Ξεκίνησε η παρέμβαση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας για τον καθαρισμό του χώρου όπου βρίσκονταν οι παλιές αποθήκες στο Κεντρικό Λιμάνι Καβάλας για την  βελτίωση του περιβάλλοντος. Ακολούθως θα προχωρήσει από τον ιδιώτη επενδυτή η δημιουργία ενός Εμπορικού Κέντρου στο σημείο αυτό καθώς αναμένεται η έκδοση οικοδομικής άδειας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα κ. Χρήστος Ηλιάδης.

Ο τελευταίος δήλωσε ότι «δεν σταματάμε να κάνουμε παρεμβάσεις, μικρά έργα σε κάθε σημείο των λιμένων της αρμοδιότητάς μας. Μια τέτοια παρέμβαση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα και στο χώρο των πρώην παλιών αποθηκών. Κάναμε κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις, καθαρισμό του χώρου, απομακρύναμε υλικά στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του περιβάλλοντος. Δεν έχει να κάνει σε σχέση με τον επενδυτή, ήταν παρέμβαση του Οργανισμού.

Ο επενδυτής είναι στη διαδικασία της έκδοσης άδειας δόμησης, έχει λυθεί το πρόβλημα για τις χρήσεις γης, υπάρχει γνωμοδότηση αποδεκτή από τον υπουργό Ναυτιλίας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης σε όλα τα λιμάνια που υπάρχουν master plan. Έχουμε μία καλή εξέλιξη. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η άδεια δόμησης και προχωράει ουσιαστικά το έργο της αξιοποίησης του χώρου που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και έσοδα για τον Οργανισμό».

ΜΙΝΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Πρόσθεσε ότι «εκεί θα είναι ένα μίνι εμπορικό κέντρο, με διάφορα καταστήματα. Θα υπάρχει χώρος για cruise terminal, είναι μια πάρα πολύ σημαντική επένδυση απ’ όλες τις πλευρές. Πάντα βοηθούσαμε όπου χρειαζόταν για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά προβλήματα. Φτάσαμε στο τέλος και θα ολοκληρωθεί αυτή η ιδιαίτερα σημαντική επένδυση»

ΛΙΜΑΝΙ «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β’»

Για το λιμάνι «Φίλιππος Β’», είπε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Παραχωρείται η εμπορική χρήση με διαγωνιστική διαδικασία που θα διαρκέσει κάτι περισσότερο από 1 χρόνο, σε ιδιώτη για τα επόμενα –λέω εγώ- 40 χρόνια. Συντάσσουμε μελέτη βιωσιμότητας όπως προβλέπει η νομοθεσία. Ο νόμος προβλέπει ένα ποσοστό επί των εσόδων του επενδυτή να πηγαίνουν στον Οργανισμό Λιμένος, όπως επίσης προβλέπει ότι το τίμημα για τη σύμβαση παραχώρησης στο ελληνικό δημόσιο, γίνεται 3,5% και θα πηγαίνει μέσω υπουργείου Οικονομικών στους δήμους όπου βρίσκονται τα λιμάνια. Είναι μια θετική εξέλιξη. Δεν είναι μια απλή διαδικασία η αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων για να αξιοποιηθεί το εμπορικό μας λιμάνι και να παίξει τον ιδιαίτερα σημαντικό αναπτυξιακό ρόλο που του αναλογεί».

ΤΕΛΩΝΕΙΟ

Πρόσθεσε δε πως «Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για την οποία εκφράσαμε τη σύμφωνη γνώμη μας σαν Δ.Σ. προβλέπει την παραχώρηση του «Φίλιππος Β’» εκτός από 56 στρέμματα που είναι το πρανές, που δεν είναι αναγκαίο για την αξιοποίηση του λιμανιού. Επίσης μένει έξω από τον παραχωρούμενο χώρο, ο χώρος που προβλέπεται για κατασκευή τελωνείου. Είναι εντός χερσαίας ζώνης στα όρια, που προβλέπεται για γραφειακές και αποθηκευτικές ανάγκες του τελωνείου και για χώρο στάθμευσης. Μένει εκτός παραχώρησης για να μπορεί το ελληνικό δημόσιο να έχει χώρο για το τελωνείο. Στόχος είναι να φύγει το τελωνείο από το κεντρικό λιμάνι. Το ελληνικό δημόσιο ολοκληρώνει τις διαδικασίες για αν τρέχει ένα σύστημα ελέγχου των φορτίων στη χώρα. Τα λιμάνια είναι πύλες εισόδου στη χώρα και με αυτό το πλάνο θα τοποθετούνται τσιπάκια στα φορτία που θα ελέγχονται με σκοπό κάθε φορτίο που μπαίνει στη χώρα μέχρι εκεί που πρέπει να πάει, ανά πάσα στιγμή θα ελέγχεται. Μετά τις Ευρωεκλογές αναμένουμε τον κ. Σπίρτζη για να εγκαινιάσει την ολοκλήρωση του έργου των κρηπιδωμάτων και έχουμε μιλήσει με τους συνεργάτες του και τους Καβαλιώτες βουλευτές για την αναγκαιότητα κατασκευής τελωνείου στο Φίλιππος Β’. Θεωρώ ότι εκεί είναι η φυσική του θέση».

Προηγούμενο άρθροΣτον αέρα οι διεκδικήσεις 470.000 υπαλλήλων μετά τη “βόμβα” του ΣτΕ – Ποιοι κινδυνεύουν να επιστρέψουν τα επιδόματα
Επόμενο άρθροΤη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής περιμένουν στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο για να επανέλθει η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος