Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επαγγελματίες η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων από 1-1-2021. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης για την εγκατάσταση του συστήματος στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Μάρκο Δέμπα λόγω της πανδημίας υπάρχει μία αδυναμία και στα λογιστικά γραφεία και θετικό θα ήταν να δοθεί μία παράταση εφαρμογής του μέτρου.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «τα ηλεκτρονικά τιμολόγια έχουν μπει στη ζωή μας, είναι η εφαρμογή του νόμου που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει μέσα στο 2020 στα πλαίσια του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της ψηφιακής διοίκησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι ένα μέτρο με θετικά κι αρνητικά. Έρχεται να εκσυγχρονίσει τις επιχειρήσεις και αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για να εξασφαλιστεί πιο γρήγορα η εφαρμογή του νόμου, δόθηκαν κίνητρα όπως ο 3ετής έλεγχος από τις υπηρεσίες αντί για 5 χρόνια κ.α. Βλέπουμε, όμως, ότι εξαιτίας του κορωνοϊού αυτή η κατάσταση που επικρατεί έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα λογιστικά γραφεία και με τους παρόχους που πρέπει να υπάρχει υποδομή για να γίνει η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Χρειάζεται να αποκτήσουν οι επιχειρήσεις και software και hardware για να υλοποιηθεί η ηλεκτρονική τιμολόγηση. Η 31η Δεκεμβρίου έχει φτάσει. Η πυλωτική εφαρμογή του συστήματος είχε ξεκινήσει από τις 31 Οκτωβρίου με μόνο 33 χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν συνδεθεί στο σύστημα. Υπολείπονται πολλές χιλιάδες ακόμη. Ήδη έχει ζητηθεί από πολλούς φορείς και από τα Επιμελητήρια μεταξύ αυτών, να παραταθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο και να πάει μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021, όπως έχει αποσυρθεί η απόσυρση των ταμειακών μηχανών. Εκτιμώ ότι και λόγω της πανδημίας που τα πράγματα δεν λειτουργούν φυσιολογικά, νομίζω ότι αυτή η παράταση θα δοθεί από τους αρμόδιους για να εκτονωθεί η κατάσταση και να μην βρεθούν εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις».

ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Πρόσθεσε ότι «σε γενικές γραμμές είναι ένα μέτρο που με την εφαρμογή του θα δώσει λύσεις. Οι επιχειρήσεις που ζητάνε το ΦΠΑ, πλέον θα είναι πολύ πιο γρήγορη η διαδικασία, όπως επίσης θα είναι πιο εύκολο να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Και θα υπάρχει αξιοπιστία μεταξύ του κράτους και των επιχειρήσεων. Ελπίζουμε να πάρουμε παράταση γιατί στο τέλος θα καταλήξουμε στα πρόστιμα όπως συνηθίζεται στο ελληνικό δημόσιο. Εδώ και 2 μήνες είμαστε σε γενικό lock down. Υπάρχει μεγάλος φόρτος δουλειάς λόγω covid στα λογιστικά γραφεία και χρειάζεται η παράταση για να εκτονωθεί η πίεση».

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα των Χριστουγέννων του Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.Στεφάνου
Επόμενο άρθροΞεκίνησε η αποστολή του εμβολίου Pfizer για τον κοροναϊό στις 27 χώρες της ΕΕ