Οι ανατιμήσεις στις τιμές των οικοδομικών υλικών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο πρόγραμμα Εξοικονομώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ ΑΜ, κ. Απόστολο Παυλίδη έχουν συστήσει μία επιτροπή ώστε σε συνεργασία με το υπουργείο να βρεθεί μία λύση.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «δεν θα μπορούσε να μείνει και αυτό έξω από τις αρνητικές επιδράσεις που έχει σε όλους μας η ακρίβεια σε μία σειρά από προϊόντα και φυσικά στο μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια, στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τα προβλήματα που υπάρχουν αναφέρονται και στους δύο κύκλους του Εξοικονομώ. Και σε αυτόν που ξεκίνησε το 2021 και τώρα υλοποιείται. Είναι η εποχή που πρέπει να γίνουν οι παρεμβάσεις κι έχουν προθεσμία να ολοκληρωθούν μέσα στο 2022. Υπάρχει πρόβλημα και για το τρέχον Εξοικονομώ που λήγει αύριο (σ.σ. σήμερα) και που κι εδώ έχουμε πρόβλημα με τις αιτήσεις».

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΥΛΙΚΩΝ

Είπε στη συνέχεια πως «σε ό,τι αφορά αυτό που τρέχει τώρα και λήγει η προθεσμία στις 15 Μαρτίου, έχουμε πρόβλημα διότι ο σχεδιασμός που έγινε το προηγούμενο διάστημα, πριν περίπου 2 μήνες που ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων, αφορούσε εργασίες και προμήθειες υλικών οι οποίες σήμερα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, έχουν ανέβει πολύ οι τιμές, σε ποσοστό που φτάνει το 40% και το 50%. Αυτές οι ανατιμήσεις φέρνουν πολλές προτάσεις ουσιαστικά εκτός πραγματικότητας. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν στο σύνολό τους και αυτό μοιραία θα επηρεάσει και την τύχη της πρότασης. Αν δεν μπορέσει η πρόταση να καλύψει το στόχο της ενεργειακής αναβάθμισης κατά τρεις κατηγορίες, δεν θα υπαχθεί.

Έχουμε επισημάνει το πρόβλημα στο Υπουργείο και αναμένουμε τρόπους για να παρακαμφθεί αυτό το πρόβλημα, αλλά έχουμε πρόβλημα και στην προηγούμενη φάση. Οι πολίτες που βλέπουν τις αιτήσεις τους να έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, είχαν προθεσμία έναν χρόνο να υλοποιήσουν, κοντεύει η προθεσμία και βλέπουν κάποια από αυτά που είχαν υποσχεθεί στην αίτησή τους δεν βγαίνουν. Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός».

ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Και πρόσθεσε πως «Το Τεχνικό Επιμελητήριο σε κεντρικό επίπεδο έχει συστήσει επιτροπή που θα επεξεργαστεί μαζί με το υπουργείο, προτάσεις για να δοθεί κάποια λύση σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο κάποιες από τις προτάσεις που δεν θα μπούνε τελικά, να αξιοποιηθεί ο προϋπολογισμός για να χρηματοδοτηθούν κάποιες άλλες που έχουν τέτοιου είδους προβλήματα.

Είναι μία δύσκολη κατάσταση, ούτως ή άλλως η πραγματικότητα είναι δύσκολη για όλους μας και δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από αυτό το άσχημο σκηνικό το συγκεκριμένο πρόγραμμα».

Τέλος είπε ότι «ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το σύστημα του υπουργείου που αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά. Εδώ και μέρες λειτουργεί μα κακό τρόπο και δεν μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις της τελευταίας στιγμής».

Προηγούμενο άρθρο«Εκλογές» τον Μάιο προβλέπει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Τι εκμυστηρεύτηκε στον Τσίπρα
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Δημάρχου Θάσου με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ