Πριν τέσσερα χρόνια , τον Μάρτιο του 2012, ξεκινήσαμε με τον Δήμαρχο Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ τις πρώτες συζητήσεις για την ανάδειξη του ιστορικού ρόλου του Αεροδρομίου στον Πρίνο της Θάσου , της δημιουργίας νέου μνημείου για τους πεσόντες Αεροπόρους Έλληνες και ξένους στην διάρκεια των αερομαχιών στον Α Παγκόσμιο πόλεμο.

Γνώστης της ιστορίας ο αγαπητός Κώστας εξέφρασε την επιθυμία του αλλά και την αποφασιστικότητα του, να αναδείξει και να τιμήσει του ήρωες της εποχής εκείνης στο νησί της Θάσου. Το επικείμενο 2ο Kavala Air Show ήταν μια ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός του μνημείου αλλά και να ξεκινήσει η συζήτηση για το αεροδρόμιο στην περιοχή του Πρίνου.

  Οι συνεργάτες μου και εγώ, ως Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού – Τουρισμού, πιστεύαμε ακράδαντα ότι η περιοχή μας πρέπει να αναδείξει , πέραν του κλασσικού “ήλιος και θάλασσα” , και άλλα οικολογικά, πολιτιστικά, ιστορικά της στοιχεία. Η διοργάνωση του Air Show,από το 2011, η συζήτηση για τα οχυρά της γραμμής «Μεταξά» , η αεροπορική ιστορία στην Θάσο, ο οικολογικός οινολογικός και πολιτιστικός τουρισμός κ.α. έμπαιναν στην συζήτηση για πρώτη φορά σε όλη της Περιφέρεια.

  
Το 2012 συνεργαστήκαμε με την τοπική αυτοδιοίκηση και τιμήσαμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση και ένταξη στον εθνικό κορμό των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης αλλά και του Παγγαίου.

Στην Θάσο, μάλιστα, τον Ιούνιο του 2012 έγινε και η τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων αεροπόρων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Σκάλα Πρίνου, ήταν η Κυριακή 24 Ιουνίου και η παρουσία των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων που μετείχαν τις ίδιες μέρες στο 2ο Kavala Air Show έδωσε μια ξεχωριστή λαμπρότητα στην τελετή.

 Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση θυμάμαι την αρχή μιας προσπάθειας , που εξελίσσεται δυναμικά προς όφελος όλης της περιοχής μας. Μπράβο για μια ακόμα φορά στον Δήμαρχο της Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και στους άξιους συνεργάτες του.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Η ιστορία του αεροδρομίου Πρίνου ξεκινά πριν εκατό χρόνια, το 1916, όταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάζεται το δεύτερο κατά σειρά μετά το Μούδρο της Λήμνου αεροδρόμιο των συμμάχων κατά των Γερμανών.

Στόχος της δημιουργίας του (το οποίο ήταν χωροθετημένο σε όλη την περιοχή της βάλτας του Πρίνου – σημερινό δασύλλιο) ήταν η παρεμπόδιση έως και η ακύρωση της αναχαιτιστικής γραμμής των γερμανών που πετούσαν από τη γερμανοβουλγαρική βάση στη Δράμα, και τη γερμανοτουρκική βάση στα Δαρδανέλλια.

Ανάμεσα σε άγγλους, γάλλους, ιταλούς και νεοζηλανδούς με τα 48 αεροπλάνα που βρίσκονταν στη βάση του Πρίνου επιχειρούν και οι πρώτοι έλληνες πιλότοι της νεοσύστατης τότε ναυτικής αεροπορίας.

Από το αεροδρόμιο του Καζαβητίου (όπως ονομαζόταν) επιχειρούσαν 18 έλληνες χειριστές και συγκεκριμένα οι : 1. Αργυρόπουλος Δ. 2. Λάζαρης Β. 3. Χάμπας Σ. 4.Σκουφόπουλος Κ. 5. Γεωργακόπουλος 6. Μελετόπουλος Λ. 7. Γουδής Α. 8. Πάγκαλος Ε. 9. Βιτάλης Α. 10. Δέσποτας Ν. 11. Κακουριώτης Γ. 12. Γέροντας Π. 13. Κοττάκης Ι. 14. Χρυσούλης 15. Δούμης 16. Ζάκκας 17. Γεωργαλής 18. Αναγνώστου Κ.

Σημαντικό σημείο αναφοράς και διατήρησης της ιστορικής μνήμης αποτέλεσε το μνημείο Ελλήνων πεσόντων του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που στήθηκε τον Απρίλιο του 1957 μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που βρισκόταν το αεροδρόμιο του Πρίνου και φέρει στην πλάκα του τα ονόματα εννέα ελλήνων αεροπόρων.

Το μνημείο στήθηκε από το πολεμικό ναυτικό και τους τοπικούς φορείς όπου και βρίσκονται τα οστά των νεκρών αεροπόρων που περισυλλέχθηκαν από τον επιζώντα ναύτη Σουρή.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρέμενε ωστόσο, εγκαταλελειμμένο και ξεχασμένο σε αφανές σημείο στην Σκάλα του Πρίνου.

Πριν τέσσερα χρόνια την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 ο Δήμος Θάσου εγκαινίασε την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου με ένα λαμπρό μνημείο από θασίτικο άσπρο μάρμαρο ισάξιο της ιστορίας και της σημασίας του.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ

π. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Α.Μ.Θ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα χρόνου είναι η υποδοχή -φιλοξενία προσφύγων και στην περιοχή και του Δήμου Νέστου
Επόμενο άρθροΟ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος στη Καβάλα