και αυτό ισχύει και για τους εμβολιασμένους. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή έκαναν το εμβόλιο έχουν ανοσία 100% και ισόβια. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, θέλει προσοχή από όλους. Απλά ο εμβολιασμένος έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να περάσει ελαφριά τη νόσο σε σχέση με αυτόν που δεν έκανε το εμβόλιο».

ΑΛΥΣΙΔΑ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ

Για την κατάσταση στα σχολεία είπε ότι «έχουμε πολλά κρούσματα ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Αυτό είναι φυσιολογικό καθώς συμβαδίζει και με την έξαρση που έχουμε στην κοινότητα. Αυτά τα κρούσματα που έχουμε στα σχολεία, περνάνε μετά στην οικογένεια και το αντίστροφο, καθώς κολλάνε κι άλλα παιδιά και μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι. Έχουμε, δηλαδή, μία αλυσίδα μετάδοσης».

ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ

Κατέληξε λέγοντας ότι «κακώς καλλιεργήθηκαν οι προσδοκίες ότι κάναμε το εμβόλιο και τελειώσαμε. Είναι ένα ισχυρό όπλο κυρίως, όμως, όσον αφορά την προστασία της υγείας μας κι όχι τόσο της μετάδοσης. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις τείχος ανοσίας με έναν ιό που μεταλλάσσεται, κάνοντας εμβόλιο που η δράση του είναι για μερικούς μήνες. Όπως το εμβόλιο της γρίπης που το κάνουμε κάθε χρόνο. Δεν είναι σαν της Ηπατίτιδας Α ας πούμε. Συνεπώς οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν ότι θα τελειώσουμε με ένα εμβόλιο, δεν έπρεπε να καλλιεργηθούν. Αυτό είναι που κούρασε τον κόσμο κι άρχισε να δυσπιστεί. Αυτή η ίωση μοιάζει με της γρίπης μόνο που είναι πολύ πιο βαριά. Κάθε χρόνο πρέπει να κάνουμε εμβόλιο, να αποφεύγουμε το χειμώνα κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται και να ακολουθούμε ένα καλό επίπεδο υγείας, διατροφής. Αυτά πρέπει να κάνουμε όπως με όλους τους αναπνευστικούς ιούς».

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη δωρεά προς το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας
Επόμενο άρθροΑυξημένα τα κρούσματα στα σχολεία της Καβάλας, αλλά μικρότερη η διασπορά