«Ο Παύλος, ως άριστος μιμητὴς του Δεσπότου, και έχοντάς τον ως πραγματικὸ ένδυμα ζωής, έχει γίνει τα πάντα για όλους, για να τους κερδήσῃ και για να σώση τα ειδωλολατρικὰ έθνη. και με αυτὸ τον τρόπο έσωσε αληθινὰ όλο τον κόσμο και τον ωδήγησε στον Χριστὸ με τα δίχτυα του κηρύγματος».

Με αυτὰ τα ποιητικὰ λόγια επαινεί ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνὸς τον Απόστολο των Εθνών, άγιο ΠΑΥΛΟ, ο οποίος ανεδείχθη ο μεγαλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου του Χριστού όλης της τότε γνωστής οικουμένης. Μεταξὺ όλων των άλλων περιοχών του τότε γνωστού κόσμου, ο άγιος ΠΑΥΛΟΣ ήλθε και στις περιοχὲς της ελληνικωτάτης Μακεδονίας μας μετὰ απὸ το θαυμαστὸ εκείνο γεγονὸς που συνέβη στην Τρωάδα της Μικράς Ασίας με το όνειρο που είδε, όταν ο Μακεδόνας άνθρωπος τον παρακαλούσε λέγοντας. «διαβὰς εις Μακεδονίαν βοήθησον ημιν».

Υπακούοντας στην φωνὴ αυτὴ και περνώντας απὸ την Τρωάδα, μαζὺ με τους συνεργάτες του, τον Σίλα, τον Τιμόθεο και τον Λουκά, μετέβη το 50 μ.Χ., και παρέμεινε για λίγο καιρὸ στην αρχαία και μεγάλη ελληνικὴ πόλη των Φιλίππων, εδώ στον τόπο μας, όπου ίδρυσε την πρώτη χριστιανικὴ Εκκλησία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, βαπτίζοντας την πρώτη χριστιανή, την αγία Λυδία την Φιλιππησία, και αφήνοντας σαν πρώτο Επίσκοπο της τοπικής μας Εκκλησίας τον άγιο Επαφρόδιτο, τον συνεργάτη και πολύτιμο βοηθό του.

Η αγάπη του αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ προς τους Φιλιππησίους εκφράζεται με λόγια μοναδικὰ στην πολυαγαπημένη του επιστολή προς αυτούς: «Ευχαριστώ τον Θεό μου κάθε φορὰ που σάς ενθυμούμαι. πάντοτε, σε κάθε προσευχή μου, με χαρὰ προσεύχομαι για όλους σας και ευχαριστώ τον Θεὸ για την συμμετοχή σας στο Ευαγγέλιο απὸ την πρώτη ημέρα έως σήμερα. Έχω την πεποίθηση πως ο Θεὸς που άρχισε αυτὸ το αγαθὸ έργο σε σας, θα το ολοκληρώση ως την ημέρα του ερχομού του Ιησού Χριστού. Αυτὴ η σκέψη μου για όλους σας είναι δικαιολογημένη, αφού σας έχω μέσα στην καρδιά μου, επειδὴ όλοι σεις μετέχετε στη χάρη που μου εδόθη, τόσο τώρα που είμαι φυλακισμένος, όσο και όταν ελεύθερος με το κήρυγμά μου υπερασπίζομαι και βεβαιώνω την αλήθεια του Ευαγγελίου.

Μάρτυράς μου είναι ο Θεὸς πόσο σας λαχταρώ όλους σας με την αγάπη του Ιησού Χριστού. Η προσευχή μου είναι αυτή : να μεγαλώνη η αγάπη σας όλο και περισσότερο και να συνοδεύεται απὸ αληθινὴ γνώση και σωστὴ κρίση, για να διακρίνετε τί είναι καλὸ για σας. Έτσι θα είσθε καθαροὶ και χωρὶς κατηγορία την ημέρα που θα μας κρίνη ο Χριστός, πλούσιοι σε καλὰ έργα, που προέρχονται απὸ την πίστη στον Ιησού Χριστὸ για να δοξάζεται και να υμνήται ο Θεός».
Για την χάρη της αγάπης του Χριστού και της αληθείας του Ευαγγελίου της σωτηρίας των ανθρώπων, αυτὸς ο ΠΑΥΛΟΣ, το μεγιστο «καύχημα της οικουμένης», αυτὸς «για τον οποίο δεν υπήρξε φυλακὴ που να μην τον δεχθή, Εκκλησία που να μη τον έχει ρήτορα», αυτός «για τον οποίο η Δαμασκὸς μεγαλοφρονεί και τον είδε να πέφτη στη γή απὸ το ουράνιο φώς», αυτός «του οποίου η Ρώμη δέχθηκε το αίμα και καυχιέται γι’ αυτόν», αυτός «για τον οποίο η Ταρσὸς χαίρεται περισσότερο και τιμά τα σπάργανά του όταν γεννήθηκε εκεί», αυτὸς που υπέφερε «τα δεσμὰ και τις φυλακίσεις σε κάθε πόλη, τις θλίψεις, τους κόπους, τους μόχθους, τις αγρυπνίες, τις κακοπάθειες με πείνα και δίψα μέσα σε πολὺ κρύο και με λίγα ρούχα, το καλάθι στην Δαμασκό, τα χτυπήματα με τα ραβδιά, τα πετροβολήματα, την συνεχή πορεία και το περπάτημα, τις θαλασσοταραχὲς και τον βυθὸ της θαλάσσης και τα ναυάγια». Αυτὸς είναι ο ιδρυτὴς και πολιούχος της τοπικής μας Εκκλησίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.
Με αυτές τις σκέψεις Σάς καλούμε και πάλι εφέτος, όλους και όλες, στους εορτασμοὺς του πολιούχου και προστάτου μας αγίου ΠΑΥΛΟΥ στον οποίο και οφείλομε την χριστιανικὴ υπόστασή μας, που θα πραγματοποιηθούν στον Καθεδρικό μας Ναό, την ΔΕΥΤΕΡΑ 28η ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7 το απόγευμα στον ΕΣΠΕΡΙΝΟ, και στη συνέχεια στις 8.30 και εφ’ όσον εξασφαλισθή η σχετική άδεια στην ΠΟΜΠΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ με την λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του, μέχρι το μνημείο της αφίξεώς του στο κέντρο της Καβάλας. Επίσης σάς προσκαλούμε το πρωΐ της ΤΡΙΤΗΣ της 29ης Ιουνίου στην ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ και στην ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ για την απελευθέρωση της πόλεώς μας. Το απόγευμα της ιδίας ημέρας στις 8 στο Ιερὸ Μνημείο της αφίξεως του Αποστόλου ΠΑΥΛΟΥ πλησίον του ιερού Ναού αγίου Νικολάου Καβάλας, όπου έμπροσθεν της μαρμαρίνης αναθηματικής κόγχης, και σε ανάμνηση του γεγονότος της αφίξεως του αγίου ΠΑΥΛΟΥ στον λιμένα της αρχαίας Νεαπόλεως θα τελεσθή, υπαιθρίως, αντὶ της καθιερωμένης ΑΓΡΥΠΝΙΑΣ στους αρχαίους Φιλίππους, ο μεθέορτος αρχιερατικὸς ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ προς τιμή των αγίων ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ.
Οι εν λόγω εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, τηρουμένων όλων των μέτρων για την προφύλαξή μας απὸ την πανδημία.
Σας περιμένομε όλους και όλες.
Με εγκάρδιες πατρικὲς ευχὲς και ευλογίες

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
V Ο ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ & ΘΑΣΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Προηγούμενο άρθροΝα δοθεί άμεσα η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον υποψήφιο δήμαρχο των επόμενων εκλογών, ζητάει ο δημοτικός σύμβουλος, Σωτήρης Παπαδόπουλος
Επόμενο άρθροΔιευκρινίσεις του δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την πυρασφάλεια στη Δημοτική Καπναποθήκη και τη Μεγάλη Λέσχη