Σε δηλώσεις του ο κ.Μιλτιάδης Κλάπας είπε: «έχω αιφνιδιαστεί. Δεν το γνωρίζω το πρόβλημα, αν και ασχολούμαι από το 2016 με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Μετά τις δηλώσεις της δημάρχου, αναζητώντας σχετικά με την απαίτηση του Δήμου, διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει κάποιο αίτημα. Μάλιστα, απευθύνθηκα και στις Υπηρεσίες που έχουμε στη Βόρεια Ελλάδα, για επαφές που έχουν γίνει κατά καιρούς με τη δημοτική Αρχή, όμως δεν ειπώθηκε από πουθενά ότι είχε ανακύψει το οποιοδήποτε αίτημα για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν ξέρω τι εννοεί η δήμαρχος και, συνεπώς, δυσκολεύομαι να απαντήσω σχετικά».

Εξήγησε ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλάμβανε να πληρώσει δαπάνες που αφορούσαν σε καταστροφές δημόσιας περιουσίας ή ιδιωτών. Σημείωσε ότι «κατά την πρώτη περίοδο των μεγάλων αφίξεων και της κρίσης στα νησιά, υπήρξαν Δήμοι, οι οποίοι ενισχύθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, για ορισμένες δράσεις που είχαν ζητήσει, είχαν αιτηθεί κι είχαν συμφωνήσει, κι υπήρξαν σχετικές αποφάσεις (σ.σ. προφανώς έτσι δόθηκαν και τα 90.000 τον Απρίλη του 2016). Εκεί ανέτρεξα να αναζητήσω αιτήματα του Δήμου Καβάλας και δεν υπήρχαν. Ούτε κάποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να είναι γνωστή στο Υπουργείο, η οποία να δικαιολογεί ότι συνέβησαν αυτά, προβήκαμε σ’ αυτές τις ενέργειες, δαπανήσαμε αυτά τα χρήματα για την εξυπηρέτηση των προσφύγων, και ζητούμε αυτά τα χρήματα.

Του γνωστοποιήσαμε ότι όταν είχε επισκεφτεί την Καβάλα, τον Μάρτη του 2018, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ερωτηθείς για το θέμα, είχε πει ότι ο Δήμος θα πρέπει να απευθυνθεί στο Υπουργείο Μεταναστατευτικής Πολιτικής. Όμως, ως φαίνεται, 8 μήνες μετά, αντί κατάθεσης αιτήματος, η διοίκηση είναι έτοιμη να προβεί σε αγωγή κατά της Κυβέρνησης. Βεβαίως, ο κ. Κλάπας δήλωσε ότι, παρά την έρευνά του «δεν θέλω να είμαι κατηγορηματικός, αλλά αν υπήρχε αίτημα, θα γινόταν κάποια συζήτηση στο Υπουργείο και θα δινόταν οπωσδήποτε μια απάντηση, έστω και αρνητική».

Δεν υπηρετούν το θέμα αλλά τη συγκυρία

Επίσης, στην πρόσφατη  δήλωση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα ότι «υπάρχει μεγάλη δυσκολία επαφής με την Κυβέρνηση, καθώς για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθούσαμε να κλείσουμε ραντεβού» κι ότι «σε κάθε περίπτωση, έχουμε ετοιμάσει το κείμενο της αγωγής, με την οποία θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσουμε τα χρήματα που δαπανήσαμε, και σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα το φέρουμε προς τελική έγκριση», απάντησε, λέγοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αιτηθεί κάποιος συνάντηση στο Υπουργείο και, μάλιστα, δήμαρχος ο οποίος φιλοξενεί δομή διαμονής προσφύγων, και να μη μπορέσει να κλείσει ραντεβού. Το διαψεύδω. Δεν είναι σωστό να λέγεται. Να δεχτώ ότι πρέπει να αναζητήσουμε το τι έγινε μ’ αυτήν την υπόθεση, αλλά το να φτάνουν στο σημείο τέτοιων ενεργειών, δεν υπηρετούν το θέμα αλλά τη συγκυρία ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Ασφαλώς το Υπουργείο έχει τη διάθεση να εξετάσει την υπόθεση. Αυτά που μπορεί να κάνει είναι συγκεκριμένα και ορίζονται από τη νομοθεσία. Όμως, μου κάνει εντύπωση ότι το θέμα ανακινείται δύο χρόνια μετά, σ’ αυτήν την περίοδο».

Υπάρχουν επιχειρήματα κι ανοησίες

Αναφερόμενος στην παρατήρηση της δημάρχου ότι ο υπουργός Δημήτρης Βίτσας δεν φρόντισε να έχει επαφή μαζί της, ο κ. Κλάπας διευκρίνισε ότι ο υπουργός δεν είχε επαφή με κανέναν Δήμο, διότι επρόκειτο για περιοδεία εργασίας, που αφορούσε κυρίως στην στήριξη των ανθρώπων που ασχολούνται στις δομές, στις ανάγκες που υπάρχουν και τις αυξημένες ροές μεταναστών από τον Έβρο.

Επίσης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει ισχυρισμούς του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργου Γραμμένου, ότι υπάρχει εντολή στην Αστυνομία να μην κυνηγούν τα βαν που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες κι ότι η Κυβέρνηση έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι τα σύνορα από τον Έβρο, απάντησε λακωνικά: «Υπάρχουν επιχειρήματα, πάνω στα οποία κάποιος μπορεί να συζητήσει και να αντικρούσει απόψεις, υπάρχουν ανοησίες τις οποίες δεν μπορεί κανείς να συζητήσει»!

Θα εξετάσουμε το θέμα

Τέλος, δεσμεύτηκε να συζητήσει το θέμα με τον υπουργό. «Θα εξετάσουμε το πώς έχει ανακύψει, θα προσπαθήσουμε να έχουμε επαφή και να αναζητήσουμε λύση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βοηθήσουμε την Αυτοδιοίκηση να αντιληφθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, δεν αφορά κάποια Κυβέρνηση, αλλά τη χώρα. Κι η Αυτοδιοίκηση έχει πολύ σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Είναι έξω από τη φιλοσοφία της και την αποστολή της να δημιουργεί ζητήματα αντίθεσης ανάμεσα στις κοινωνίες, ακόμη κι αν αυτές είναι τελείως διαφορετικές. Πέρα από την υποχρέωση που έχουμε από τις Διεθνείς Συνθήκες, δεν μπορώ να καταλάβω πως δήμαρχοι, αυτοδιοικητικοί, πόλεις να μη δείχνουν αλληλεγγύη στο δράμα αυτών των ανθρώπων».

Kokkinokavalas.gr

Προηγούμενο άρθροΑυξάνεται από τις αρχές του 2019 το τέλος για την πλαστική σακούλα
Επόμενο άρθροΣε ιδιώτη μηχανικό ανατέθηκε η πραγματογνωμοσύνη της γέφυρας που κατέρρευσε