Διαρκής είναι η αύξηση στις τιμές υγρών καυσίμων και στην Καβάλα. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος έκανε λόγο για ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «αυτές τις μέρες η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι κοντά στο 1,90 ευρώ το λίτρο και στο πετρέλαιο θέρμανσης έχει περάσει το 1,27 ευρώ το λίτρο. Δυστυχώς ζούμε μια ενεργειακή κρίση και το έχουμε αντιληφθεί όλοι, επαγγελματίες και ιδιώτες. Το βιώνουμε καθημερινά και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθει ο κόσμος σ’ αυτές τις πολύ μεγάλες αυξήσεις. Υπάρχουν προσχήματα καθημερινά. Είναι ο ενδεχόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η αβεβαιότητα και χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως η αύξηση στην παραγωγή που σήμερα δεν υπάρχει. Είναι καθαρά χρηματιστηριακά τα παιχνίδια που γίνονται και οι τιμές εξακολουθούν και ανεβαίνουν. Έχουν ξεπεράσει τα 92-93 δολάρια το βαρέλι και εκεί που πιστεύω ότι θα διαψευστούμε στις εκτιμήσεις ότι θα εκτονωθεί η κατάσταση την Άνοιξη. Ίσως αργήσει να έρθει αυτή η ηρεμία».

ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης είπε ότι «αν περάσει ο χειμώνας και παγώσει η Ελλάδα νομίζω ότι δεν θα έχει νόημα. Προχθές μια μεγάλη εφημερίδα πανελλήνιας κυκλοφορίας είχε ένα δημοσίευμα που έλεγε ότι είμαστε στο Νο8 παγκοσμίως στην τιμή της αμόλυβδης. Σήμερα στην Κύπρο το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται 0,92 λεπτά κι όχι 1.30 που πουλιέται στην Ελλάδα. Υπάρχουν, δηλαδή, δυνατότητες αποκλιμάκωσης κάποιων προϊόντων από πλευράς ελληνικής οικονομίας. Χωρίς να είμαι σίγουρος, υπάρχει δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μειωθούν κάποιοι φόροι για να υπάρξει κάποια ανακούφιση για τους καταναλωτές και ίσως είναι ευκαιρία να γίνει αυτό κυρίως για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Φέτος, επειδή ο χειμώνας ήταν αρκετά πιο βαρύς από τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε πολλές παραγγελίες αλλά μειώθηκε πολύ ο μέσος όρος αγοράς. Βλέπουμε πολύ περισσότερα μπετόνια να έρχονται στο μαγαζί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό είναι συνέπεια της οικονομικής κρίσης αφού δεν υπάρχει δυνατότητα αγοράς μεγάλης ποσότητας. Παλιότερα ήταν μόνο τα καύσιμα, τώρα δυστυχώς είναι πάρα πολλά πράγματα που έχουν ακριβύνει και δυσκολεύουν τους καταναλωτές».

Προηγούμενο άρθροΘόδωρος Χατζηχρήστος: Πολύ καλός ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος αλλά με ανισότητες
Επόμενο άρθροΗ αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει «γονατίσει» και τα κρεοπωλεία της Καβάλας