syllalitirio-makedoniko-prespes-dimos-pagaiou-02-800x445

Ο Δήμος Παγγαίου συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το Μακεδονικό στο Πισοδέρι Πρεσπών με 7 λεωφορεία. Ο Αντιδήμαρχος Παγγαίου κ. Χρήστος  Μποσμπότης δήλωσε πως έκαναν απλώς το καθήκον τους.

Για τη μετάβαση των πολιτών του δήμου Παγγαίο στην ακριτική περιοχή του νομού Φλώρινας είπε ότι «επτά λεωφορεία πήγαν από το Παγγαίο στις Πρέσπες. Το βράδυ της Παρασκευής κάναμε ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ενόψει της επικείμενης υπογραφής της συμφωνίας με το γειτονικό κρατίδιο και εκεί ελήφθη η απόφαση, εκτός του Ψηφίσματος που βγάλαμε, όπου εμείς ήμασταν κάθετα αρνητικοί σ’ αυτήν την υπογραφή της συμφωνίας, πήραμε και μια απόφαση να χορηγήσουμε λεωφορεία σαν Δήμος και κάποιοι επιχειρηματίες της περιοχής με δικά τους έξοδα κι αυτοί έβαλαν λεωφορεία, για τη μεταφορά όποιων θα ήθελαν να μεταφερθούν στην κεντρική εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα γινόταν στο χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου. Στην ουσία σε μία μέρα, το Σάββατο κινητοποιήθηκαν οι πάντες, με αποτέλεσμα 350 συνδημότες μας να δηλώσουν συμμετοχή και να μετακινηθούν την Κυριακή το πρωί προς τις Πρέσπες. Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω και να πω ότι τα αντανακλαστικά του δήμου Παγγαίου λειτούργησαν άμεσα. Όλοι οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, λειτούργησαν κατά τον καλύτερο τρόπο ούτως ώστε σε μία μέρα μόνο να οργανωθεί μία μετακίνηση 400 περίπου ανθρώπων, η οποία έγινε με ασφάλεια, πήγαμε- ήρθαμε με ασφαλή τρόπο».

ΩΡΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Για τα όσα συνέβησαν εκεί είπε ότι «ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση η οποία, βέβαια, δεν είχε κανένα κομματικό χαρακτήρα. Ήταν εκδήλωση πολιτιστικών συλλόγων, διάφορων φορέων κλπ στην οποία απηύθυνε βέβαια χαιρετισμό και ο δήμαρχος Παγγαίου, κ. Φίλιππος Αναστασιάδης. Δύο χιλιόμετρα, όμως, από την εκδήλωση γίναν τα γνωστά έκτροπα που έγιναν. Και συζητώντας επ’ αυτού, θεωρώ ότι ήταν μία άστοχη ενέργεια της αστυνομίας. Να πω ότι πάντοτε σε όποια συνεργασία έχω με την αστυνομία εδώ, είναι πάντοτε άψογη. Στην προκειμένη, βέβαια, περίπτωση πιστεύω ότι υπήρξε μια άστοχη ενέργεια της αστυνομίας να στήσει ένα μπλόκο. Να πούμε λίγο εδώ τη γεωγραφία της περιοχής. Υπάρχει το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου ανεβαίνοντας από Φλώρινα στα 20χλμ, που έχει μεγάλο πάρκινγκ και επιλέχθηκε αυτός ο χώρος γιατί εκεί θα στάθμευαν τα λεωφορεία και εκεί θα γινόταν η κεντρική εκδήλωση. Δύο χιλιόμετρα μετά το χιονοδρομικό, με κατεύθυνση προς τις Πρέσπες, υπάρχει το χωριό Πισοδέρι. Το οποίο, όμως, Πισοδέρι απέχει 35 χιλιόμετρα από τους Ψαράδες, το σημείο όπου υπογράφηκε η συμφωνία. Το ερώτημα είναι γιατί οι αστυνομικές δυνάμεις να μην είχαν τα μπλόκα τους στο χιονοδρομικό κέντρο και να πουν στους πολίτες «από ‘δω και πέρα, δεν προχωράτε». Αλλά επέλεξε να βάλει τα μπλόκα δύο χιλιόμετρα πιο κάτω, προφανώς για να διασπαστούν οι διαδηλωτές, κάποιοι να μείνουν στην κεντρική εκδήλωση και κάποιοι να προχωρήσουν προς το χωριό. Το δεύτερο ερώτημα: η κίνηση των οχημάτων απαγορευόταν. Γιατί ήταν απαγορευτικό κάποιοι πεζοί διαδηλωτές να διέσχιζαν το χωριό; Θα μπορούσαν να φτάσουν αυτοί 35 χιλιόμετρα μακριά που βρισκόταν οι Πρέσπες; Άρα, λοιπόν, ενώ κάποιοι μιλούν για αστοχία της αστυνομίας, εγώ μιλάω για ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που θέλησαν να το εφαρμόσουν για να μην υπάρξουν προβλήματα και το κατάφεραν. Διασπάστηκαν οι διαδηλωτές, ο κύριος όγκος έμεινε πάνω στο χιονοδρομικό όπου έγινε μία πραγματικά πολύ όμορφη εκδήλωση με ομιλητές οι οποίοι συγκίνησαν και ενθουσίασαν τον κόσμο και ένα μικρό τμήμα των διαδηλωτών κατέβηκε προς το χωριό όπου έγιναν τα επεισόδια που γίναν.

Από ‘κει και πέρα, ο δήμος Παγγαίου θεώρησε χρέος του να έχει μία συμμετοχή σ’ αυτό το πράγμα και την καταφέραμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στην πορεία προς το Πισοδέρι συναντήσαμε και άλλα 8-10 λεωφορεία της Δράμας, βρήκαμε και το δήμαρχο Δράμας τον κ. Μαμσάκο και έτσι όλοι μαζί εδώ από την περιοχή μας, φτάσαμε εκεί όπου πραγματικά ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση. Θα μου πείτε «θα πετύχαινε κάτι;». Δεν θα πετύχαινε κάτι αλλά δεν μπορείς και να παραδίδεσαι αμαχητί και κάποιους αγώνες έστω και αν είναι χαμένοι, εσύ όταν κρίνεις σκόπιμο να τους δώσεις πρέπει να τους δίνεις».

Προηγούμενο άρθροΝίκος Παναγιωτόπουλος : «Είμαι Έλληνας Μακεδόνας και ομιλώ την ελληνική γλώσσα» – Ομιλία στην Βουλή
Επόμενο άρθροΑυτό ήταν! “Έπεσαν” οι υπογραφές! Ιστορική ημέρα στις Πρέσπες