Στις 6 και 7 Ιουλίου 2022, ο Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην τελική συνάντηση των εταίρων του έργου «URGE: Circular Building Cities» (Πόλεις που επενδύουν στην Κυκλική Οικονομία) της κοινοτικής πρωτοβουλίας @URBACT III, στην Ουτρέχτη.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου, ένα έργο που έδωσε τόσο στον Δήμο Καβάλας όσο και στους άλλους συμμετέχοντες δήμους, συγκεκριμένα τους Δήμους Ουτρέχτης (Ολλανδία), Riga (Λετονία), Γρανάδας (Ισπανία), Κοπεγχάγης (Δανία), Πράτο (Ιταλία), Μονάχου (Γερμανία), την Διαδημοτική Ένωση του Oeste (Πορτογαλία) και την Δημοτική επιχείρηση Nigrad (Σλοβενία), από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στην διαχείριση των αποβλήτων κατασκευών, κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στις πόλεις τους.

Οι συμμετέχουσες πόλεις ανέπτυξαν τα σχέδια αυτά στο πλαίσιο του έργου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και λαμβάνοντας υπόψη τις καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια των δυόμιση ετών υλοποίησης του.

Σημαίνουσες παρουσιάσεις στην τελική και πανηγυρική αυτή εκδήλωση έκαναν η Josefina Lindblom, Υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρουσιάζοντας τους άξονες πολιτικής της ΕΕ που θέτουν την κυκλική οικονομία ως βασική στόχευση της «πράσινης» πολιτικής της ΕΕ, η Τζένη Κουτσομάρκου, εκπρόσωπος της Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος URBACTΙΙΙ, που παρουσίασε το καινούργιο URBACT IV και τις επικείμενες προκηρύξεις αυτού και ο Ander Eizaguirre, Αναλυτής πολιτικής κυκλικής οικονομίας στον ΟΟΣΑ, που μίλησε για τις πόλεις που στοχεύουν στην κυκλική οικονομία και πως αυτή επιτυγχάνεται με βάση τα επιτυχημένα παραδείγματα πόλεων όπως αυτό της Κοπεγχάγης.

Τέλος, οι συμμετέχουσες πόλεις στο έργο URBACT παρουσιάσαν τα βασικά σημεία των Σχεδίων Δράσης για την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στην διαχείριση των ΑΕΚΚ.

Για κάθε ένα από τα σχέδια δράσης αυτά έχει δημιουργηθεί ένα QR code που επιτρέπει σε όποιον ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση στην πληροφορία των σχεδίων καθώς και ένα μικρό βίντεο με τα αποτελεσμάτων του έργου, το οποίο είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά.

Ακόμη, διερεύνησαν την δυνατότητα συνέχιση του δικτύου μέσα από καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και τις επιπλέον δράσεις που σχεδιάζουν για περαιτέρω δημοσιοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του έργου αυτού.

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Καβάλας συμμετείχε στην 3η Διακρατική Συνάντηση του έργου “Crea Centers”
Επόμενο άρθροΣυγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από τον Μίμη Θεοδωρίδη στους παγκόσμιους αγώνες Parkour