Ο Δήμαρχος Καβάλας απέρριψε την πρότασή μας να διεκδικήσει ο Δήμος την ένταξη στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Υπουργείου Πολιτισμού (“Βήματα του Αποστόλου Παύλου” και “Πολιτιστική Εγνατία Οδός”) και αποδέχτηκε σαν “τετελεσμένο γεγονός” τον αποκλεισμό της Καβάλας από τις διαδρομές αυτές.

Ο Δήμαρχος ουσιαστικά αδιαφόρησε για τα 430 εκατομμύρια ευρώ των έργων, αλλά και για το 1 εκατομμύριο ευρώ για ψηφιακές εφαρμογές τουριστικής προβολής.

Άλλωστε, 2 χρόνια τώρα έχει εγκαταλείψει στην τύχη του το Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων και δεν έχει ασχοληθεί με την ανάδειξή του.

Ο Δήμαρχος Καβάλας φαίνεται πως αγνοεί για τι είδους έργα μιλάμε.

Η Υπουργός Πολιτισμού δεν αναφέρθηκε σε έργα που έχουν ήδη εγκριθεί από το ΕΣΠΑ, αλλά σε νέα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το “φρέσκο χρήμα” που θα πέσει στις χώρες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

– Δεν ενδιαφέρεται για νέα έργα ο κ. Μουριάδης; Δεν τον ενδιαφέρουν οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης;

– Ρωτήθηκε άραγε η δική μας Εφορεία Αρχαιοτήτων αν έχει να προτείνει έργα;

– Εμείς γιατί δεν έχουμε ώριμα έργα για τα δικά μας μνημεία, και ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων;

Η ανακοίνωση του Δημάρχου δείχνει ότι ο κ. Μουριάδης δεν έχει καταλάβει ακόμη τι ευκαιρία χάσαμε για την τουριστική αξιοποίηση των αρχαιολογικών μας μνημείων.

Δυστυχώς, με τον αποκλεισμό μας από τις διαδρομές αυτές, ο επισκέπτης που θα επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για τα “Βήματα του Αποστόλου Παύλου” θα φτάσει μέχρι την Αμφίπολη και δεν θα επισκεφθεί τους Φιλίππους, δε θα μάθει για την άφιξη του Απ. Παύλου στη Νεάπολη και στους Φιλίππους ούτε για τη Λυδία τη Φιλιππισία και το Βαπτιστήριο.

Ο επισκέπτης που θα ακολουθήσει τη δεύτερη διαδρομή της “Πολιτιστικής Εγνατίας” θα πάει μέχρι την Κομοτηνή, αλλά δεν θα σταματήσει να γνωρίσει το σωζόμενο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού που βρίσκεται σχεδόν μέσα στην πόλη της Καβάλας και φτάνει μέχρι τον Σταυρό του Αμυγδαλεώνα.

Η Καβάλα, με ένα Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ των αρχαίων Φιλίππων που έχει παγκόσμια σημασία, δεν έχει ηγετική θέση στις δυο αυτές διαδρομές.

Δεν θα μας διαφημίσει κανείς και δεν θα μας μάθει κανείς.

Είμαστε – για ακόμη μία φορά – έξω από δίκτυα που θα μας φέρουν επισκέπτες και έσοδα.

Η Καβάλα χάνει – για ακόμη μία φορά – μία σημαντική ευκαιρία.

Προηγούμενο άρθροΚομοτηνή: Κατεβαίνουν οι μπάρες της Νυμφαίας για τους ταξιδιώτες από Βουλγαρία
Επόμενο άρθροΑμφιδρόμηση τμήματος της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού απο την Δευτέρα 17/5