Στις 17 και στις 18 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Αθανασίου στη Θάσο τηρείται μια ισχυρή παράδοση και μαζί της ζωντανεύει ένας πολύ ιδιαίτερος και σημαντικός οικισμός του νησιού, το «Κάστρο», που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εξέλιξη της ιστορίας του τόπου.

Ο Άγιος Αθανάσιος είναι ο πολιούχος της γειτονικής κωμόπολης των Λιμεναρίων και η μνήμη του εορτάζεται στην ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στον οικισμό του Κάστρου. Ο οικισμός του Κάστρου, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 500 μ. που είναι το ανώτερο για θασίτικο χωριό.Στα νοτιοανατολικά του υπάρχει φυσική οχυρή θέση, όπου σύμφωνα με επιγραφή, το 1403 Κωνσταντινοπολίτες έκτισαν κάστρο για να ελέγξουν τη νότια πλευρά του νησιού καθώς δεν διακρίνεται από τα πεδινά. Ο οικισμός αναφέρεται ως Νεόκαστρο για πρώτη φορά από τον Κυριάκο Αγκωνίτη που το 1444-5 περιηγήθηκε το νησί.Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι οι κάτοικοι των Λιμεναρίων αλλά και πολλοί κάτοικοι των άλλων χωριών του νησιού, ανεβαίνουν στο Κάστρο την παραμονή του Αγίου Αθανασίου για τον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Η κοσμοσυρροή είναι τόσο μεγάλη που συχνά παρατηρείται το αδιαχώρητο στα δρομάκια το ιστορικού χωριού. Αξίζει να αναφερθεί όσον αφορά την ιστορία της περιοχής ότι η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ανακαινίστηκε το 1804, σε 40 μέρες και για την κατασκευή της βοήθησε όλο το χωριό και χρησιμοποιήθηκαν πέτρες από το τείχος του Κάστρου. Μάλιστα ανάμεσα τους μπορεί ο επισκέπτης να διακρίνει τρεις πλάκες- επιγραφές που αναφέρονται ρητά στην οικογένεια των Γενοβέζων Gattelussi, οι οποίοι ήταν κυρίαρχοι του νησιού κατά τον 15ο αιώνα.

Όπως κάθε χρόνο και φέτος πλήθος κόσμου και παρά το τσουχτερό κρύο, κάτοικοι των Λιμεναρίων, αλλά και Θάσιοι από κάθε γωνιά του νησιού, ανέβηκαν στο Κάστρο όπου τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός παρουσία του Δημάρχου Θάσου Ελευθεριου Κυριακίδη αλλά και των μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου Θάσου με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Λιμεναρίων Αυγουστίνο Παπαντωνίου και των μελών του τοπικού Συμβουλίου.

Αμέσως μετά στο «αρχονταρίκι» οι οικοδέσποινες κέρασαν τοπικά εδέσματα σε όλους τους επισκέπτες, ενώ όλοι οι κάτοικοι άνοιξαν τα σπίτια τους με το κρασί και το τσίπουρο να… δίνουν και να παίρνουν και το γλέντι να κρατά μέχρι το πρωί. Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Μακάριος Λαζαρίδης, ο Βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Γιάννης Πασχαλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κωσταντίνος Αντωνιάδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ‘Εβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Θάσου Μαρία Πολυμέρου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν τις εκδηλώσεις, τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι της εκκλησίας, καθώς και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας της περιοχής.

Προηγούμενο άρθροΤην Βασιλόπιτα του έκοψε το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Ελευθερούπολης
Επόμενο άρθροΕγκρίθηκε ο οικονομικός προϋπολογισμός για τα έργα της Περιφέρειας στη Θάσο