κορωνοϊός είναι σε έξαρση στην Καβάλα και άπαντες βρίσκονται σε επιφυλακή. Το εμβόλιο έρχεται, ενώ σχετικές δηλώσεις έκανε ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αλέξης Πολίτης.

Ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι “Τα νέα σε ό,τι αφορά την εύρεση του ασφαλούς εμβολίου ήταν πολύ αισιόδοξα και ο κόσμος αναθάρρησε, όλοι μας αναθαρρήσαμε για να πω την αλήθεια. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να φτάσει στο ευρύ κοινό το εμβόλιο και να μπορέσουμε όλοι να εμβολιαστούμε θα χρειασθεί χρόνος και αυτή είναι η δική μου εκτίμηση. Οπότε μέχρι τότε, τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής, και το έχουμε ξαναπεί ότι όλοι μας πρέπει να προσέχουμε μια και όσα μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση αυτά δεν θα αποδώσουν αν δεν υπάρξει συμμετοχή καθολική ικανή να βοηθήσει και το έργο των ιατρών και των νοσηλευτών. Ατομική και κοινωνική ευθύνη είναι το παν. Βέβαια όλα αυτά είναι ίσως κουραστικά. Ο κόσμος έχει κουραστεί, υποφέρει σε πολλές πτυχές και εκφάνσεις της καθημερινότητάς του. Η οικονομία δέχθηκε τεράστιο χτύπημα, η ψυχολογία εξακολουθεί να περνάει μια κρίση άνευ προηγουμένου και τα ψυχιατρική νοσήματα ανθούν κατά τη διάρκεια αυτή. Περπατάμε σε ένα τεντωμένο σχοινί ως κοινωνία, ως παγκόσμια κοινότητα και δυστυχώς μια παρόξυνση της όλης κατάστασης μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημες καταστάσεις που σαφώς και κανείς δεν θέλει να βιώσει».

ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΑΣΗΣ

Και πρόσθεσε πως «Όλοι κουρασθήκαμε είναι γεγονός, αλλά περιμένουμε το καθολικό κλείσιμο ότι θα αποδώσει και σε 15 ημέρες περίπου μια και εμείς εκεί κρίνουμε το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες. Οπότε εκτιμούμε ότι σε 10-15 ημέρες τα πράγματα ίσως και να είναι καλύτερα. Μήπως και έτσι τελικά πάμε σε κάτι καλύτερο, σε μια σχετική κανονικότητα εν όψει και των εορτών. Πλήρης κανονικότητα δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει ωστόσο έστω και μια σχετική κανονικότητα θα δώσει καρπούς της ψυχικής και οικονομικής ευεξίας στην κοινωνία. Αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο. Δηλαδή θα κερδίσουμε στη δημόσια υγεία αλλά πρέπει να ενθαρρύνουμε και να βοηθήσουμε και τους συμπολίτες μας που εν μέσω πανδημίας, αυτή την στιγμή δέχονται τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά πλήγματα. Το πρόβλημα είναι πολύπλοκο και δεν είναι μονοπαραγοντικό. Έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζουμε έχοντας βέβαια ως προμετωπίδα της σκέψης και της συμπεριφοράς μας την υγεία τη δική μας και των συναθρώπων μας. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Άλλη επιλογή δεν έχουμε, παρά να προσέξουμε. Τα όπλα είναι λίγα και μέχρι την όμορφη ημέρα που θα ακούσουμε ότι το εμβόλιο θα είναι στα ράφια των δομών που θα το υποστηρίξουν εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε και που κάνουμε.

Ωστόσο στην Καβάλα πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος πειθάρχησε. Αυτά που βλέπαμε εν μέσω θέρους, ανθρώπους δηλαδή να φορούν μάσκες ως αξεσουάρ δεν το βλέπουμε. Όλοι φορούν μάσκα, και δη σωστά, τηρούν αποστάσεις. Αλλά ο κόσμος έχει κουραστεί και το καταλαβαίνω. Συμπάσχω αλλά ας κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποτε θα τα συζητάμε όλα αυτά και θα ηχούν ως παραμύθι, μια μυθοπλασία που δεν την χωράει ο ανθρώπινος νους”.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Αναφορικά με τα …καλά νέα της πανδημίας τόνισε ότι “Είναι γεγονός πως η πανδημία βοήθησε, έφερε και άλλες καλές συνήθειες. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε μια κατατρόπωση ουσιαστικά των κινημάτων ενάντια στα εμβόλια. Αυτά τα κινήματα που άνθησαν την τελευταία 10ετία και μάλιστα μεγάλα κινήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν ευτυχώς πάρει την θέση που τους αξίζει. Σε ένα χρονοντούλαπο της ιστορίας μπήκαν όλα αυτά. Βέβαια φτάσαμε τελικά στο άλλο άκρο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης. Ενώ μέχρι και πέρσι παρακαλούσαμε ουσιαστικά να γίνει το εμβόλιο από το κοινό, φέτος φτάσαμε να μην έχουμε εμβόλια στα φαρμακεία και να έχει εξαντληθεί η πρώτη δόση, η πρώτη μεγάλη δόση από τα 4,2 εκ εμβόλια που εξασφάλισε το ελληνικό κράτος. Αναμένουμε στις 15 Νοεμβρίου την επόμενη δόση εμβολίων για τη γρίπη και ας εμβολιαστούμε. Βέβαια ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα. Εδώ τα πήγαμε καλά. Ο κόσμος ζητά το εμβόλιο και αυτό είναι κάτι που είναι αισιόδοξο μια και πρόκειται για μια αλλαγή της υγειονομικής συμπεριφοράς του κόσμου. Ο εμβολιασμός είναι μια ένδειξη υγειονομικής κουλτούρας και παιδείας και νομίζω ότι σε αυτό το κομμάτι η πανδημική κρίση μας βοήθησε αρκετά”.

Προηγούμενο άρθροΠροσαρμόστηκαν πλήρως τα φροντιστήρια της Καβάλας στο 2ο Lock Down
Επόμενο άρθροΚλειστά έως 30 Νοεμβρίου δημοτικά και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα: Αναλυτικά το πρόγραμμα των σχολείων – Τι θα γίνει με την άδεια ειδικού σκοπού